Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Završeno 12. Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski 2024.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66071
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.05.2024. 11:34 
Naslov:  Završeno 12. Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski 2024.
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, od 3. do 5. svibnja održalo se 12. izdanje Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski. Natjecanje se kontinuirano održava od 2013. godine i okuplja najbolje mlade pjevače iz Hrvatske i inozemstva. Ove je godine nastupilo preko 80 pjevača u dobi od 14 do 32 godine iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Njemačka, Austrije, Češke, Južne Koreje i Kine.

Natjecatelji su nastupili u ukupno sedam kategorija i dvije podkategorije od kojih su četiri bile organizirane prema dobi natjecatelja, dvije prema glazbenom žanru – opera ili mjuzikl, i jedna kategorija koja je bila namijenjena ansamblima. Natjecatelji su program pripremili prema strogo propisanim propozicijama koje podrazumijevaju stilski raznolik i zahtjevan repertoar.

Nastupe mladih pjevača ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački žiri sastavljenim od istaknutih vokalnih umjetnika u sastavu:
- Ivanka Boljkovac (nacionalna prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu)
- Katarina Simonović-Ivanković (redovita profesorica na Katedri za solo pjevanje na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija)
- Balazs Kocsar (umjetnički ravnatelj i dirigent Mađarske nacionalne opere u Budimpešti, profesor na Fakultetu za glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu, Mađarska)
- Terezija Kusanović (docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Hrvatska)
- dr. Christian Bester (Oklahoma State University; Sjedinjene Američke Države)
- Maja Đokić (Glazbena škola dr. Vojislav Vučković u Beogradu, Srbija)
- Ladislav Vrgoč (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku)
- dr. Berislav Jerković (redoviti profesor i Pročelnik Odsjeka za glazbenu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, predsjednik stručnog žirija i umjetnički ravnatelj natjecanja Lav Mirski).

Žiri je ocijenio nastupe svih natjecatelja i kao pobjednike kategorija odabrao sljedeće pjevače:
1.a kategorija Žan Gazvoda (Slovenija)
1.b kategorija Maja Cvijanović (Hrvatska)
2. Magdalena Bermanec (Hrvatska)
3. Nela Karolina Sojkova (Češka Republika)
4. Hongping Ruan (Njemačka)
5. Aleksandra Ušumović (Srbija)
7.a Lorena Vlašić (Hrvatska)
7.b. Gabriela Redžić i Domagoj Pintarić (Hrvatska)

Laureatkinja natjecanja s osvojenih 99,25 bodova je pobjednica 3. kategorije, fantastična dvadesetjednogodišnja sopranistica Nela Karolina Sojkova, studentica Muzičke akademije u Pragu (Češka Republika).

Održavanje natjecanja su poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Kulturni centar Osijek, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Lions klubovi: Lions klub Mursa, Lions klub Gea, Lions klub New Century Kuna, Lions klub Valpovo-Belišće, Lions klub Đakovo i Lions klub Buga Đakovo.


Tekst i foto: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: