Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"Bijeli križ" u počast poginulim hrvatskim braniteljima

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.11.2021. 9:32 
Naslov:  "Bijeli križ" u počast poginulim hrvatskim braniteljima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U počast 18 hrvatskih branitelja poginulih tijekom 1991. godine na južnom dijelu obrane Osijeka, otkriveno je Spomen obilježje „Bijeli križ“ na prostoru pustare Seleš, na cesti između Antunovca i Tenje. Na taj način obilježeno je 30 godina od dana bitke za Seleš u kojoj je poginulo 14, a ranjeno 35 hrvatskih branitelja. Spomen obilježje izgrađeno je na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac na čelu s ratnim zapovjednikom Stjepanom Šerićem, a otvorile su ga Dora Begović, kći poginulog Danijela Dorića i Marija Dujić, kći poginulog Josipa Milasa.

Spomen obilježje je posvetio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a vijence su položili članovi obitelji stradalnika Domovinskog rata, osobni izaslanik predsjednika RH brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Marija Banožića brigadir Dražen Batrnek, zamjenik zapovjednika ZOD-a HKoV-a, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici općina Čepin, Ernestinovo, Vladislavci i Vuka te braniteljskih udruga. Nazočnima se prigodno obratila Dora Begović, kći poginulog Danijela Dorića.

- Prošlo je 30 godina od dana najvećih bitaka na južnoj bojišnici grada Osijeka uslijed napada tzv. JNA, srpskih snaga i četnika do kojih je došlo nakon sloma Vukovara. Tako su 20. studenoga 1991. godine okupirani Ernestinovo i Seleš, a Laslovo je ostalo u okruženju. Na današnji dan te godine pokušali smo vratiti Seleš, pri čemu je poginulo puno naših branitelja, imali smo velike gubitke u tehnici te nismo uspjeli u toj borbenoj akciji. Uspjeli smo obraniti Antunovac, što je bilo osobito važno jer smo time sačuvali južni prilaz gradu Osijeku. Na žalost, 5. prosinca pao je i Antunovac. Ključno je reći da smo od rujna 1991. godine, kada je utvrđena obrana na južnim prilazima gradu Osijeku; Laslovo, Ernestinovo, Orlovnjak, Antunovac, Brijest, uspjeli držati odstupnicu prema Osijeku, odnosno dok Hrvatska vojska ne bude dovoljno snažna i spremna za daljnju obranu. Važno je također naglasiti da nije bilo grada Vukovara i njegove žrtve da bi se slike poput razaranja Vukovara vjerojatno dogodile i u Osijeku. Vukovar je spasio istok Hrvatske jer se borbama u Vukovaru, Nuštru, Bogdanovcima dalo vremena da se ovdje organiziramo i pripremimo za naredne napade - rekao je župan Ivan Anušić.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izgradnji spomen obilježja u Selešu, prvenstveno Stjepanu Šeriću, jednom od zapovjednika obrane Antunovca 1991. godine, na čiju je inicijativu i trud te uz pomoć Općine Antunovac napravljeno spomen obilježje.

- Ovo spomen obilježje nama vraća sjećanja na te dane, a za nove generacije je vječni znak i znamen onoga što se događalo 90-ih godina i što je prethodilo samostalnosti Republike Hrvatske, a to je ogromna žrtava hrvatskih branitelja i civila, svih nas koji smo tada bili spremni ostaviti svoje živote i onih koji su nažalost stradali kao civili. Ta žrtva je nemjerljiva, ogromna, i nju moramo poštivati svakog dana i godina koje su pred nama - poručio je župan.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskazao je zahvalu i počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

- Iako je prošlo 30 godina, emocije su uvijek prisutne, a osobito treba imati na umu s kojom boli žive njihove obitelji sve ove godine. Najteža rana i najveći prioritet u našem radu, poglavito uvažavajući osjećaje obitelji, su naši nestali i na tom tragu i smjeru ulažemo velike napore kako bi pronašli naše nestale osobe, a to je još uvijek 1.853 osoba. U proteklih 4,5 godine pronašli smo gotovo 200 nestalih, ulažemo ogromne napore, donijeli smo zakon koji je definirao načela postupanja i nadležnosti kao osnovni preduvjet za rad svih naših službi, svakodnevno provodimo probna iskapanja, zaprimamo nova saznanja i obrađujemo informacije. Na žalost, izostaje dostava zapisnika i informacija Srbije o sudbini nestalih. Na tom tragu ne prođe tjedan da ne zanavljamo naše zahtjeve i konkretne protokole. Mi znamo tko je, gdje, kada i što činio, ali ne znamo gdje su posmrtni ostaci i na tom traženju se nećemo nikada umoriti niti prestati. Na kraju, jako je važno da je Hrvatska vrlo jasno postavila svoj uvjet Srbiji i od toga ne odstupamo ni jednog milimetra, dakle inzistiramo da Srbija preda konkretne zapisnike i podatke gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba - naglasio je ministar Tomo Medved.

Zahvalio je županu Ivanu Anušiću, Općini Antunovac te Stjepanu Šeriću i Udruzi hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac na ukupnom radu i angažiranju, a osobito na prenošenju istine o Domovinskom ratu na mlade koji su - kako je rekao - bili i jesu naše nadahnuće i snaga.

Nakon otvaranja Spomen obilježja kod Seleša, u spomen kapelici Sv. Antuna u Antunovcu otvarana je izložba „Sjećanja“ na kojoj su izloženi radovi učenika Osnovne škole Antunovac.


Tekst i foto: OBŽ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: