Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



SDP Osijek: Ima li nade za hrvatske mljekare

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65433
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.02.2021. 11:35 
Naslov:  SDP Osijek: Ima li nade za hrvatske mljekare
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Saborski zastupnici SDP-a Domagoj Hajduković i Martina Grman Kizivat na konferenciji za medije istaknuli su da je stanje u hrvatskoj poljoprivredi daleko od bajnog. Rezultati rada Ministarstva poljoprivrede su porazni, mlijeka ima sve manje, a tjedni pred nama bi mogli biti vrijeme gašenja mnogih mikro malih i srednjih proizvođača mlijeka.

„Ministarstvo poljoprivrede se zajedno sa Svjetskom bankom bacilo na pisanje Strategije razvoja poljoprivrede 2020.-2030., strategije koju čekamo još od 2016. i ministra Tolušića. Početkom rujna ministrica je Odboru za poljoprivredu predstavila njezin nacrt, tada je rekla da je „vizija hrvatske poljoprivrede proizvoditi veću količinu visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima“. No možda bi nam ministrica htjela objasniti kako je to povećana zaposlenost u Virovitici gdje je prošli tjedan s radom prestala šećerana, a 60-ak radnika ostalo bez posla, da ne spominjemo poljoprivrednike proizvođače šećerne repe,“ pitao je Hajduković.

Ističe kako su na prošlotjednoj konferenciji upozoravali na probleme proizvodnje i prerade šećerne repe. Ne možemo reći da je Ministarstvo poljoprivrede partner našim poljoprivrednicima i pratećoj industriji, ili da kažem kolokvijalno „majka,“ već baš suprotno – „maćeha.“

„Dok se prošli tjedan ugasila najmlađa i najmodernija šećerana, tjedni pred nama bi mogli biti vrijeme gašenja mnogih mikro malih i srednjih proizvođača mlijeka. Dok je poljoprivredna politika EU usmjerena na mikro, male i srednje poljoprivrednike i poduzetnike, naša ih politika satire vozeći u obrnutom smjer,“ rekao je Hajduković.

„Apel ide prema ministrici Vučković – spašavajte što se spasiti da. Loše politike dolaze na naplatu, a vi već planirate nove poput Zakona o sjemenu. Nemojte ostati zapamćena kao grobar Hrvatske poljoprivrede.“

Martina Grman Kizivat ističe kako je isporučiteljima mlijeka u siječnju ove godine ukinuta ili smanjena tvornička premija. Radi se o kooperantima Zdenke mliječni proizvodi d.o.o.

„Premija je u potpunosti ukinuta za više od 250 isporučitelja, koji čine nešto više od 50% ukupnih isporučitelja. To su oni mali, koji isporučuju do 4000 l mlijeka dnevno. Nova tvornička premija za njih je u rasponu od 0,05 do 0, 25 lipa. A ne tako davno, u 2020. je iznosila od 40 do 75 lipa. Veliki je to udar na mljekare, a istovremeno u Hrvatskoj nemamo dovoljno mlijeka,“ upozorava Grman Kizivat.

Od 2015. do 2020. je u Bjelovarsko-Bilogorskoj županiji broj isporučitelja mlijeka smanjen za više od 50%, a u Virovitičko-Podravskoj županiji taj je broj smanjen za oko 60% . U 2015. prema podacima iz Jedinstvenog registra domaćih životinja (izvještaji-isporučene količine mlijeka) na području Republike Hrvatske bilo je 9.948 isporučitelja mlijeka a isporučene količine mlijeka iznosile su 513.406.175 litara mlijeka, da bi taj broj u 2020. iznosio 4.750 isporučitelja mlijeka i količina isporučenog mlijeka od 434.220.206 litara mlijeka. Iz navedenih podataka vidljivo je da se broj isporučitelja mlijeka smanjio za 5.198 (više od duplo!) a broj isporučenog mlijeka za 79.185.969 litara. Tome svakako treba dodati i određen broj isporučitelja mlijeka s područja Sisačko-moslavačke županije koji će zbog situacije u kojoj su se zatekli sigurno odustati od proizvodnje.

„Zanima nas što je Ministarstvo poduzelo i na koji način planira pomoći poljoprivrednicima koji se od 1. veljače moraju prilagoditi novom sustavu fiskalizacije mljekomata, jajaomata itd. Iz kojeg se razloga oni stavljaju u sustav fiskalizacije kad je poznat prioritet EU da se njima olakša poslovanje i smanje troškovi kako bi uopće opstali?“ pitala je Grman Kizivat.

Politika usmjerena na velike mljekare bez snažnije potpore mikro, malim i srednjim isporučiteljima mlijeka i proizvođačima mliječnih proizvoda kao što su npr. mini sirane, nažalost, daje rezultate.



Tekst i foto: SDP Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: