Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Pravila za označavanje porijekla meda idu na ruku lovcima u mutnom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.01.2021. 10:06 
Naslov:  Borzan: Pravila za označavanje porijekla meda idu na ruku lovcima u mutnom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Parlamentarna izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju „Od pola do stola“ Biljana Borzan, uputila je u proceduru prijedlog da se u sklopu provedbe strategije izmjene pravila EU za označavanje porijekla meda. Prijedlog je podržala te supotpisala i europarlamentarka Ruža Tomašić, zamjenica koordinatora europskih konzervativaca i reformista u odboru za poljoprivredu Parlamenta.

Trenutna pravila omogućuju korištenje oznake da je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je porijeklo iz EU, bez navođenja omjera ili zemlje porijekla.

- U praksi to znači da proizvod koji ima jedan posto europskog meda i 99 posto uvoznog meda može biti označen kao „mješavina EU i ne-EU meda“, jednako kao da su omjeri obrnuti. To otvara prostor za manipulacije, prevare potrošača i otežava život domaćim proizvođačima meda. Gotovo polovica meda na europskom tržištu se uvozi iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20 posto uvoznog meda krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke poput šećernog sirupa, koji služe povećanju količine - kazala je hrvatska europarlamentarka.

Prosječna cijena kilograma kineskog meda je oko 1,5 eura, dok se europski prodaje za oko četiri eura i europski proizvođači meda upozoravaju kako je jedan od razloga tome dodavanje šećernog sirupa i drugih supstanci. Nadalje, za razliku od kineskih, oni se moraju pridržavati strogih pravila, a uvozne kontrole nisu dovoljno snažne da spriječe uvoz meda koji nije u skladu s europskim standardima.

- Kako bismo zaštitili građane od prevare, a domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, moramo promijeniti sustav, na primjer uvođenjem označavanja točne zemlje porijekla ili omjera u mješavini. Strategija „Od polja do stola“ otvara te mogućnosti, a Slovenija je najavila da će to pitanje pokrenuti kad preuzme predsjedanje Vijećem EU u drugoj polovici 2021. godine. Pozivam Vladu RH da svakako podrži tu inicijativu jer je u interesu hrvatske poljoprivrede - izjavila je Borzan.



Tekst i foto: Ured/Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: