s Novi paket mjera pomoći gospodarstvenicima vrijedan je 2,1 milijarde kuna [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Novi paket mjera pomoći gospodarstvenicima vrijedan je 2,1 milijarde kuna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65303
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.12.2020. 13:10 
Naslov:  Novi paket mjera pomoći gospodarstvenicima vrijedan je 2,1 milijarde kuna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je, između ostaloga, raspravljala i o prijedlogu zaključka o novim mjerama pomoći gospodarstvu zbog epidemije Covida-19.

Nove mjere pomoći gospodarstvu „teške su“ 2,1 milijarde kuna a odnose se, kako je rekao premijer Andrej Plenković, na više od 80.000 zaposlenih. Riječ je o tri mjere, od kojih je prva ona od 4000 kuna mjesečne naknade za radnike, za što će Vlada također platiti doprinose i izdvojiti oko 470 milijuna kuna.

Druga mjera se odnosi na pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova tijekom zatvorenosti, a ta mjera bi trebala iznositi oko 250 milijuna kuna, dok je treća mjera novi paket tzv. covid kredita preko HAMAG-BICRO-a u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Obrazlažući na Vladi te mjere, ministar financija Zdravko Marić je rekao kako se novim mjerama objedinjuje cijeli paket mjera pomoći. Predstavio je i jednu novu mjeru za pojedine djelatnosti - ugostiteljstvo, priređivanje igara na sreću i rekreativni sport – kojima je odlukama civilnog stožera u potpunosti ili djelomično obustavljen rad.

Riječ je o mjeri kompenzacije koja omogućava pokrivanje dijela ili potpunih fiksnih troškova. To se odnosi na najam ili zakup poslovnog prostora, pričuvu, komunalije poput struje, vode, plina, čistoće, komunalne naknade, interneta i fiksne telefonije, računovodstvenih servisa, HRT naknade, spomeničke rente, a kod priređivača igara na sreću i dio njihove fiksne godišnje naknade.

Da bi se kvalificirali za ovu mjeru, poduzetnici će morati imati pad prihoda od 60 i više posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine tj. prosinac na prosinac.

Porezna uprava će biti zadužena za operativnu analitiku i komunikaciju s poreznim obveznicima, što će se raditi putem sustava ePorezna. Za tu će svrhu Vlada osigurati oko 250 milijuna kuna.

O mjeri 4000 kuna za očuvanje radnih mjesta ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na Vladi je istaknuo kako očekuju prijave za oko 80.000 zaposlenika, plus još oko 20.000 prijava za zaposlenike koji su vezani za sektore kojima je onemogućen rad novim mjerama stožera. Time će se angažirati dodatnih više od 400 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta, a što se tiče ta tri sada pogođena sektora do sada je uloženo više od 1,2 milijarde kuna u očuvanje radnih mjesta i tržišta rada.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić naznačio je da se pripremaju aktivnost HAMAG-BICRO-a da se osigura kreditna linija od 1,3 milijarde kuna za kredite malim poduzetnicima koji su imali pad prometa iznad 60 posto i da mogu namiriti svoju likvidnost i stvoriti pretpostavke za nastavak rada, posebice u sektorima kojima su odluke civilnog stožera sada zaustavile rad.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: