Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan Komisiji: Jesu li proizvođači kirurških maski, rukavica i ostalog spremni za nova EU pravila?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.03.2020. 13:59 
Naslov:  Borzan Komisiji: Jesu li proizvođači kirurških maski, rukavica i ostalog spremni za nova EU pravila
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jesu li radi pandemije korona virusa europski i drugi proizvođači medicinske opreme spremni na početak primjene nove EU regulative o medicinskim uređajima u svibnju? To je predmet pisma kojeg je potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan, u ime svoje političke grupe poslala europskoj povjerenici za zdravlje i sigurnost hrane Steli Kyriakides.

„Kirurške maske, rukavice, zaštitna oprema i ostale medicinske potrepštine u ovim vremenima trebaju biti dostupne zdravstvenim djelatnicima, ali i svim drugima kojima su potrebni. U ovom trenutku je prioritet njihova dostatna, odnosno povećana proizvodnja, i zato sam pitala povjerenicu kako ocjenjuje spremnost proizvođača, certifikatora i drugih za prelazak na nova pravila. Ako nisu spremni u dovoljnoj mjeri, u ovim okolnostima možda će biti potrebno izvanredno odgoditi početak primjene“, kazala je dr. Borzan, koja je kao izvjestiteljica eurosocijalista vodila proces donošenja novih regulativa.

EU regulativa 2017/745 o medicinskim uređajima je donesena 2017. i treba stupiti na snagu za par mjeseci, nakon trogodišnjeg prijelaznog i pripremnog razdoblja. Nova pravila pokrivaju proizvodnju i prodaju svih medicinskih uređaja i potrepština koji se prodaju i koriste na tržištu EU - od kirurških maski, rukavica i flastera do složenih dijagnostičkih i terapijskih uređaja.

Skandali iz s PIP implantatima za grudi punjenim štetnim industrijskim silikonom te otrovnim umjetnim kukovima su bili neki od razloga zašto je Europska komisija pokrenula donošenje novih regulativa.

„Regulativa donosi značajne promjene za cijeli proizvodno-prodajni lanac u sektoru medicinskih uređaja, promjene koje su u normalnim okolnostima dobrodošle i korisne. Nažalost, trenutno nismo u normalnim okolnostima. Nadam se da ću od Europske komisije dobiti odgovor kako sve ide po planu. Ako to ne bude tako, moramo biti spremni na poteze koji će osigurati nesmetanu proizvodnju i opskrbu potrepština koje su važne u borbi protiv pandemije korona virusa,” smatra hrvatska europarlamentarka.



Tekst i foto: Ured/Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: