Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



AutoZona S3#1: Sadašnjost i budućnost osobnog prijevoza

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
AutoZona
Offline
Ukupno postova: 22
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.03.2012. 20:35 
Naslov:  AutoZona S3#1: Sadašnjost i budućnost osobnog prijevoza
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon okruglo 428 dana, emisija Auto Zona se vratila na portal Osijek031.com i ekrane Osječke televizije. Na testu su bili KIA Sportage i Ford Fiesta Sport. Zadnjih nekoliko godina, čelnici auto industrije nas uvjeravaju kako rješenje, i za nas i za ozon postoji, a to je električni pogon. Za sada je on najrašireniji kao pripomoć klasičnom motoru s unutrašnjim sagorjevanjem, tj. dobili smo hibride.

U biti, to je ništa drugo nego nekakav kompromis, a kompromisi nisu nikada bili neko ludo dobro rješenje. Najsmješnije je to što se divimo navodnim uštedama koje takav pogon nudi u ogromnim i realno nepotrebnim automobilima. Naravno, tu se prije svega misli na velike SUV-e. Oni su u raznim hibridnim izvedbama zaista čudo tehnologije, ali samo ako vam se čini da je rješenje svih problema vozilo od 2 ili 2 i pol tone koje je troši kao normalna limuzina srednje klase. I košta 3 puta više. To baš i ne zvuči kao neki napredak.

AutoZona #1, OSTV [03.03.2012.]


Malo je bolja situacija s hibridnim pogonom u manjim vozilima, ali realna potrošnja u njima je na razini istih takvih vozila s malim dieselskim motorima. Ali, cijena im je u nekim slučajevima i 2 puta veća, tako da ispadne kako štedjeti možete samo ako imate puno novaca. I to relativno štedjeti.

Međutim, kako hibridima za pogon ipak treba i fosilno gorivo, kao dugoročnije rješenje za budućnost nameću nam se automobili na električni pogon. Ne znamo kojim će tempom napredovati razvoj tehnologije skladištenja električne energije u baterijama, ali ovo što imamo danas nije ni blizu nečega što bi moglo zadovoljiti. Najbolji primjerci ove vrste, a jedan od njih je čak bio i auto godine u Europi, imaju doseg od nekih stotinjak kilometara, nakon čega slijedi višesatno punjenje. Takvim bi tempom put na more trajao nekih tjedan dana, tako da je njihova uporaba ograničena na grad, tj. kratke relacije. Nadalje, neke stvari, koje su nam danas normalne, u takvim autima postaju luksuz. Svako uključivanje žmigavaca, svjetala, brisača ili nedajbože grijača stakala ili klime, dodatno crpi život iz baterija, te se ona ubrzano prazni.

Ali, to ni izbliza nije najveći problem električnih automobila. On se krije u jednostavnom pitanju: odakle nam struja za njih? Naime, čovjek ionako danas jedva zadovoljava svoje potrebe za električnom energijom. Ti će zahtjevi u budućnosti biti još puno veći, jer upravo u ovom trenutku milijarde Kineza i Indijaca po prvi puta otrkiva čari raznoraznih elektroničkih spravica, koje se moraju negdje uštekati.

Hidroelektrane je danas gotovo nemoguće graditi, jer one drastično utječu na okoliš, a mi smo već ionako previše utjecali na njega. Beskrajnu energiju Sunca, vjetra i valova još ne znamo iskoristiti, a teško da ćemo ikada i uspjeti, bar u nekoj zamjetnoj mjeri. Dakle, ono najbolje što je čovjek smislio su nuklearne elektrane. Iako... termin najbolje je možda malo preslobodan. I dok smo katastrofu u Černobilu još i mogli pripisati smotanim Rusima, ova zadnja od prije točno godinu dana u Japanu, još više zabrinjava. Jer, ako Japanci, kao jedna od tehnološki i organizacijski najnaprednijih nacija, ne mogu kontrolirati situaciju, onda možete zamisliti kako je drugdje. Dobro, ono je bio iznimno jak i razoran potres, ali, osim prirodnih nepogoda, ima i dosta ljudi koji mogu izazvati slične posljedice. Tu se misli na talibanski stil pilotiranja i slične, inovativne metode destrukcije. Jednostavno, mora se smisliti nešto bolje.

Nastavak "dubokoumne" analize u emisiji... (SR-71, Saturn V itd.)


Auto Zona se prikazuje na Osječkoj televiziji subotom od 20:30 sati uz napomenu kako je nova emisija na rasporedu svake druge subote.

Auto Zona je projekt kojem je cilj približiti gledateljima novosti iz svijeta automobila u ležernom i neformalnom obliku. Stalne rubrike su testovi, predstavljanje noviteta i aktualnih zbivanja na tržištu automobila. [/size]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Osijek u <3
Offline
Ukupno postova: 70
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.03.2012. 0:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Off topic je to s talibanima, a da iko zeli pogledati dokaze koji su bli i na TVu vidjeli bi tko je kriv za 9.11.
Slazem se da su fosilna goriva zastarjela i da elektricni auti ionako crpe struju iz fosilnih goriva koje napajaju elektrane.Sa zelenom energijom je druga prica, ali ne da nemozemo zadovoljiti svoje potrebe, nego nezelimo, tj . korporacije koje profitiraju na njoj takodjer imaju vlasnicke udjele u svim alternativnim izvorima energije i cine ih vrlo skupim za pribavit, kao i lobiranje u Vladama da se oteza korak ka zelenoj energiji.
Samo od geotermalne energije koju zemlja beskonacno generira moze se sa sadasnjom tehnologijom napajati citav planet, a na koju neutjece ni temperatura, niti dan/nov , nitt snaga vjetra, niti plima i oseka ili snaga valova.
Elektricni auti, tj njihove baterije su skupe i netraju dugo, kao i njihov utjecaj na ekstremne temperature, te zauzimaju puno mjesta i najteza su komponenta automobila, tako da tehnologija tu ponajprije mora nesto uciniti.Netreba zaboraviti ni automobile na zrak i vodu.
Volio bih da pokrijete temu HHO instalacije u automobilima koja navodno stedi dosta goriva i nije potreban atest za boce niti se placa "kazna" kod registracije kao kod plinske instalacije.

_________________
http://www.thevenusproject.com/
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: