Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Umjesto Hitne, sanitetski prijevoz bolesnika obavljat će Dom zdravlja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65848
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.05.2010. 11:00 
Naslov:  Umjesto Hitne, sanitetski prijevoz bolesnika obavljat će Dom zdravlja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti do 17. prosinca ove godine djelatnost sanitetskog prijevoza trebala bi u potpunosti biti izdvojena iz Hitne medicinske pomoći, te predana Domovima zdravlja.

Naime, riječ je samo o jednoj promjeni u okviru promjene naziva i djelatnosti ustanove Hitne medicinske pomoći, koja će na sljedećoj skupštini Županije biti preimenovana u Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Recimo i to da je Hitna pomoć godišnje na području županije obavljala približno 34.000 sanitetskih prijevoza bolesnika, dok je hitnih intervencija godišnje između 25.000 i 29.000. To pokazuje da je upravo sanitetski prijevoz znatno opterećivao ovu ustanovu. No, za sada još nije jasno hoće li sanitetski prijevoz biti u rukama samo jednog Doma zdravlja ili svih domova zdravlja u Županiji, od kojih je još 2005. godine upravo Hitna pomoć preuzela posao sanitetskog prijevoza. Upravo zbog pokrivanja cijele županije sanitetskim prijevozom Hitna pomoć danas raspolaže s čak 34 vozila za sanitetski prijevoz, dok za hitne intervencije ima samo 20 vozila.

Dom će trebati pomoć

- "Hitna pomoć morat će dio opreme i ljudstva predati Domovima zdravlja, jer će Županija teško financirati novu opremu. No, za sada se tek usklađuju pravilnici i još nije sve do kraja regulirano", kaže Ružica Gverijeri iz Županije.

Ravnatelj osječkog Doma zdravlja dr. Rudika Gmajnić, priznaje da Dom zdravlja nije nikada obavljao ovu djelatnost, no ako mora preuzet će je, a vjeruje dobroj suradnji s Hitnom pomoći koja trenutačno ima odličan informatički i GPS sustav.

Autor: Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Daniel Antunović/foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
junfer&ca
Offline
Ukupno postova: 125
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.05.2010. 23:39 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa čemu sad to? Kako sanitetski prijevoz od kojeg se također zarađuje može opterećivati Hitnu?
baš me zanima gdje će se u Domu zdravlja moći parkirati sva ta vozila, mehaničari, administracija...
taj Milinović je stvarno poludio

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: