Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Alen Pekić: Nisam ništa pametniji od vršnjaka. Samo se više trudim

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65861
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.05.2010. 19:00 
Naslov:  Alen Pekić: Nisam ništa pametniji od vršnjaka. Samo se više trudim
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što je u javnost izašla priča o 21-godišnjem Osječaninu Alenu Pekiću, studentu 3. godine Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koji je uspio zadovoljiti zahtjevne kriterije multinacionalne kompanije Procter&Gamble te steći sve uvjete da nakon završetka studija postane dio njihove obitelji, ovom mladiću telefon ne prestaje zvoniti, a ramena ga bole od silnog tapšanja kolega na fakultetu, prijatelja, rodbine...

- Zovu me i tete iz vrtića koje su vidjele tekstove u novinama. To je za mene nevjerojatna situacija jer ne mislim da sam napravio nešto senzacionalno. Samo sam si dao više truda nego što to čine drugi studenti i imao sam sreću naići na ljude koji cijene inovativnost, kreaciju i svestranost - kaže 21-godišnji mladić, koji uzgred, ali za njega je to iznimno važno, vodi lokalni odbor studentske organizacije AIESEC od 60 članova i koji je trenutno najbolji u Hrvatskoj.

Otkrivanje novih vidika

- AIESEC je zapravo najzaslužniji za ono što sam sada postigao, jer sam tek s ulaskom u tu organizaciju stvari počeo promatrati na drukčiji način. Naime, imao sam normalno djetinjstvo i osnovno te srednjoškolsko obrazovanje i ne smatram da sam se nečime posebno isticao iako sam na neki način uvijek imao nekakve inicijative i nisam se libio suprotstaviti autoritetima ako sam osjetio nepravdu. No, rad u AIESEC-u mi je otvorio nove vidike i kroz sve što sam ovdje prošao u dvije i pol godine, od čega posljednjih godinu dana kao predsjednik. Sve to mi je pomoglo da sazrijem kao osoba i shvatim što želim od svoga života - objašnjava Alen i nastavlja.

- Nisam želio biti samo jedan od brojnih studenata koji će izaći s fakulteta s diplomom pod rukom i ići tražiti posao. Zašto bi me netko zaposlio samo zato jer sam diplomirao pitanje je koje sam si postavljao i tada sam odlučio da moram učiniti više. Kada se P&G pojavio prošle godine, o svojoj prezentaciji nisam dvojio ni trenutka jer sam shvatio datu mogu nadograditi sve što trenutno radim na fakultetu i u organizaciji koju vodim. Danas vidim da sam na pravom putu.

Primjena stečenih znanja

Alen je jedan od 24 studenta u konkurenciji njih 3000 iz Europe, Afrike i zapadne Azije koji je ove godine zadovoljio sve kriterije P&G-ja i nakon selekcijskog procesa dobio njihovu potvrdu da ga po završetku studija u ovoj kompaniji čeka radno mjesto, koje može i ne mora prihvatiti.

- Nisam specijalno ni talentiran ni pametan, već sam jednostavno na tom ispitu i u svim intervjuima primjenjivao do sada stečeno znanje, pri čemu mi je, moram priznati, puno više pomogao praktični rad u studentskoj udruzi AIESEC nego teorijska znanja iz knjiga - priča Alen, koji je prije tri tjedna prošao i završnu konferenciju P&G-ja u Istanbulu.

- To je zapravo bio šlag na torti cijelog selekcijskog procesa. Tamo smo se upoznali s radom tvrtke, radili smo u timovima od po šest članova, a u svakom timu bili su studenti različitih profila i usmjerenja. Dobivali smo konkretne zadatke koje smo morali rješavati jer u P&G-ju se sve radi timski.

Prvi filter - engleski
- Pri tome su promatrali naše ponašanje, kako se svatko od nas nosi s tim te, konačno, koji smo rezultat postigli. Glavno je bilo naučiti što bolje funkcionirati unutar tima i pokazati da si sposoban raditi timski. Radilo se po cijeli dan, ali nije bio problem sve to izdržati jer je bilo iznimno zanimljivo - objašnjava Alen, koji je do odlaska u Istanbul ipak morao proći mnogo toga i u Hrvatskoj.

- Prvi filter bio je pismeni ispit na engleskom jeziku za koji se ne možeš posebno pripremiti jer su pitanja iz općeg znanja i sposobnosti. Primjerice, iz matematike nije bilo složenih zadataka. Više su to bili ekonomski i logički zadaci, da vide kako razmišljamo i kako dolazimo do rješenja, kao i iz logike. Dobijete tekst i određene premise, a morate odgovoriti koja je točna, a koja netočna. Ako taj ispit ne prođeš, ispadaš iz konkurencije, a ako zadovoljiš, ideš dalje na intervjue.

A oni su opet posebna priča. Ukupno ih je četiri, od toga tri s menadžerima iz Hrvatske. Traju po 45 minuta i na njima se svaki kandidat secira do najsitnijih detalja.


Velika selekcija

- Meni je to bilo superzanimljivo. U opuštenom tonu nastojali su doznati kakva sam osoba, čime se bavim, što želim, što me motivira, kako razmišljam u određenim situacijama i kako se nosim s problemima, te koja su moja iskustva. Nisu me pitali što ako potražnja padne i slično. Zanimalo ih je jesam li bio u konfliktnoj situaciji u timu i kako sam to riješio, jesam li nekada nešto inovirao u poslu. Meni to nije bio problem jer sam u AIESEC-u prošao takva testiranja i komisije. Osim toga, zanimalo ih je u kojim sam projektima sudjelovao i kakve su rezultate dali. Meni je to bilo lako jer sam samo ove akademske godine u AIESEC-u radio na 13 projekata - istaknuo je Alen, predsjednik osječkog odbora AIESEC-a u kojem je 60 članova.

No, nakon što je prošao tri filtera s ljudima iz Hrvatske, na red je došao i četvrti. Razgovor s regionalnim menadžerom koji je došao iz Budimpešte sa spoznajama o sposobnostima kandidata iz drugih država.

- On je imao uvid u sposobnosti svih ostalih kandidata s ta tri kontinenta. Znači, ja sam našima u Hrvatskoj mogao biti divan i krasan, ali možda drugdje ima deset puta boljih kandidata od mene, a on to procjenjuje. Prošao sam i sada sam u njihovoj evidenciji kao osoba koja je prošla selekciju. Nismo ništa potpisali, no i dalje smo u kontaktu, planiram ići na ljetnu praksu i vjerojatno će me pratiti sljedeće dvije godine, dok ne diplomiram - zaključio je mladi Osječanin.

'Da nisam u AISEC-u, ne bih uspio proći test'

Na svim testiranjima i intervjuima Alena nitko nije pitao za prosjek ocjena. Njegovih 5,0 u ovom slučaju ne bi vrijedilo ništa i da se nije angažirao u AIESEC-u vjerojatno ne bi prošao selekciju.

- Tu sam već dvije i pol godine, a u posljednjih godinu dana vodim naš lokalni odbor od 60 članova, koji je prije dvije godine gotovo bio pred gašenjem, no uspjeli smo se preustrojiti i danas smo najbolji lokalni odbor u Hrvatskoj, a nedavno smo pokupili osam nagrada na nacionalnoj konferenciji - rekao je Alen i dodao da udruga funkcionira kao tvrtka koja ima svoj budžet, podnosi financijska izvješća, ima svoje timove za korporativne odnose, financije, komunikacije... radi na brojnim programima i projektima.

- Ja od prvog do zadnjeg dana znam što ću točno raditi; to je ogroman i zahtjevan posao. S obzirom na to da sam najodgovorniji u udruzi, čak 85 posto svog vremena posvećujem AIESEC-u, a 15 posto fakultetu i učenju, na koje se bacam tri dana prije kolokvija. No, tada mi pomažu znanja stečena radom u udruzi i to je ono što nedostaje našem obrazovnom sustavu. Na žalost, praktični rad kod nas je potpuno zanemaren, a teorijska znanja koja se nauče na fakultetu kasnije su teško primjenjiva - kritičan je 21-godišnjak, koji nema rješenje za izlazak Hrvatske iz krize, ali smatra da bi svi naši političari za dolazak na visoku dužnost morali proći selekcijski proces kakav se provodi u velikim kompanijama.

- Na žalost, kod nas se politikom može baviti svatko, a većina ih pretače iz šupljeg u prazno i nema kriterija kvalitete, koji bi trebao biti presudan. Ne mislim da sam time rekao nešto revolucionarno, ali to je najveći problem. Postavlja se pitanje imamo li mi uopće znanja i sposobnosti izvući se iz krize. Zato bi ovakvi selekcijski procesi trebali postati obveza za političare - zaključuje mladi Osječanin, iza kojeg je već nekoliko uspješno organiziranih konferencija poput Career Daya, Microsoftovih dana te projekata u sklopu AIESEC-a koji uključuju dovođenje u Osijek stranih studenata, ali i humanitarne akcije, suradnju s lokalnom vlasti, udrugama itd.

Što je P&G natjecanje?

Tvrtka Procter&Gamble div je u području farmacije, proizvoda za čišćenje, osobne njege i potrepština za ljubimce.

A njihov natječaj kojim studentima zadnje ili predzadnje godina studija, bez obzira na to što studiraju, nudi mogućnost stjecanja poslovnog iskustva u njihovoj kompaniji. “Stažiranje u P&G-ju nudi šansu da radite u međunarodnom okruženju, neprestano učite te odlazite na treninge”, navedeno je u oglasu za stipendije koji je tvrtka P&G objavila na internetu. Svi zainteresirani mogli su provjeriti status prijašnjih i sadašnjih stažista i na Facebooku.

Tekst: Nikola Patković/Jutarnji.hr
Foto: vlasnik Alen Pekić



Pročitajte i...
[31.03.2010.] EFOS: Career Day 2010. - Posao na dohvat ruke

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
tersusosijek
Offline
Ukupno postova: 8
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.05.2010. 19:54 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bravo Alene! Svaka cast na tako velikom uspjehu! Samo naprijed!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
FunkyLady
Offline
Ukupno postova: 613
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 05.05.2010. 20:47 
Naslov:  Re: Career Day: Dobio posao dvije godine unaprijed u selekciji od 3.000 kandidata iz svijeta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čestitam Seph Wink

_________________
„Koja se to bit otkriva nakon što svi društveni snovi iščeznu, a čovjek uvidi da su "mogućnosti vjere za njega posve dokinute"? Tijelo. Samo ecce homo, očiti patetični, konkretni čovjek. Jer "jedno je sigurno: meso smo, potencijalne lešine. Kad god uđem u mesnicu začudim se što nisam ondje, umjesto tih životinja."“
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Bilke
Offline
Avatar

Ukupno postova: 634
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 05.05.2010. 23:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svaka čast Alenu i ekipi iz AIESECa. Vidimo se 14.05. Wink

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Mladjo
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2890
Lokacija: Madrid
Spol: Muško Muško
Post Postano: 05.05.2010. 23:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

svaka čast, drago mi je vidit u našem gradu mlade i poduzetne ljude. nažalost, strana tvrtka ga je već sada vrbovala, i koliko sam shvatio radi se o tipičnom odljevu mozgova

_________________
"When bad men combine, the good must associate; else they will fall one by one, an unpitied sacrifice in a contemptible struggle"

osijek031.com smile" Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna, bolje jedna stara baba nego djeva mlada!" osijek031.com smile
Motor"Whose bike is it baby? It's Zeds. Who is Zed baby? Zed's dead."Motor
osijek031.com smile"Važno je zvati se Mladen!" osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
saba
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1320
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.05.2010. 8:08 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

tooo pekiću, ima da se zapije D: Very Happy

_________________
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
bill
Offline
Ukupno postova: 16
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.05.2010. 9:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Momak, svaka čast!
AEISEC je jedna od rijetkih studentskih udruga koja nešto konkretno radi, a ne služi samo kao podloga za političku karijeru svojih čelnika i prikupljanje novca koji će otići svugdje osim u projekte koji su potrebni.
Samo što ne vjerujem da bi mogao imati taj prosjek i to s 3 dana učenja prije kolokvija da nije na ekonomiji. Ali, svejedno skidam kapu, postigao je nešto što je i ljudima koji su diplomirali nedostižno. Chuck Norris je mala maca Very Happy u rangu je Olićem Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.05.2010. 11:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Thumbs up... i za Alena i za AIESEC i druge slicne udruge koje studentima pruzaju mogucnost korisnog djelovanja i stjecanja novih vjestina i znanja [koja obicno ne bi naucili kroz redovan studijski program]...

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
trauma_os
Offline
Avatar

Ukupno postova: 816
Lokacija: Pa na poslu !!!
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.05.2010. 11:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bravo školski Smile

_________________
Um caruje, a Dundo Maroje! Mr. Green
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
MissTake
Offline
Avatar

Ukupno postova: 8773
Lokacija: Somewhere over the Rainbow
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.05.2010. 12:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

čestitke

_________________
► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll

SVI SMO MI VUCO
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Mother Earth
Offline
Avatar

Ukupno postova: 675
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.05.2010. 14:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

FunkyLady je napisao/la: ›
Čestitam Seph Wink

_________________
Dwight Schrute: Jim is my enemy. But it turns out that Jim is also his own worst enemy. And the enemy of my enemy is my friend. So Jim, is actually my friend. But, because he is his own worst enemy, the enemy of my friend is my enemy so actually Jim is my enemy. But...
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: