Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Građa Muzeja Slavonije na izložbi u Linzu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65796
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.04.2010. 9:51 
Naslov:  Građa Muzeja Slavonije na izložbi u Linzu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dana 25. travnja 2010. godine u Freilicht Museumu Sumerauerhof/Samesleiten, Sveti Florijan kod Linza u Austriji, otvara se izložba „Goldhauben – Zlatare: tradicijska oglavlja iz Slavonije i Gornje Austrije“. Izložba se na znanstvenoj razini dotiče austrijskih i hrvatskih oglavlja rađenih tehnikom zlatoveza, a cilj joj je na znanstvenoj razini ukazati na sličnosti tradicijskih austrijskih i slavonskih oglavlja. Izložba je jedinstveni projekt u Austriji. Izložbu su posuđenom građom poduprli i upotpunili i muzeji iz Vinkovaca, Županje, Slavonskog Broda i dakako Muzej Slavonije iz Osijeka, a sve u suradnji s Austrijsko-hrvatskim društvom Gornje Austrije, čija je svrha postojanja jačanje austrijsko-hrvatskih veza na području kulture, gospodarstva i znanosti. Izložba će biti otvorena do 30. listopada 2010. godine, a postoji mogućnost i njenog gostovanja u Muzeju Slavonije u Osijeku.

Muzej Slavonije je za potrebe ove izložbe posudio 15 predmeta, odnosno kompleta (šamije, kompleti oglavlja i cjelokupna jedna narodna nošnja) iz svog fundusa Etnografskog odjela, koje je za potrebe izložbe pripremila etnologinja i kustosica Vlasta Šabić. Izložba je bila i povod da se učini dio pripreme za stalni postav Muzeja Slavonije, jer će se ova oglavlja u njemu zasigurno naći i već su izlagana na izložbi „Ruho iz Etnografskog odjela Muzeja Slavonije“ 2002. godine, no tada u plošnom obliku.

Ravnatelj
Mladen Radić, prof.



Muzeju Slavonije Osijek radnim je vremenom posebno prilagođen svim zainteresiranima četvrtkom kada je otvoren za posjetitelje od 8 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Možete pogledati aktualne izložbe:
- Arhiva izložbi Hrvatska na povijesnim panoramskim fotografijama
- Ah, ti kućanski poslovi,
- Povelja slobodnog i kraljevskog grada Osijeka,
- S druge strane ogledala, te
- Lapidarij.

Više o Muzeju Slavonije Osijek...

Radno vrijeme Muzeja Slavonije Osijek za posjetitelje:
- utorak, srijeda i petak: od 8 do 14 sati
- četvrtak: od 8 do 20 sati
- subota i nedjelja: od 10 do 13 sati
- ponedjeljkom i praznikom muzej je zatvoren za posjetitelje

Cijena pojedinačnih ulaznica za odrasle je 15 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike 10 kuna. Za djecu vrtičke dobi ulaz je besplatan, kao i za članove Hrvatske vojske.

Stručno vodstvo kustosa organizira se samo za grupne posjete. Za grupni posjet uz stručno vodstvo kustosa potrebno je najmanje 10 osoba, a grupa može brojiti najviše 35-40 osoba. Cijene ulaznica po osobi: za odrasle 18 kn, za učenike, studente i umirovljenike 12 kn. Grupne posjete (sa i bez stručnog vodstva) potrebno je najaviti i rezervirati termin na broju telefona: 031/250-730 (Tajništvo).


Pročitajte i...
[15.04.2010.] 15. muzejske edukativna nagradna igra 'Kotač'

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: