Autor |
Poruka |
andolina Ukupno postova: 6 Spol: Nebitno
|
Draga Katica , jesi dobila sms za rodjendan? Bas mi nedostajes..ja sam u Osijeku i nemam s kime na kavu
Iz tvog posta ja citam samo negativno nabijenu ispovijest..i pokusavam te razumijeti. No moram ti nesto konfontirati - jako dobro racionaliziras stvar sa onim "challenging yourself.." i te stvari. Mislim da sa osobnoscu koju imas i sa sposobnoscu koja te prati mozes jako dobro sebe izazivati u razvijenijim zemljama i izazovnijim poslovima. Katty ipak su "oni" s kojima si sada malo iza nas...i trudeci i ziveci se jako puno mijenjas a oni od tebe samo mogu nauciti, a ne ti od njih. To je moje misljenje. Ja znam da si ti otvorena za izazove življenja u daljini pa ti toplo preporucavam jednu prekrasnu sredjenu zemlju Canadu gdje je itekako mnogo razlicitosti i nacionalnosti ali i dobrog standarda zivota.. Ma bez obzira gdje si, nedostajes nam i nase su svakodnevice siromasnije bez tebe. Navijam da se vratis i nadjes mir u nasoj Hrvatskoj jer gdje god bila uvijek ces imati jedno opterecenje - Hvatsku i svoj dom (i nase vaze - nismo zaboravile). Znam to iz zivota svog starog i svih koji su otisli...
Pisi malo cesce... Pusa |
|
|
|
|
|
DonQuijote
Ukupno postova: 4291 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
andolina je napisao/la: ›
Katty ipak su "oni" s kojima si sada malo iza nas...i trudeci i ziveci se jako puno mijenjas a oni od tebe samo mogu nauciti, a ne ti od njih.
|
...reče konkvistador! |
|
|
|
|
|
fatcat
Ukupno postova: 1181 Spol: Nebitno
|
DonQuijote je napisao/la: ›
Katty ipak su "oni" s kojima si sada malo iza nas...i trudeci i ziveci se jako puno mijenjas a oni od tebe samo mogu nauciti, a ne ti od njih.
|
...reče konkvistador!
|
Problem je u tome sto svaki narod (kao i ovaj u primjeru) smatra sebe naprednim. U principu "ako ne znas nista bolje, onda je sadasnje najbolje". |
|
_________________ Sooner or later you will have to stand up for something or in the end you will stand up for nothing at all. |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
fatcat je napisao/la: ›
Allende je napisao/la: ›
1. Svesti kontakt sa "zemljacima" na minimum (odnosno poželjno na nulu)
|
Istina, zalosna istina...
|
E, ovo mi bas i nije najjasnije.
Zasto je tome tako?!
Nisam nigdje vanka zivio i ne planiram, ali sam razmisljao i u tom slucaju bih se potrudio asimilirati u drustvo koje me okruzuje.
Je li to samo moja sanjiva zamisao, ili? Zar to nije moguce? Fatcat, jesi se ti sjedio s lokalcima, osjecas li se da tamo 100% pripadas, ili uvijek postoji ono "ausslender" (ok, ok, nisi u Njemackoj ;-)) ? ;-)
@Allende, isto pitanje i za tebe... |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol: Žensko
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
|
|
Zasto je tome tako?!
|
Imam prijateljicu koja od 1994.godine živi u Engleskoj i prvih nekoliko godina svjesno je izbjegavala bilo kakav kontakt sa zemljacima.
Asimilirana zasigurno nije, ali je super savladala jezik, uklopila se u društvo i danas joj nisu jasne neke stvari koje nama ograničavaju i zagorčavaju život. Npr. imale smo "rasprave" tipa - ako nisi zadovoljan poslom, zašto ne daš otkaz? i nikako joj ne možeš objasniti da zapošljavanje ne funkcionira kao u GB gdje se prijaviš u nekoliko agencija i oni ti pronađu posao, makar na određeno vrijeme i to vrlo brzo.... a kod nas...... jednom na birou, zauvijek na birou za zapošljavanje. |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
|
andolina Ukupno postova: 6 Spol: Nebitno
|
fatcat je napisao/la ( Pogledaj post): ›
DonQuijote je napisao/la: ›
|
...reče konkvistador!
|
Problem je u tome sto svaki narod (kao i ovaj u primjeru) smatra sebe naprednim. U principu "ako ne znas nista bolje, onda je sadasnje najbolje".
|
Okj, ja sam prva koja je najglasnija kada je riječ o toleranciji i zagovaranju jednakog prava svih religija, naroda, nacionalnosti - svi imaju svoja prava na svoje živote i svaki sociolog i religiolog će reći da se ne može presuditi tko ima veće individualno pravo provoditi svoje navike, običaje, norme... Samo naglašavam jednu znanstvenu činjenicu ljudske psihologije - da stavovi ne ukazuju na buduće ponašanje, posebno oni općeniti stavovi "volim crnce, muslimane, homoseksualce, neka mi se kćer uda za koga hoće" i takva mišljenja. Kada se radi o vrlo konkretnim situacijama koje nas osobno tiču - ploča se brzo mijenja. Nažalost ili nasreću?!
No budimo realni, živimo u svijetu gdje ti se budućnost svodi na težinu i raskoš životopisa a ne na stavove o pojedinim narodima i oduševljenost raznolikošću zemlje u kojoj živimo . Živimo pod utjecajem zapadne politike i ako ne prihvaćamo nametnute norme, otpadnici smo u kulturi i teško se prilagođavamo a vlastitoj djeci "kao želimo bolji svijet i sreću u životu". Neki su sjebani s kapitalizmom a neki sa religijama u kojima su rođeni. Ostaje svakom na pravo biti prvi na selu ili zadnji u gradu i pri tome izgraditi jake obrambene sustave za bilo koji izbor.
Osobno "znam nesto bolje od sadašnjega" i mislim je naše daleko od boljega..razlika je u tome hoćemo li pobjeći ili ostati i poboljšati? Egoizam ili altruizam..vječni je antagonizam
Katty vrati se doma! |
|
|
|
|
|
Allende
Ukupno postova: 536 Lokacija: London Spol: Muško
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
|
|
Zasto je tome tako?!
Nisam nigdje vanka zivio i ne planiram, ali sam razmisljao i u tom slucaju bih se potrudio asimilirati u drustvo koje me okruzuje.
Je li to samo moja sanjiva zamisao, ili? Zar to nije moguce? Fatcat, jesi se ti sjedio s lokalcima, osjecas li se da tamo 100% pripadas, ili uvijek postoji ono "ausslender" (ok, ok, nisi u Njemackoj ;-)) ? ;-)
@Allende, isto pitanje i za tebe...
|
Ne radi se o tome. Normalno je da, kad padneš s marsa u neku drugu sredinu, po default-u tražiš neke ljude sa kojima imaš makar nešto zajedničko. U mojih prvih godinu dana u inozemstvu, više živaca i vremena su me koštali zemljaci nego "stranci" i jednostavno sam sebi postavio pitanje :"Da li bih se sa ovim (i sličnim) ljudima družio da sam kod kuće?" Odgovor je bio jedno veliko NE. Od tog trenutka mi je perspektiva bila potpuno drugačija i lakše mi je bilo da se svemu tome prilagodim. Stranac ili ne, kuća je tamo gdje ti je lijepo, pod uslovom da ti motiv života u stranoj zemlji nije da 20 godina rintaš kako majmun kako bi se nakon toga vratio sa novim Mercedesom i pravio kuću za sprat višu od susjeda... |
|
_________________ Najljepse su price na jastuku ispricane i za kafanskim stolom zaboravljene |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Ne radi se o tome. Normalno je da, kad padneš s marsa u neku drugu sredinu, po default-u tražiš neke ljude sa kojima imaš makar nešto zajedničko. U mojih prvih godinu dana u inozemstvu, više živaca i vremena su me koštali zemljaci nego "stranci" i jednostavno sam sebi postavio pitanje :"Da li bih se sa ovim (i sličnim) ljudima družio da sam kod kuće?" Odgovor je bio jedno veliko NE.
|
Ok, ja sam krivo skontao pojam "zemljaci", jerbo sam mislio da mislis na "locals".
Sad me vasi stavovi vise ne iznenadjuju... |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
DonQuijote
Ukupno postova: 4291 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Okj, ja sam prva koja je najglasnija kada je riječ o toleranciji i zagovaranju jednakog prava svih religija, naroda, nacionalnosti - svi imaju svoja prava na svoje živote i svaki sociolog i religiolog će reći da se ne može presuditi tko ima veće individualno pravo provoditi svoje navike, običaje, norme... Samo naglašavam jednu znanstvenu činjenicu ljudske psihologije - da stavovi ne ukazuju na buduće ponašanje, posebno oni općeniti stavovi "volim crnce, muslimane, homoseksualce, neka mi se kćer uda za koga hoće" i takva mišljenja. Kada se radi o vrlo konkretnim situacijama koje nas osobno tiču - ploča se brzo mijenja. Nažalost ili nasreću?!
No budimo realni, živimo u svijetu gdje ti se budućnost svodi na težinu i raskoš životopisa a ne na stavove o pojedinim narodima i oduševljenost raznolikošću zemlje u kojoj živimo . Živimo pod utjecajem zapadne politike i ako ne prihvaćamo nametnute norme, otpadnici smo u kulturi i teško se prilagođavamo a vlastitoj djeci "kao želimo bolji svijet i sreću u životu". Neki su sjebani s kapitalizmom a neki sa religijama u kojima su rođeni. Ostaje svakom na pravo biti prvi na selu ili zadnji u gradu i pri tome izgraditi jake obrambene sustave za bilo koji izbor.
Osobno "znam nesto bolje od sadašnjega" i mislim je naše daleko od boljega..razlika je u tome hoćemo li pobjeći ili ostati i poboljšati? Egoizam ili altruizam..vječni je antagonizam
Katty vrati se doma!
|
Naime, nešto sam skromnije inteligencije, ali ja uopće nisam skužio poantu ovog uratka. |
|
|
|
|
|
puki Ukupno postova: 1114 Lokacija: Kokuće zasad Spol: Muško
|
I ja isto...Gubim se nakon treće, četvrte rečenice... |
|
_________________ Ná glac pioc comhairle gan comhairle ban.
übergefickt |
|
|
|
LeBouquote
Ukupno postova: 34 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
andolina je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Samo naglašavam jednu znanstvenu činjenicu ljudske psihologije - da stavovi ne ukazuju na buduće ponašanje, posebno oni općeniti stavovi "volim crnce, muslimane, homoseksualce, neka mi se kćer uda za koga hoće" i takva mišljenja. Kada se radi o vrlo konkretnim situacijama koje nas osobno tiču - ploča se brzo mijenja. Nažalost ili nasreću?!
|
Prvo ukošeno: stav je vrlo složena komponenta (pojednostavljeno: sastoji se od kognitivnog, emocionalnog i konativnog dijela). Ako promatramo psihološki i emocionalno stabilnu osobu, onda su stavovi te osobe doista čvrsti i ona je (u ovom slučaju) odlaskom u drugu zemlju svjesna stvari koje iz teorije prenosi u praksu. Ali problem je odnos između stava i ponašanja. A ponašanje je već druga stvar. Ponašanje ne mora biti uvijek u skladu sa stavom.
Drugo ukošeno: ovo je prilično teško rečeno. Je li Zapadna kultura doista napravila toliki utjecaj na nas? Da jest, mislim da bismo s Europskom unijom imali manje papirologije. Naravno, sad počinjemo primati te utjecaje, ali koliko je još bitnih detalja daleko od zapadnjačke kulture?
I ne bih se složila s rječju "otpadnici". Zvuči pregrubo. |
|
_________________ ~ Nobody expects the Spanish inquisition! ~ |
|
|
|
|
hm...Sad sam planirao pisati poduži post na temu "što sve ne valja u onome postu", ali mi se ne da.
"No budimo realni, živimo u svijetu gdje ti se budućnost svodi na težinu i raskoš životopisa a ne na stavove o pojedinim narodima i oduševljenost raznolikošću zemlje u kojoj živimo. Živimo pod utjecajem zapadne politike i ako ne prihvaćamo nametnute norme, otpadnici smo u kulturi i teško se prilagođavamo a vlastitoj djeci "kao želimo bolji svijet i sreću u životu". Neki su sjebani s kapitalizmom a neki sa religijama u kojima su rođeni. Ostaje svakom na pravo biti prvi na selu ili zadnji u gradu...itd"
Ali definiraj selo? Definiraj grad?
Sve se svodi na pojedinca. Krivimo, kriviš, krive (nije važno) neku zapadnu kulturu, ali zapravo - ajd ponovno pročitaj post. Jesi li uopće odlučena u mišljenju vezanom za tu temu? Koja je uopće tema?
Svaka je doktrina u srži pogrešna. I eto. |
|
übergefickt |
|
|
|
Alana Bates
Ukupno postova: 1359 Spol: Žensko
|
Teško je razgovarati o "zapadnom" kad je prilično očito da je Zemlja okrugla i da uvijek postoji - zapadno. Počet ćemo težiti istočnome nakon toga, zar ne? Željet ćemo doseći sterilnost i preciznost Japana, zar ne? Nešto što smo u nekim razdobljima smatrali nazadnim ili pogrešnim, sad postaje naprednim i poželjnim. A svako iskustvo je - dobrodošlo, po meni. |
|
|
|
|
|
|
Baš svako? |
|
übergefickt |
|
|
|
Alana Bates
Ukupno postova: 1359 Spol: Žensko
|
Pa da - bar znaš šta idući put nikad nećeš napraviti (jasno, u onoj granici u kojoj te neke stvari zanimaju i u kojima nisi ograničen svojom savješću...) |
|
|
|
|
|
|
|