#7:
Autor:
Monstrum
Postano:
17.10.2007. 12:56
sorry, ali ne mislim da je ovo visoka cijena za sirotinju, ovo je visoka cijena i za srednju klasu koje ima najvise.
nadalje, i 2000 kn bi bilo previse. ovo cjepivo bi trebalo biti besplatno kao i sve zdravstvene usluge.
svi mi izdvajamo za zdravstvo svaki mjesec ne tako malu svotu novca.
sto bi se dogodilo kada bi se sad i cjepiva za novorodjencad placala par tisuca kuna ?
HPV je opasna bolest i u interesu nacionalnog zdravstva je da ima sto manje bolesnih, a da ne pricam o troskovima lijecenja karcinoma koje HPV uzrokuje.
|
Gledaj moramo imati svi nešto na umu, ovo je novo cjepivo koje sprečava nastanak zloćudne bolesti, praktički prevencija sterilitetu, smrti il ko zna čemu još, tek je došlo na tržište i kao takvo ima svoju cijenu samo zato što je novo a velika suma novaca je potrošena na njegov razvoj, i ja sam naravno da bude bespla i da se svaka djevojka/curica/žena cijepi i time onemogući pojavu bolesti, ali to neće bit moguće, bar još neko vrijeme ni s ovim cjepivom kao ni sa bilo kojim drugim koje se pojavi, šta misliš ako uskoro dođe do otkrića cjepiva protiv AIDS-a da će bit džabe, i sljedećih 30 godina će raja krepavat od side samo zato što će netko htjet napunit svoj džep, kad firma pokrije troškove razvoja, marketinga i plasiranja proizvoda protiv hpv-a tek će onda past cijena, ili ako se uskoro pojavi adekvatna zamjena jer onda više neć biti monopolisti na tržištu već će imat konkurenciju, a to se neće tako brzo desit jer su sigurno patentirali proizvod a prava na otkup patenta će debelo naplatit ili uopće neće prodat, ili će ga prodat kad im "špijunski" odjel industrije dozna da je neka druga farmaceutska industrija na pomolu istog otkrića.
3000+ kn je previše, pa skoro za svaki džep, ali ako uzmemo u obzir da je cjepivo novo, tek razvijeno, tek pojavljeno na tržištu, 2000kn nije tako nepojmljiva suma novca, i opet ću naglasiti treba it bespla, naravno, ali jebiga živimo u kapitalističkom svijetu i kako je tako je, nemožemo ga promijeniti, jedino možemo utjecati na javno mišlljenje i pokretati neke skupove, seminare, izlazit na ulice i bunit se.
|