#7:
Autor:
Blofeld
Postano:
29.08.2007. 11:43
Ne bih volio da me se krivo shvati, nekakva dvorana bi sigurno trebala Osijeku. No, ta priča je lijepa za čuti, da ne skriva "a cunning plan" po kojemu će neki staviti u džep ogromnu lovu. A uz dvoranu će ostati i enormni godišnji najam, još pozamašniji troškovi održavanja i blokada daljnjeg zaduživanja za grad ako bude trebalo raditi nekakve prioritetnije stvari. U stvari, ako forumaši imaju vremena nek se prošeću do "temelja" dvorane, po mogućnosti s nekim tko se barem malo kuži u građevinu, i mogli bi primjetiti iznenađujuće stvari.
No dobro, ja bi podržao gradnju normalne dvorane, za normalnu cijenu. Ali eto, primjerice, nedavno sam pričao sa nekim ljudima iz drugih dijelova Hrvatske koji su u Osijeku organizirali nekakav kongres. I rekli su mi da su oduševljeni, ali da ne mogu ovdje organizirati ništa ozbiljnije (iako im je već dosta Dubrovnika i Opatije), jer nema kongresne dvorane za 1000 ljudi. Mi ovdje 15 godina pričamo o kongresnoj dvorani, i ništa. Kongresni turisti dolaze cijele godine, pune hotele, troše po restoranima, a da imaju što, možda bi nešto i kupovali. I tu je problem, prioritet. Recimo, umjesto 900 milijuna kuna za dvoranu, grad je mogao otkupiti Bijelu Lađu od Koteksa, nagoditi se s državom za rupu, otkupit od onog mamlaza hotel Royal, kino Zvečevo, možda i caffe bar Rendez vous (to najteže), dogovoriti se sa privatnim investitorima, i centar Osijeka bi konačno dobio svrhu. O nekim ekonomski isplativim ulaganjima, kreditiranju poduzetništva, bla, bla, da ne govorim. Ako Osijek ima novaca za sve to, a i dvoranu, onda super za nas, jer nam se smiješi lijepa budućnost.
|