#14:
Autor:
-nella-
Postano:
24.08.2011. 15:19
Prije dvije godine sam se prijavila za berbu grožđa u Kutjevačkim vinogradima. Rekoše mi: dnevnica 140 kn, pauza pola sata, žene beru, muškarci nose košare i istresaju u prikolice, osiguran prijevoz. Pet dana prije berbe jave nam da je prijevoz ipak osiguran samo nekih 80% puta, tako da smo se nekolicina drugih i ja morali sami snaći za prijevoz preko 2 sela. Prvi dan posla rekoše da je dnevnica 140 kn, ali kad joj se zbroji povrat poreza koji će se dobiti, naravno, nagodinu. Pa nek' si mi računamo koliko je to ustvari novca. Žene su nosile same košare. Pauza trajala 15 minuta, a ne pola sata, i naravno jeli smo nasred vinograda po kiši jer nigdje u blizini ne postoji ništa pod što bi se ljudi sklonili ukoliko dođe do pljuska pod kojim se jednostavno ne može raditi. I tako, bio je prizor pljušti kiša, a radnici stoje u vinogradu s glavama prema zemlji. Došla doma s gadnom prehladom. Nikad više. Ne znam, možda sam ja preosjetljiva, a možda se to maksimalno iskorištavaju ljudi kao robovi... Uglavnom, više ne idem. Nije ni to za svakoga. Tko ide, sretno mu.
|