#13:
Autor:
zuvvu
Postano:
09.03.2011. 18:40
Problem seljaka je što nisu konkurentni, naravno prolazim i ja kroz sela pa negdje je nered,a negdje je sasvim ok. Slično,kod nekog kod kuće je čisto i uredno, a kod nekog đumbus, ako si uredan ne treba ti novac da bi to bio, niti si ne uredan zato što neamš isti.
Istina je da su malo se razmazili pa da se kupuju traktorčine, a možda nisu potrebne ali ove ljude muči što ne mogu prodat svoj krumipr, grah, žito, mlijeko, kukuruz itd., bez obzira bila njihova sela prljava od blata ili ne..
|
razumijemo se potpuno... ali isto tako velika vecina njih jednostavno ne zna kvalitetno raditi zemlju, usjevi katastrofa i onda su im svi redom krivi (usporedbe radi, kao da ja naucim 40% knjige, dodem na usmeni, profesor me rusi i onda mu ja j*bem mamu sto me rusio) - to tako ne ide.
velika vecina ovih malih je navikla da od 10 jutara zemlje sto rade (ne treba im vise od 30 dana ukupno da to obrade) zive 365 dana kao bubreg u loju - ni to ne ide tako.
svi su navikli jos iz doba bivse juge, samo rokaj gnojiva, pesticida bespotrebno - ta vremena su prosla.
poljoprivreda i opcenito seljaci trebaju temeljnu obnovu, iz temelja. ne moze svatko biti seljak ko sto niti svatko ne moze biti doktor, odvjetnik... ne moze se zemlja raditi danas kao sto se radila 80-ih, a to njima niti ima tko objasniti niti ih ima tko nauciti. nije poljoprivreda upali traktor i radi. to je nekada bilo, danas to vise nije tako. treba imati itekako muda za povuci neke riskantne poteze, kemijati ovo-ono, gledati kako sa sto manje ulaganja proizvesti vise, itd... to su vani shvatili, kod nas jos ne pocevsi od ministra pa do onog najmanjeg seljaka. drzava je od njih napravila nekonkurentne invalide: kad je bilo para, dijelilo se sakom i kapom, sad kad vise nema, sad je muka.
konkretno, stari vec vise od 10 godina radi bez pesticida (kad je poceo s time, prvu godinu je popusio jedno 5 tisuca eura i dizao je kredit da bi to vratio, ali nije odustao, nastavio je i danas je to usavrsio), radi sa 30-40% manje gnojiva, nego sto "strucnjaci" preporucuju. bili su kod njega i profesori sa faks i doktori sa poljoprivrednog instituta (koji su mu ujedno i prijatelji od malih nogu) da vide kako on to radi i kad su vidjeli rekli su mu da laze i da je budala. e pa sad ga ti jebi, ko je tu lud?
|