#9:
Re: alex os moj pogled u budućnost
Autor:
lingvist
Postano:
25.11.2010. 10:53
oprosti, ali ti govoris kao da se radi o sticenicima koja su uzornog i primjerenog ponasanja, odlicna u skoli i koji svo svoje slobodno vrijeme posvecuju brizi za stare i nemocne ??
sticenici tih domova se tamo nalaze upravo zbog svog ponasanja, kriminala, razbojnistva, droge i prostitucije.
naravno, njihove su sudbine tragicne i postali su to sto jesu ne svojom krivicom, nego nesrecom da su otisli na krivi put ... sto zbog drustva, obitelji ... itd. itd.
Drustvo im je pruzilo priliku da dodju na pravi put. Nisu u zatvoru, nego domu otvorenog tipa koji im pruza puno, a na njima je hoce li ti prihvatiti ili ne.
Ja vjerujem da se tamo odgajatelji trude i daju sve od sebe, ali isto tako znam da ima i djece koji nikada tu ruku nece prihvatiti, nego ce ju ugristi ili iskoristiti.
|
Živim u blizini tog doma, vidim štićenike često i kakvom su stanju, površno poznam i ravnateljicu doma, s nekim sam štićenicima išao i u osnovnu školu i mogu reći sljedeće - način na koji se vodi taj dom je sramotan!!! Ne kažem da su svi zaposlenici doma loši, ali dobar dio je jako loš. Tako da tu djecu ne treba ništa kriviti, taj dom služi preodgajanju djece koja su dospjela tamo zahvaljujući izrazito lošim obiteljskim uvjetima, a oni u domu praktički im samo daju jesti i krov nad glavom, a djeca su najčešće prepuštena sama sebi. Po zimi i po najvećem snijegu hodaju u kratkim rukavima, a klinci od 12-13 godina prisiljeni su žicati kunu, neki za cigarete, a neki me traže da im kupim kiflu. Istina, ima tamo vrlo teških slučajeva, ali s njima treba raditi, rezultati se ne postižu preko noći, trena puno strpljenja i edukacije i volje, a ne reći - ma ajde, pa on je bezobazan, što ja njemu imam pomoći.
|