#15:
Autor:
ozana
Postano:
21.04.2006. 21:04
Mislim da nije bitno sviđa li mi se spomenik ili ne. Ali zasigurno mu mjesto nije tu gdje su ga stavili. Djeluje nakaradno među tim zgradama, zaklanja pogled, uklonjeno je i (ako se dobro sjećam) i nekoliko stabala (to nije grozno, to je grijeh) da bi se postvili beton i željezo. Meni bi puno bolje izgledao na nekom otvorenom prostor, gdje bi čak i ta njegova hrđavost došla do izražaja. A, iskreno, ta zatamnjena hrđa mi se nikako ne uklapa u sivilo okolnih zgrada. I, ako ćemo pratiti simboliku koju je projektant htio odaslati, nikako mi je uspijeva ugledati sva ta vrata koja spomenik predstavlja i to njihovo otvaranje. Ne mogu otići dovoljno daleko da bih mogla imati pred sobom spomenik u svoj njegovoj veličini. A i smetaju mi automobili na izrazito prometnoj ulici.
Da ne budem pogrešno shvaćena, poštujemo branitelje i značaj spomenika. I sama u široj obitelji imam onih u čiju je čast spomenik podignut. Samo, sigurna sam da neki meni dragi ljudi (kojih više nema) ne bi bili baš zadovoljni što je ovaj spomenik podignut za njih baš ovdje.
Glede fasada... Anastazija (mislim da je to tvoj post), centar grada krase prekrasne secesijske građevina i grad nastoji svim tim zgradama vratiti onaj prvobitni izgled i sjaj. I nije to ni šareno, ni kičasto, već samo odraz vremena u kom su građene. No, slažem se s tobom, o ukusima se ne raspravlja. Možda bi ipak trebala malo pročitati o povijesti grada, o tom što je koja zgrada bila, čija rezidencija ili što već, pa bi ti sve to djelovalo toplije.
I moram komentirati još nešto. Jeste li prošli Krežminom ulicom? Prekrasna ulica, prepuna tih "starih" zgrada. I onda, u toj istoj ulici vrišti Pipunićeva urbanizirana, moderna vila.
Hajde dobro, Pipunić je sebi napravio kuću, vrišteću, među ostalima koje su obrasle u bršljan. Ne krivim ga.
Ali onom tko mu je dao dozvolu da tamo sagradi takovu kuću bih... ne znam što bih mu učinila. Samo, da je po mom, taj nikad više ne bi smio dati suglasnost ni za gradnju pseće kućice!
|