Osijek031.com :: Osijek031.com - Osijek 031 online - novosti - vijesti - najave - forum - portal - osjecki

Osijek031.com » Vijesti » Treba spojiti klubove i odvojiti rekreaciju od profesionalizma Idite na [1], 2, 3  Sljedeća  :| |:

#1:   Treba spojiti klubove i odvojiti rekreaciju od profesionalizma Autor:  Redakcija 031 Postano:
Financijske poteškoće, s kojima je suočen (i) Grad Osijek, svakim danom postaju sve zamjetnija prepreka i u redovnom djelovanju osječkih sportskih udruga. Posebice se to odnosi na one čiji se godišnji priljev sredstava najvećim dijelom oslanja na gradsku blagajnu. U takvoj situaciji, a naviknuti dosadašnjom višegodišnjom praksom, učestala je pojava upućivanje pismenih zahtjeva ili tek usmenih zamolbi za pomoć u Gradu. Potaknulo je to gradonačelnika Krešimira Bubala da već sad upozori sportske djelatnike na aktualne, a napose poteškoće koje slijede u nastupajućoj kalendarskoj godini.

- Gradski će proračun, sveukupno, za 2010. godinu biti 30 posto manji, pa će se to odraziti i na financiranje sportskih udruga i klubova, kazao je jasno i glasno Bubalo.

- Provjerio sam ovih dana, zbog učestalih traženja sredstava, da je Grad, od proračunskih 40,704.100 kuna namijenjenih sportu, u ovom trenutku već sad podmirio gotovo 92 posto sredstava za 2009. godinu!

Svjestan da će u postojećoj shemi većini gradskih klubova, s predviđenim smanjenjem proračuna, biti veoma teško, Bubalo je ukazao i na nužne promjene u sveukupnoj organizaciji i djelovanju osječkog sporta.

- Mi se moramo sasvim okrenuti vlastitim kadrovima, odgajati svoje mlade sportaš(ic)e, a tko bude poželio dovoditi sportaše-profesionalce “sa strane”, morat će si za to osigurati i odgovarajući novac! Bitno je sasvim razlučiti i odvojiti profesionalni sport od rekreacije, te tomu podrediti i želje i planove. Nikako ne mogu podrža(va)ti ni postojanje po nekoliko klubova u pojedinim sportovima, neće se više moći, zbog svađe pojedinaca, osnivati klubove, pa onda tražiti pomoć. Tražit ću, štoviše, da priđemo fuzioniranju klubova u istim sportovima. Na kraju, svi koji ubuduće budu tražili nove sponzore, morat će ih pronaći izvan javnih gradskih poduzeća, jer nema nikakva smisla da oni na taj način izdvajaju sredstva za sport, kad Grad to već čini proračunski, dio je razmišljanja gradonačelnika Krešimira Bubala, glede bliske budućnosti osječkog sporta.

Glas Slavonije

#2:   Re: Treba spojiti klubove i odvojiti rekreaciju od profesionalizma Autor:  lancelott Postano:
Ovo vrijeme mi se čini kao dobra prilika da se napokon pristupi osmišljavanju i stvaranju SUSTAVA u kojem bi osječki sport mogao napredovati i u smjeru omasovljavanja i u smjeru vrhunskih rezultata.
Pitanje je samo hoće li i može li naš gradonačelnik zasukati rukave i gurnuti ruke duboko u mulj u kojem djeluju "arhitekti" trenutnog sportskog (anti)sustava i priupitati ih zašto se sve manje mladih odlučuje za aktivno bavljenje sportom i zašto na prošlim Olimpijskim igrama nije sudjelovao niti jedan osječki sportaš (jedini predstavnik gradskog sporta bio je fizioterapeut plivačke reprezentacije, gospodin Stevo Kuric)?
Potpuno podupirem oslanjanje na vlastite snage, stvaranje kvalitetnih i vrhunskih sportaša iz baze osječke mladosti.
Po mom sudu, četiri najbitnija posla na koje se treba fokusirati i organizacijski i financijski su:
1. Intenzivna promocija aktivnog bavljenja sportom
2. Osiguranje uvijeta za osnovni trenažni proces široke baze mladih sportaša
3. Stvaranje potrebnih uvijeta za postizanje vrhunskih sportskih rezultata
4. Izgradnja i gospodarenje sportskim objektima i terenima

Podržavam i stav da treba demotivirati svako cijepanje klubova, odvajanje radi sitnih interesa ili osobnih nesuglasica. Vrijeme je da se podupre sinergija i kreativan pristup, da se organizaciji sustava sporta sa stručne strane pristupi multidisciplinarno, a u društvenom smislu s dobrom voljom i iskreno (uh, i meni samom ovo malo zvuči kao utopija, ali...), pa pozitivni pomak neće izostati, bez obzira na ograničenost financijskih izvora.

#3:    Autor:  W.M. Felt Postano:
lancelott je napisao/la:

Stvaranje uvjeta za vrhunske rezultate i izgradnja sportskih objekata pripadaju u onaj dio sporta koji si mogu priuštiti samo bogati - no niti oni to najčešće ne rade. Treba stvoriti uvjete za masovno rekreacijsko bavljenje sportom. U vremenu neimaštine, suludo je graditi nove i neisplative sportske objekte.

Profesionalni sport ne smije se financirati od novaca poreznih obveznika. To neka radi Bandić. Mislim da je najbolji mogući model onaj u kojem bi se novci ciljano usmjeravali isključivo na rad omladinskih pogona, a nikako za plaće profesionalcima ili nekakvim trenerima te upravi. Često čujemo od ljudi koji su se uvalili u te silne klubove u raznim sportovima kako je u interesu Osijeka da ima "stabilnog prvoligaša". To nije istina. U interesu je Osijeka da se ljudi masovno bave sportom. Hoće li imati rezultate u vrhunskom sportu, to je za grad generalno nebitno (iako je lijepo).

Neka se ljudi u upravama klubova pobrinu za sredstva za funkcioniranje profesionalnih pogona, jer to im je i jedini posao. No ne da to čine moleći i klečući pred gradonačelnikom, nego potragom za sponzorima. Ako je projekt kvalitetan, sponzori se mogu pronaći. Neće valjda građani, kao dosad, plaćati zajebanciju i krađu love nekih kvazi-profesionalnih sportaša u nekakvim hrvatskim ligama - da građane to zanima, dvorane i stadioni bili bi puni.

#4:    Autor:  Frost Postano:
Gospodine Bubalo,

a što s klubovima koji uopće ne traže neke velike novce? Nego, recimo, neku dvoranicu za zimske treninge i teren preko sunčanih dana koji bi mogli zvati svojim?

#5:    Autor:  russell Postano:
Frost je napisao/la :
Gospodine Bubalo,

a što s klubovima koji uopće ne traže neke velike novce? Nego, recimo, neku dvoranicu za zimske treninge i teren preko sunčanih dana koji bi mogli zvati svojim?

??? ne kuzim

#6:    Autor:  Frost Postano:
russell je napisao/la: ??? ne kuzim

Pa... evo, mi. Nek nam se samo da neki teren koji ćemo moć zvat svojim Very Happy pare ćemo već nekako prebit Very Happy

#7:    Autor:  oksus Postano:
Ja kao sportaš osobno mislim da bi se sport u gradu Osijeku trebao malo više "reklamirati". Znaći da se malo više najavljuju utakmice i sportski događaji, da dođe veći broj gledatelja. Tako da bi klubovi mogli imati koristi s naplačivanjem ulaznica te bi tako mogli malo više financirati sami sebe.

#8:    Autor:  russell Postano:
oksus je napisao/la:
Ja kao sportaš osobno mislim da bi se sport u gradu Osijeku trebao malo više "reklamirati". Znaći da se malo više najavljuju utakmice i sportski događaji, da dođe veći broj gledatelja. Tako da bi klubovi mogli imati koristi s naplačivanjem ulaznica te bi tako mogli malo više financirati sami sebe.

tako je,to su dosad propustili uciniti svi sportski kolektivi,cak i nk osijek,iako su oni nekad znali sramezljivo naljepit koji plakat

@Frost nisam napiso da ne kuzim na sta mislis,nego zasto da bi mi nesto dobili,a evo Mursa istupa iz prve lige,sve sto mislim da ko klub mozemo dobit,smatram da moramo sami sa potencijalnim "sponzorima" rijesit

#9:    Autor:  asko Postano:
pogledajte na ovome portalu pregled najava za subote u mjesecu rujnu. JEDINI sportski događaj najavljen je try out za američanski nogoš. tu ne krivim portal nego isključivo klubove koji nisu u stanju poslati ni najavu (gospodo to košta 0 KUNA), a kamoli nešto više. većina osječkih klubova funkcionira na način da samo čekaju milost grada ili nekog gradskog poduzeća.među njima je i nk osijek gdje se neke stvari ipak mjenjaju nabolje od kad je bubalo doveo vukoju.
isto tako ono što je normalno u današnjem svijetu je web stranica koju ni jedan osječki klub nema ili ju je zadnji puta ažurirao kad ju je i postavio na web.ambiciozni projekt portala osijek sport očito je propao http://www.osijek-sport.com/ i kako onda očekivati da će se netko zainteresirati za neki klub kad na promociji isto ne rade ništa.samo se kuka i čeka da padne lova s neba...

#10:    Autor:  c-192 Postano:
bravo asko!

možda bi za početakredakcija mogla poslati neki dopis ili mail sportskim klubovima odnosno organizacijama i uvesti najavu sportskih događanja...

#11:    Autor:  Scacchi Postano:
Ja bih volio vidjeti od tih 40 milja kuna koliko ide na nogomet, a koliko na SVE ostale sportove. Mislim da je razlika ogromna, ali se bojim da prave cifre nikada nećemo vidjeti. Onako od oka bih rekao da bi se od mjesečne plaće nogometaša NK Osijek neki klub koji okuplja mnoštvo mladih mogao financirati godinu dana.

#12:    Autor:  oksus Postano:
Scacchi je napisao/la:
Ja bih volio vidjeti od tih 40 milja kuna koliko ide na nogomet, a koliko na SVE ostale sportove. Mislim da je razlika ogromna, ali se bojim da prave cifre nikada nećemo vidjeti. Onako od oka bih rekao da bi se od mjesečne plaće nogometaša NK Osijek neki klub koji okuplja mnoštvo mladih mogao financirati godinu dana.

znam da je za 2009 godinu dodjeljeno, NK Osijek 2,500 000kn, RK Osijek Elektro modul 1,200 000kn, VK Ikstus 800 000kn, ŽOK Pivovara Osijek 360 000kn i MOK Mursa 350 000kn...sad ne znam gdje je statak novaca?!?!

#13:    Autor:  bavaria Postano:
oksus je napisao/la:
Scacchi je napisao/la:

znam da je za 2009 godinu dodjeljeno, NK Osijek 2,500 000kn, RK Osijek Elektro modul 1,200 000kn, VK Ikstus 800 000kn, ŽOK Pivovara Osijek 360 000kn i MOK Mursa 350 000kn...sad ne znam gdje je statak novaca?!?!

a vas dva veseljaka ... da se malo potrudite sve vam je na internetu ... za domaću zadaću nađite izmjene ovog programa ...

http://www.osijek.hr/glasnik/200814_2822.pdf

#14:    Autor:  oksus Postano:
bavaria je napisao/la:
oksus je napisao/la:
Scacchi je napisao/la:

a vas dva veseljaka ... da se malo potrudite sve vam je na internetu ... za domaću zadaću nađite izmjene ovog programa ...

http://www.osijek.hr/glasnik/200814_2822.pdf

tnx...mene sam zanimalo na čeg se kod nas potroši 40 000 000

#15:    Autor:  bavaria Postano:
lancelott je napisao/la:
1. Intenzivna promocija aktivnog bavljenja sportom
2. Osiguranje uvijeta za osnovni trenažni proces široke baze mladih sportaša

odgovor pod 1. http://www.usdmo.hr/
odgovori pod 2.,3. i 4. u svako dijelu grada možeš u večernjim satima igrati nogomet i košarku pod svjetlima reflektora, atletičari imaju najbolje uvjete u gradu, streljana i hipodrom su ti na dohvat tramvaja, imaš 3 sportske dvorane, nogometni stadion, puno malih nogometnih stadiona u gradu, borilački športovi imaju svoje dvorane, gimnastički klub je dobio najnovije sprave ... jedini koji su pušioničari su plivači i vaterpolisti, ali bubika najavljuje gradnju bazena pa ćemo i to ispraviti ...
Osijek031.com » Vijesti » Treba spojiti klubove i odvojiti rekreaciju od profesionalizma Idite na [1], 2, 3  Sljedeća  :| |:

Generated using printer-friendly.
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 3.

:: Powered by Osijek031.com © 2004-2012. ::