#12:
Re: Nezadovoljni seljaci iz cijele Hrvatske stižu u Zagreb [Vijesti OSTV-a]
Autor:
chager
Postano:
11.06.2009. 14:32
Bilo je neupitno, samo se čekalo da dođe do grla. Nešto slično su biskupi rekli nedavno, van konteksta koristim sliku bljuvotine:"Kad moraš, tj. znaš da ćeš morati kad tad, jer ti je neopisivo muka, onda bolje prst u usta, pa da to odmah riješimo, nego odgađati neizbježno. Svejedno će te nazvati bulimičarkom".
Zavadi pa vladaj! To je maksima na ovim prostorima, kojom se politika koristi već stoljećima da bi koristila ovaj bogati kraj. Ne slažem se kad netko kaže da nismo više bogati, jer sam upamtio da je čovjek bogat kad ima nešto što drugi žele. A činjenica je da mi sami sa sobom moramo riješiti što želimo od poljoprivrede.
Običan, ili mali čovjek, kako ga nazivaju "veći" ljudi mora jesti. Ljetovanje će provesti u garaži, a ne na nekom resortu sa pet zvjezdica u koje se već godinama ulažu milijuni proračunskih novaca. Najednom nema bogatih gostiju, neće nitko u pet zvjezdica, već traže jeftini smještaj kod privatnika. I oni moraju jesti. Možeš se frizirati svaki tjedan, ali moraš jesti svaki dan, nekoliko puta. Odreći se teretane, salona za uljepšavanje, svih onih stvari na koje nismo imali pravo u komunizmu, očito ćemo morati, pa i automobila, stanova i sveg onog na kredit što će nam uzeti banka, samo ljudi, opet moraš jesti.
Čudi me stoga što među strateškim prioritetima naše politike nema ni p od poljoprivrede. Svi se sa svojim kumovima bacili u poduzetnike, među kojima najbolje zna onaj koji na vrijeme dobije informaciju, što i kako i kada kupiti za male novce, i prodati za što veće. Podvlačim prodati, jer nitko niti ne sanja o nekoj proizvodnji, ti su rijetki i od onih prvih proglašeni budalama. Tako je već godinama. U tom krugu našlo se i nekoliko seljaka i seljačkih vođa, koji su htjeli biti nešto što naš seljak sanja još od davnina: austrijski seljak. Nije doduše uspjelo zlim austro ugarima porobiti nas oružjem, već kreditima. Tako naš seljak postaje gospodin, europski seljak.
Tržište je veliko sranje, oprostite na izrazu. Kad vam netko kaže da je slobodno, onda je okorjeli i najveći lažov koji postoji. Nema, NEMA slobodnog tržišta. Kao i u svemu, borba je to jakih i slabijih, koji bi htjeli postati jači. Prednost je svakako na strani jačih, oni duže mogu izdržati, u svim vremenskim uvjetima., skloni su dogovorima, manipulaciji, ucjenama, dampingu...svemu onome što demokratski svijet poznaje kao legitimno pravo svakog bogataša.
Seljak kupio traktore, napravio farmu, kupio terenac, slamnati šešir, sinovi rade, a on u birtiji, pa jel može biti bolje? Je, samo tako je bilo dok je trajao grace period kredita, čim je došla rata na naplatu, skužili su da nemaju dosta za sve to pokriti. Nas, smrtne seljake, je za razliku od njih besmrtnih, kriza pogodila tri godine prije njih, tako da smo na vrijeme pobjegli od političke eutanazije Gubecovih sinova. Pa koja to ljudina daje kravi da pojede 50 kn, a izmuze 40 kn? Račun je čist, ovisi naravno koliko kravu hraniš i koliko je jako muzeš.
Opet će se nešto obećati, par njih će reprogramirati, neku siću će skucati, uostalom kao i sindikalistima, tako i seljačkim prvacima brk igra kad mu nešto daješ ispod pulta. Ako ne iskoriste zajedno situaciju, i pokažu da su jedinstveni, kladim se da na Sanadera ne trebaju ni čekati, jer ih kupiti mogu i tajnici u Ministarstvu.
Nema dugoročne politike, nema plana, sve je na kratak rok, sve je to mazanje očiju radi sitnih interesa. Ne znam što se još mora dogoditi da nam se otvore oči. Ljudi mi smo pred provalijom...
|