Osijek031.com :: Osijek031.com - Osijek 031 online - novosti - vijesti - najave - forum - portal - osjecki

Osijek031.com » Vijesti » Izložba osječkih plakata od prve polovice 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata

#1:   Izložba osječkih plakata od prve polovice 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata Autor:  Nandino Postano:
Izložba "Plakat za plakat" autorice mr.sc. Marine Vinaj, više knjižničarke u Muzeju Slavonije, nakon kratkog izbivanja, bit će od danas, 27. listopada 2008. godine ponovno izložena u Muzeju Slavonije. Izložba će trajati do kraja godine.

Izložba predstavlja dio zbirke plakata, i to upravo osječkih. Tristotinjak izložaka presjek su kulturnih, privrednih i političkih događanja Osijeka od prve polovice 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata.

Izloženi su tako najstariji osječki kazališni plakati - njemačkog teatra u Tvrđi s početka 19. stoljeća, plakati nacionalnog kazališta, filmski plakati brojnih negdašnjih osječkih kinematografa, najave koncerata, izložbi, predavanja, pokladnih zabava i sportskih priredbi. Reklamni plakat osječkih privrednika i velesajamskih najava, predizborne najave i politička promidžba, napose ona poslijeratna.

Kako nekada, tako i danas ta likovno zanimljiva i sadržajno provokativna kombinacija na uvećanom listu papira i javno obznanjena zaustavit će prolaznika i prenijeti mu poruku. No, koliko god plakat doživljavali prolazno, njegova kulturno-povijesna vrijednost ne prestaje dan nakon najave koncerta ili otvorenja izložbe. Prikupljane i pohranjene u muzejima i galerijama, zbirke plakata svjedoče, izražajnije, intimnije i neposrednije o pojedinim segmentima življenja određene sredine, zato su neprocjenjive u oslikavanju prošlosti.

#2:    Autor:  Andrea Zuckerman Postano:
a neko otvorenje?!

#3:    Autor:  muvifrik Postano:
"...bit će od danas, 27. listopada 2008. godine ponovno izložena u Muzeju Slavonije."

@andrea

još kad bi čitala što piše...

#4:    Autor:  Leteci mungos Postano:
muvifrik je napisao/la:
@andrea
Ah, povrsno zensko... ;-)

Bas gledam ove plakate i u cudu se cudim kako su onomad njihovi kreatori bili kreativni. I luka Osijek je nekad bila prenatrpana.

Hebote, pa mi zivimo u gradu u kojem se bolje zivjelo prije gotovo 100 godina.

Deprimirajuca spoznaja.

#5:    Autor:  Andrea Zuckerman Postano:
muvifrik je napisao/la:
"...bit će od danas, 27. listopada 2008. godine ponovno izložena u Muzeju Slavonije."

@andrea

neko svečano otvorenje?!!!! Razz

#6:    Autor:  muvifrik Postano:
pa bilo je, i to poprilično svečano, popraćeno i novinski i televizijski, znam ja, bio ja...

#7:    Autor:  la_linea Postano:
Dobra izložba.

#8:    Autor:  rapido Postano:
mislim da je otvorenje bilo jos u šestom,sedmom mjesecu a sad su je izgleda vratili..bila je i projekcija filma Grete Garbo na staroj filmskoj traci u lapidariju muzeja..jako zanimljiva izložba!
Andrea Zuckerman je napisao/la:
muvifrik je napisao/la:

@andrea

neko svečano otvorenje?!!!! Razz

#9:    Autor:  chui Postano:
nice!!

#10:    Autor:  agape007 Postano:
Bila, vidjela! Sjajno!
Osijek031.com » Vijesti » Izložba osječkih plakata od prve polovice 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata

Generated using printer-friendly.
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

:: Powered by Osijek031.com © 2004-2012. ::