#96:
Autor:
Burence
Postano:
08.06.2009. 16:38
.. Pio sam piva iz nekih mini pivovara koja su kvalitetnija od bilo kojega piva velikih pivovara pa me zanimalo jesu li vlasnici tih pivovara ekscentricni bogatasi ili samo losi poduzetnici?
|
Istina ali koliko se takvog piva godišnje može proizvesti?! koji je rok trajanja tom pivu? sa povečanjem proizvodnje, pogoršati će se kvaliteta..
svi sad nešto pričaju, a jeste li pogledali zadnju etiketu. postoji vrlo važna razlika u odnosu na staru. na novoj etiketi ne piše da se u proizvodnji koristi ekstrakt, a na staroj je pisalo da pivo sadrži 11.8% ekstrakta (sva hrvatska piva piva sadrže ekstrakt, npr. Karlovačko ima 12%, te se ne bi mogla prodavati recimo u njemačkoj jer ne bi mogla proći zakon o čistoći piva. Da, Velebitsko nema ekstrakt!). e sad, zanima me jel to samo marketinški trik ili su stvarno primijenili postupak proizvodnje?
|
Po Hr zakonu količina extrakta za lagerpiva mora/može biti između 11.8 i 12.2 %! Nema smisla išta njemačko uspoređivati sa hrvatskim, krenuvši od piva pa sve do tehnologije(neta) i ostalog..
studiram na prehrambenom fakultetu pa nesto malo i znam o tehnologiji piva. ali malo.
a sta se tice etikete - ako na njoj pise da nema ekstrakta onda ga nema!
nemogu oni napisati da ga nema (samo radi marketinskog trika) ako ga ima barem malo.
|
prvo pitati profesoricu ili profesora što je to ekstrakt!
laički, ekstrakt je količina "suhe tvari"(ječam, kukuruzna krupica i hmelj) u vodi iz koje se dobiva pivo! znači, u osječkom pivu imaš 11.8% suhe tvari, a sve ostalo je voda!
uostalom, postoji fan klub osjeckog piva, uclanis se tamo i kroz koji mjesec se organizira obilazak pivovare gdje se obiđe kompletan pogon i proizvodnja..
|