#64:
Autor:
8
Postano:
23.06.2006. 9:28
Zamisli, znam i ja srpsku ćirilicu, ali i makedonsku te rusku.
I znam još nekoliko jezika, slavenskih također.
Kad govorim o jeziku, kad pišem o jeziku - onda mi politička opredjeljenja nisu ni na kraj pameti.
A to što ljudi vole "svinjariti", ostavljati dojam one ili ove političke opredijeljenosti samim tim što će govoriti na jedan ili drugi način, to mi je prvorazredna malograđanština i preseravanje.
Šteta je što kritiku nisi doživjela kao znanstveno utemeljenu. Političkih me inputa (i jezika kao alata za njih) možeš poštedjeti.
Osim toga, pravopisni priručnik je izlazio s Jutarnjim za neku siću.
Tužno je što je za većinu Vukov pravopis najveće jezikoslovno dostignuće. Kad se radi o raji koja ima samo osmoljetku, pa hajde, ali budući stupovi društva i oni koji si tako laskaju imaju vokabular od 700 riječi.
Imamo"sanske" koze koje nemaju veze sa Sanom; ementaler; ljudi ne znaju kako bi napisali Haaški - a kod čitanja stranih imena i prezimena mi se diže kosa na glavi.
Svaka čast Vuku Karadžiću, ali u njegovo je vrijeme najveći izazov bio što veći broj analafabeta proglasiti pismenima.
Što se tiče tvoje demagogije, gle: dok ti mucaš, brljaviš dok govoriš, pišeš kako TI misliš da treba, političari kradu i rasprodaju i otimaju i odnose i...
Zadnja promjena: 8; 23.06.2006. 9:40; ukupno mijenjano 1 put.
|