#61:
Re: Većina osječkih studenata protiv ulaska u EU [Vijesti Osječke]
Autor:
Gradjanin
Postano:
26.01.2011. 19:13
A tko kaže da će se bilo koji problem riješiti ulaskom u EU, osim sitnice kao što je problem sloboda kretanja ljudi npr.?
Vidi se da si bio student osječkog sveučilišta, a prema izjavama vjerojatno si i diplomirao.
Jel imaš neko svoje razmišljanje ili samo znaš reproducirati fraze s televizije?
BTW, ok je znati reproducirati, takvi su idealni za EU birokraciju.
Prepusti velike odluke vizionarima, a ako nisi ZA ostani kod kuće kad bude referendum, učinit ćeš i sebi i svima ostalima uslugu.
|
Jesam, bio sam student osječkog Sveučilišta i diplomirao sam. I što je tu problem? Možda me poznaš osobno pa da možeš procijeniti jesam li bio loš student, dobar student, jesam li glup, zaostao, zatucan ili otvorenih razmišljanja? Pretpostavljam da me zamišljaš kao nekog strašnog konzervativca, desničara, protivnika svega novog i europskog koji kod kuće sluša Thomsona i veliča NDH. Ako me takvog zamišljaš, onda se grdno varaš. Evo, reći ću ti ovako, a ti možeš vjerovati ili ne - poprilično sam liberalna osoba, lijeve orijentacije, imam svoje mišljenje, ne reproduciram, već pokušavam sve kritički sagledati i ne razmišljati onako kako većina razmišlja samo zato da bih se uklopio - a sad je pomodno biti za EU i praviti se velikim liberalom i europejcem. Kako sam napisao, skeptičan prema ulasku u EU postao sam zadnjih godinu-dvije, dotad sam bio za EU. Možda me nisi shvatio, ali nisam rekao da Hrvatska nikako ne smije ući u EU, već da treba kritički sagledati ulazak i vrijeme ulaska - a kritičko sagledavanje može biti i pozitivno i negativno, tj. treba se istaknuti i prednosti i nedostatke. Kako je rekao W.M.Felt (čije mišljenje cijeniš), problem je što Hrvatske ne pregovara, već ispunjava direktive i u tom vidim jedan od glavnih problema. Ako si čitao moje postove, onda si mogao vidjeti da navodim i prednosti ulaska u EU. Nisam rekao da ste govorili da će se ulaskom u EU riješiti svi problemi RH, upravo na to želim i ukazati, tj. da dobar dio građana koji je za EU smatra da će se ulaskom u EU riješiti svi hrvatski problemi i da im je to glavni razlog da zaokruže DA na referendumu, a upravo im se to često servira na televiziji i od političara. Što ću zaokružiti kad bude referendum, ne znam još, dotad još mogu razmisliti te istražiti. Ono što mogu sigurno reći jest da Hrvatska treba ući u EU, ali mene brine vrijeme ulaska. Jesam za europske integracije i povezivanje, time će se Europa osnažiti.
Ako si za konstruktivnu raspravu, možemo nastaviti. Ako nisi, već ćeš me samo napadati zato što razmišljam malo drukčije od tebe o ovoj temi, onda ni nemoj ništa odgovarati. Ali mogu te uputiti na literaturu u kojoj se govori o "ljevičarskoj diktaturi" među intelektualcima, ponajviše u SAD-u, gdje upravo lijevi intelektualci napadaju sve koji ne razmišljaju kao oni, nešto slično što i desničari rade, a kritiku tih lijevih intelektualaca dali su upravo lijevi intelektualci koji se ne slažu s njihovim napadanjem svih i uvođenjem "diktature" te kažu da je to jedan od razloga što se brojni ljevičari priklanjaju desnoj orijentaciji. I nadam se da ne misliš da ovo pitanje treba gledati crno-bijelo, kako je rekao Descartes, jedino se ne treba sumnjati u ono da mislimo, dakle jesmo, sve ostalo treba podvrgnuti sumnji.
|
Ako "trebamo ući u EU" kako kažeš onda je najbolje vrijeme odmah.
Ne mislim da si glup i zatucan.
Ne mislim da si konzervativac protivnik novog, iako to u biti ne ih zamjerio.
Veličanje Thompsona bi te diskreditiralo u raspravi.
Prednosti i nedostaci pristupa.
EU znači zaštitu unutar EU, zaštitu od ostalih država u svijetu i zaštitu od korporacijskog divljanja, jer je jedini način zaštite od korupcije postojanje dovoljno moćne institucije, a u globalnom kontekstu su i europske institucije još uvijek slabe. Kao pojedincu članstvo u EU svakome otvara nova vrata i stvarno bih volio da mi netko objasni što bi bila dilema ili skepsa vezana uz članstvo, ali bez opcije autogola?!
EU ima sposobnije, ekonomski moćnije i bogatije regije (ne više nužno države), ali ima i pravila koja svima omogućavaju razvoj i napredovanje, pa čak i zaostalima i „manje sposobnima“ između ostalog i putem određenih fondova za ravnomjerni razvoj.
Osim toga, eu-integracije su i civilizacijski izazov - da se tako izrazim – jer mislim da bi čovječanstvo trebalo razvijati povezivanjem i suradnjom uz poštovanje različitosti, a EU u tom smislu uzoran svetski primjer.
Kritičko sagledavanje ulaska u EU.
Može se kritički sagledavati pristupanje i članstvo, ali o čemu bi se trebalo raspravljati i tko bi to trebao raditi? Svi možemo sagledavati i razgovarati o nekim općim „pozitivnim i negativnim“ aspektima euro-integracija, ali tu će se teško naći argumentirane negativnosti (otpor integracijama generalno uglavnom nastaje iz manjka samosvijesti, kompleksa niže vrijednosti, zaštite nezasluženih privilegija i sličnih problematičnih pozicija). Kad je riječ o specifičnim ekonomskim pitanjima mislim da o tome trebaju razgovarati kompetentni stručnjaci unutar svojih cehova i stručnih grupa pa koliko su kompetentni i kako se dogovore tako će im i biti u EU, s tim što su i odnosi u EU dinamičan proces u koji se ovdašnji subjekti moraju i trebaju integrirati, a ne samo očekivati zaštitu svojih interesa od matične države.
Pregovaranje.
Ne pregovaramo u biti nego ispunjavamo već postojeće standarde koji postoje u EU i jednaki su za sve, iako postoje neki elementi pregovaranja u smislu određenih kvota i periodima prilagodbe, a u tom smislu je od presudne važnosti organiziranost pojedinih gospodarskih sektora u RH s tim da su se ti sektori već organizirali koliko si sposobni pa oko toga nema smisla više gubiti vrijeme, a gubimo ga – svi skupa i veliki broj pojedinačno.
Mislim da većina ljudi očekuje da se problemi riješiti promjenom domaće vlasti, a ne ulaskom u EU. Vjerojatno su u pravu, samo što im se vjerojatno neće svidjeti rješenja.
Lijevo i desno.
Prema tim kategorijama mogu eventualno identificirati zastupnike tržišnog društveno-ekonomskog razvoja u kojem „sposobniji“ uživaju blagodati razvoja (desničari) i zastupnike znanstveno-humanistički upravljanog razvoja u kojem blagodati razvoja uživaju svi (ljevičari) Ovo drugo btw, podrazumijeva održivi razvoj, a ne razvoj u kojem se resursi svake vrste iscrpljuju do uništenja, a u pravilu najviše nastradaju ljudi. U tom načinu svrstavanja u sredini bi mi bili liberali kao najveće zlo.
Svaka čast filozofima i njihovim razmišljanjima o sumnji i svemu drugom, ali pitanje članstva u EU je sada da ili ne – svjetlo ili mrak – bijelo ili crno. Filozofske rasprave o tome su odrađene i zaključci su poznati. 27 nacija je već donijelo odluku i to puno većih nacija s puno više filozofa nego ih je ovdje. Ovdje samo mnogi moraju odlučiti da za svoj porez žele imati nešto više od grba i zastave.
P.S. U biti, referendum neće biti želimo li mi u Eu ili ne, nego slažemo li se s uvjetima pristupanja i članstva. Odluka o pridruživanju je već donešena, donijele su je političke elite, potpisani su obvezujući sporazumi i bla, bla...
|