#73:
Autor:
wendy
Postano:
23.11.2010. 17:11
no, da se vratimo na temu...jadna djeca u vrtićima, jelovnike im sastavljaju ljudi kojima je domet zdrave prehrane "UN dijeta" i slične gluposti...također, ne shvaćam čemu su grickalice zabranjene?! jesam li samo ja osoba koja pod "grickalice" smatra i lješnjake, orahe, sušene brusnice, čips od jabuke i sl.?
|
Odakle ti informacija o osobama koje sastavljaju vrtićke jelovnike?
Iz popisa grickalica koje si navela, usuđujem se tvrditi da nisi nogom kročila u vrtićku ustanovu.
Velika većina vrtića, nažalost, ima mogućnost sastaviti samo jedan jelovnik, koji mora biti prilagođen djeci jasličke dobi, kao i predškolcima, u onoj mjeri u kojoj je to moguće izvesti. U našem vrtiću, jedna odgojiteljica ima dvadeset i jedno dijete starije jasličke dobi u skupini. Misliš li ti uistinu da odgovorni mogu dopustiti orašaste plodove za međuobrok ili proslavu rođendana? Ne moram ni govoriti o tome da se česti alergeni trebaju izbjegavati najranije do treće godine živote, a tu spadaju i orašasti plodovi. Spadaju tu, recimo, i jaja. Samo što je učestalost fatalnih alergijskih reakcija na jaja rijetka, što se za orašaste plodove ne može reći.
Zato, radije sastavljanje jelovnika prepustite stručnjacima.
Kada smo kod stručnjaka, jedna od glavnih zadaća zdravstvenog voditelja vrtića je upravo sastavljanje jelovnika. Ne vidim čemu čuđenje, s obzirom na činjenicu da više medicinske sestre i pišu normative i prehrambene smjernice kad je u pitaju prehrana djece vrtićke dobi, u suradnji s ostalim stručnjacima, ponajprije nutricionistima.
I sama sam viša medicinska sestra, koja odnedavno radi u jednom dječjem vrtiću. I otkad sam uvela promjene u jelovnik, svakodnevno vodim prave male ratove na radnom mjestu.
Osim što je pridržavanje novih prehrambenih standarda moja dužnost, bez imalo ustručavanja kažem da je to također i moja volja.
Utjecaj prehrane odražava se na tjelesnu visinu, težinu, fiziološke funkcije i izostanak bolesti. Polazak u vrtić je trenutak kada dijete ulazi u zajednicu i više se druži s vršnjacima, susreće se s osobama izvan svoje uobičajene sredine pa i s nepoznatim mikroorganizmima, na koje njegov organizam još nije razvio protutijela. Zbog svega toga, uravnotežena je prehrana osobito važna u ovom periodu života.
No, naglasak uvijek stavljam na stvaranje prehrambenih navika, a to se događa upravo u tom periodu života. Jedan od glavnih "argumenata" protiv promjene jelovnika je da imamo mali broj pretile djece u vrtiću. One koji mi ga ponude, uvijek pitam jesu li zavirili u osnovnu školu. Ja jesam. Naime, radila sam istraživački rad na tu temu.
Reakcije me, iskreno, ne iznenađuju previše, s obzirom na to da je kod nas prevencija slabo poznat termin.
Ne, nisam radikalna. Smatram da za hrenovke, paštete, salame, light mliječne proizvode i vitaminske napitke nema mjesta na vrtićkom jelovniku. O slasticama se dogovorimo, eurokremom i marmeladom se zasladimo najviše jednom mjesečno, a keksi i bomboni su u službi "čašćenja", za rođendane i blagdane, a tek povremeno kao užina ili desert. Isto je i s kolačima, pudinzima i sličnim.
S ručkovima si dam oduška jer su mogućnosti uistinu bezbrojne. S doručkom je malo teže no trudim se djeci približiti raznorazne žitarice i na samome početku, naravno, nailazim na lagani otpor ali djeca s vremenom prihvate svaku hranu, bez da ih se na nju prisiljava. Imamo radionice o zdravoj prehrani, a edukaciju provodimo i kroz svakodnevne razgovore.
I evo, špinat nam je na razini cijeloga vrtića omiljeni prilog, a i zobena kaša je na dobrom putu da postane jedan od omiljenih doručaka.
To mi je veliki poticaj da nastavim svoju borbu s vjetrenjačama.
Ne tiče me se što djeca kod kuće jedu. Na svome poslu sam stručnjak, koji se rukovodi stečenim znanjem i kompetencijama, dostupnom literaturom koja obuhvaća jedno široko područje u i izvan moje struke te vlastitom intuicijom. Bilo bi uistinu lijepo kada bi roditelji i ostali stručne stvari prepustili stručnim osobama. Kad su već, jelte, odlučili dijete poslati u ustanovu. Koja može surađivati s roditeljima ali ima svoje propise i pravila.
|