#72:
Autor:
Boost
Postano:
20.09.2010. 20:52
Ma ok, ti možeš, moja prosječna brzina je također oko 25, ali to nije mjerilo.
Ja uglavnom vozim brže i zaobilazim sporije bicikliste, žene, djevojke, starije ljude.
Pogledaj malo oko sebe, pa malo ljudi jurca po gradu biciklima..uglavnom se voze laganini, po mojoj procjeni debelo ispod 20kmh.
Čak i ako voziš brže i vidiš ispred sebe ljude, pa usporiš na 5 kmh ako treba, voziš se iza bakice, pozvoniš i prođeš...
I puno mi je logičnije da biciklist vozi po pločniku i zaobiđe pokojeg čovjeka od kojeg je za 10,15 kmh brži, nego da vozi uz rub ceste gdje ga konstantno zaobilaze automobili koji voze 50,60,70...a znamo da reakcija vozača, zaustavni put i eventualna šteta raste po eksponencijalnoj krivulji u odnosu na brzinu.
Znači puno manja šteta može nastati ako se ti sa 25 kmh zabiješ u nekoga nego ako se auto u tebe zabije sa 50kmh.
Puno sigurnija opcija je, dakle, pločnik.
Druga vrlo bitna stvar...ako se voziš po cesti onda za tebe vrijede prometni znakovi i pravila koje mi igrom slučaja znamo, ali netko od 12,13,14,15 godina uglavnom ne zna, netko tko nije vozač motornog vozila također ne zna..prema tome nema smisla ikoga puštati u promet tko ne zna prometna pravila.
|