#51:
Autor:
Blofeld
Postano:
21.08.2007. 19:31
Ne radi se o tvome tati, nego generalno o odnosu prema sportu. Tvoj tata nije poseban, dapače, na moju veliku žalost većina je ovdje sklona pronalaziti politiku u sportu.
Ali moram protestirati protiv onih starih fora, kako su ljudi navijajući za Dinamo i Hajduk izražavali nekakvo hrvatstvo. Iz dva razloga, najprije jer mi se gadi miješanje politike u sport (stoga mi se gadi i nekakvo podilaženje Glavašu na istočnoj tribini Gradskog vrta).
A potom i zato što je to u najmanju ruku nategnuta teza. Prvo, Dinamo je klub osnovan nakon 2. svjetskog rata, i u upravi istog kluba, kao i Hajduka, sjedili su do '90 mahom komunisti (kao i svugdje). U grbu oba kluba nalazila se crvena zvijezda, a u istom su razdoblju sagrađeni i nogometni stadioni oba kluba, a isti su u tom periodu postigli i svoje najveće uspjehe. Ne sjećam se, a nisam ni čuo, da je ikada nekome palo na pamet da se protiv takvih stvari buni. Također, navijači istih sukobljavali su se i međusobno, ali i sa svim drugim navijačima, ne samo sa Delijama i Grobarima, što ne bi bio slučaj da su bili motivirani navodnim domoljubljem. Revolt je proizlazio iz činjenice da su dva beogradska kluba imali povlašten status, ne puno drugačiji nego što imaju Dinamo i Hajduk u Hrvatskoj danas. Ako je i nekog hrvatstva u nogometu bilo, nije ga se baš iskazivalo (o dokumentiranom naricanju za Titom da ne govorimo), te mi se čini da je od posljednje utakmice Dinamo-Zvezda stvorena fama kako su se fanovi oduvijek preko navijanja borili za neovisnu Hrvatsku, što je smiješno. Ta utakmica je imala izraziti politički predznak, što nije ni čudno, s obzirom na to što se događalo prije nje, ali to bi ujedno i sve. Dakle, ili su domoljubi-navijači bili ujedno i komunisti (što je moguće, jer je komunist bio i, primjerice, Tuđman), ili im to nije smetalo.
|