#50:
Re: Rekordan broj pravnika i ekonomista na burzi rada [Vijesti Osječke TV]
Autor:
Yoanna35
Postano:
07.06.2011. 15:19
Ajmo se vratiti na početak, Osječko-baranjska žpanija spada u jednu od najnerazvijenijih sa najmanjim BDP-om, 50% stanovništva je nepismeno, od zapsolenih čak 60% je SSS, nije li ovo dogovor zašto smo nerazvijni. U hrvatskoj je 6-8% VSS, čak i Estonija ima više, razvijene zemlje imaju i do 35% VSS-a, u kvoti zapsolenih.
E sad ako je netko VSS, određene struke, ja navodim svoju kao primjere jer za ostale ne znam...meni je stlo , volim posao....ali evo što se događa
nakon faksa otišla sam volntirati, radila sam u struci, ali kao SSS u labosu, naletila sam na šeficu koja je VŠS, 4 sata dnevno pije kavu, ako se nema posla onda se čita Glas Slvonije nekada od 13 do 15 sati. Ja imam crve u dupetu i ako sam na poslu hoću raditi, otšla sam iz labosa, gledati pogon, proizvodnju jer mislim da se od radnika puno može naučiti, no dobila sam opasku " Ako si ti van labosa ispast će da mi nemamo posla" i nemmo rekla sam ..naravno da tamo nisam mogla ostati, jedna inžinjerka me skužila kakav sam i uvijek je u tih 13 sati našla neštomeni pokazati, učiti me.
Skužim da mi treba HACCP, neću komentirati jednu A4 stranicu teksta unutar skripte od 100 strana sa kolegja Nadzo kavkvoće i ok odem ja po certifikat..investira tata.Zaposlim se u drugoj firmi, radit ćeš mi kao SSS za početak, ok, ko stoka sam radila, trudila se , išla u suprotnu smjenu učit posao, kopirala knjige, učila doma čitala pravilnike, radila i danju i noću..otvori se mjesto za VSS, ali osoba koja i je šef kaže to nije za tebe, ma jel a za koga je, onda dođe klapa za usavršavanje HACCP- a ja u timu, no odjednom mene se strpa u noćnu, i opet jebiga ništa od znanja, radim neku dokumentaciju ali površno nemama cijelu sliku i kažem piši e za to, meni se kaže " Ti si laborant analitičar, tebi to ne treba" ma jebem vam svima sunce pokvarene, gdje još ima da se nekoga tko želi učiti stopira i zašto, sve što naučim korist će poslodavcu ...glupost ali istina sve je to odlučivala osoba bez diplome.
U Belju na mjestu pomoćnika direktra za ljdske resusre radi ti koji nije završio ni srednju za bravara , on je direktno zauzeo mjesto nekom pravniku, ali opet njegov direktro se ne mora bojat za svoju guzicu, pa su svi sretni.
Može li ososba u ljdskim resusrima baratati mojim psihološkim profilom, davati i pridjeve koji su nesuvisli za popizdit ako niti jednog dana nije bila u mojoj blizini dok radim i ne zna moj opis posla????
Ako si dipl.preh. tehnologije možeš raditi u bilo kojoj tehnologiji...ali osvane natječaj hoće dipl.ing.preh tehnologije specijalsitu za destilacije, kretenčina nema pojma da to ne postoji u saustavu školovanja RH, a još manje da svaki tehnolog zna destilaciju, u Varaždinu traže isto moju struku pa dopišu specijalist za Prodaju, pa da sam htjela radit prodaju upisla bi Marketing ili nešto slično, ja volim proizvodnju. Dođeš kod posldavca koji je po struci burekđija, pita me jeli ja znam pročitati nalaze iz zavoda za javno zdravstvo, znači on ne zna ništa, ali meni nudi 3000 jer ja kao ne znam ništa, pa kako da ja komuniciran s nekim tko je burekđija. Kruna Osijek, je godinama vračala Meggleu sir, s reklamacijom % sirutke, tehnologinja je bila uvjerena da imaju labos, kažem joj ja e draga jesi nasjela na foru kakav labos, kg sira minus voda eto ti postotka, Kruna mora imat labos, tamo moraju raditi inžinjeri ali ne rade, niti hotel Osijek nema nikoga tko vodi HACCP i recimo nutricionist je iako po zakonu moraju imati jer su hotel s 4 zvijezdice.
Zaključak kratki, potrebe postoje, ali mjeste nema jer se ostavljaju umirovljenici na ugovorima o djelu, studenti koji su jeftiniji jer im ne plačaš doprinose, medecinske sestre rade tamo gdej je mjesto nutricionisi, ili imaš šefa koji nema diplomu pa te odfikari iz straha za svoju stolicu..Kad bi se zakonske odredbe primjenjivale ne bi bilo nikakavih problema. U calsbergu tri radna mjesta doslovce, kontrolu kvalitete koja je dovoljna da imaš 10 sati posla, otpadne vode i zaštiti na radu vodi jedna ososba koja radi 15 sati dnevno, a normalno bi to radila 3 inžinjera, nitko me ne može uvjeriti da Pan nema za još dvije plaće, ali grazljivost i sustav boli me k..c što ću te potršiti za 5 godina je dovoljan motiv. S druge strane u državnoj upravi ljudi čačakaju nos, jer im se nedaje posla, ma nema tog čovjeka koji ne bi radio da ima šta, pa nisu oni krivi što su na Faceu, pa sjetite se ong članka mladog početnika u Ministarstvu , dečko je realno reka trudio sam se smsisliti što ću raditi 4 sata dnevno, pa sam učio za poslijediplomski na psolu, pa nije on kriv, sustav je megalomanski zapinje, taj dečko je psolije otišao u privatnu tvrtku jer mu treba akcije.... U americi bez problema nakon završenog sličnog fakulteta kao što je ovaj u Osijeku čovjek otvori svoju privatnu proizvodnju, mi ovdje to ne možemo jer ne dobijemo adekvatno znanje. Jer je mali broj profesora radio u privredi.
Prehrana u Ravnici je trebao biti siguran posao, nikome nije palo na pamet pa ni meni da će se radi bogaćenja 20 Osječana, zatvoriti 20 000 radnih mjesta i da će se naša država umjesto proizvodnje preorjentirati na uvoz-trgovinu, ugostiteljstvo i prodaju...još malo pa će biti posla za moranre i kurve. Nitko me nije zvao s biro da radim u poljoprivredi, nikad ne bi to odbila, sama sam išla tražiti , pa sam prekvalificirana...
|