#41:
Autor:
studiozakvalitetuzivota
Postano:
29.12.2010. 15:59
Uz sve dužno poštovanje, mislim da ljudi imaju puno pravo odlučiti žele li darivati svoje organe ili žele da svi njihovi organi odumru s njima. Osobno sam za spremna svoje organe darivati, a nadam se ukoliko bi trebalo članovima moje obitelji ili meni, da bi bilo još takvih ljudi.
Ono što sam htjela problematizirati je ideja u ovom postu:
Po tome ispada da nas takav obrazac može spasiti od švercera organima. To bi bilo točno samo pod uvjetom da ti šverceri organima poštuju zakon. Nekako mi je teško zamisliti da će se osoba kojaje spreman nekoga ubiti da bi mu oduzela organe puno obazirati na papir na kojem je ta nesretni slučajni donor iskazao da to ne želi biti. U takvoj nekoj situaciji čini mi se vjerojatnijim da službenih zapisa o uzimanju organa neće biti (samo mali ili malo veći rez, a ako pustimo mašti na volju, mogu uvijek iskemijat nužno potrebnu obdukciju kojom se taj rez prikriva). Dakle, smatram da švercere organima neće zaustavit takva izjava, u nekom idealnom društvu taj problem bi riješila policija.
Ova izjava (o nedarivanju) po meni može koristiti samo u službenim, legalnim procedurama - u kojima svi koji sudjeluju poštuju zakon. Oni koji su naumili nekoga ubiti da bi se dočepali organa, sigurno se neće zaustaviti kad vide da je ta osoba potpisala da ne želi biti donor (a istovremeno u ovom kvazi - scenariju ima organ koji se savršeno poklapa s potrebitim).
U svijetu su poznata dva načina pristanka na neki postupak - aktivni (osoba kaže i potpiše da želi sudjelovati ili npr. dati svoje organe) i pasivni (osoba je informirana - što smo svi mi jer postoji propis o ovome - i ukoliko ne želi dati organ, treba se o tome izjasniti). Pasivni postupak osigurava da osobe kojima "je tlaka" otići po donorsku karticu samo zbog toga ne "propadnu" kao potencijalni donori.
Uostalom, koliko se moglo čuti po medijima, liječnici, unatoč propisima, pitaju članove obitelji i ukoliko se obitelj usprotivi ne uzimaju organe (iako tad zapravo protuzakonito postupaju pa bi ih neka druga obitelj čiji član umre jer zbog takvog postupka ne dobije organ možda mogla i tužit).
|