#42:
Autor:
bocic
Postano:
25.10.2010. 7:41
Da malo razjasnimo neke stvari.
Prvo: dosad je većina gradova dobila multiplekse prije Osijeka, čak sam ljetos bio u Šibeniku u jednom. Sada ćemo, odjednom, imati dva komada i to praktički izvan grada.
Drugo: po pitanju 'piratiziranja' moram napisati da se to više ne svodi na, kao nekad, samo loše snimke. OK, ima i dalje CAM-ova za one 'nestrpljive', no sve je više BR ripova, kako u DivX-u, tako i u visokoj kvaliteti 720p i 1080p
Treće: generalno sve u Hrvatskoj kasni. Harry Browna sam još proljetos vidio na torrent sajtovima BR rip. Slično je i sa, npr. 'The Road' koji je nedavno krenio u distribuciju, iako je u svijetu došao u kina u studenom 2009., a na BluRayu je bio već u ožujku.
Četvrto: Osim dolaska multiplexa, a to je za cca pola godine, postoji i još jedan razlog za ovakav bojkot određenih distributera. Naime, kada je Blitz počeo preuzimati kino distribuciju prije dosta godina, mnogi su ga, pa i tadašnja direktorica Kinematografa, doživljavali kao 'spasitelja'. Odmah sam znao da to neće biti dobro jer sam od videotekara dotad čuo jako puno 'divnih stvari' o tom 'spasitelju'. Aktualna je direktorica, nedugo nakon preuzimanja funkcije, zaprijetila Blitzu da će ih prijaviti generalnim distributerima u SAD-u jer su zlorabili svoj položaj. Oni, naime, od generalnih distributera dobivaju određeni dio novca za promidžbu noviteta, ali je to kod nas išlo kroz reklamu za Cinestar. Tako je jedno vrijeme, ne znam sjećate li se, trajalo je otprilike godinu dana, na TV-u išlo oglašavanje hitova bez uklapanja u reklamu za Cinestar, ali su se stvari brzo vratile u prethodno stanje. Mislim da to Cinestar sada naplaćuje Kinematografima...
Peto: odlazak u kino doista je vid obiteljskog izlaska, ali je iznimno velik problem (ne)kvaliteta ponude. Osijek nema dostatno gledatelja koji bi na redovitoj bazi išli gledati umjetničke filmove, a novi su hitovi, mahom, da prostite na izrazu golo go*no. Kada to sve zbrojimo s krizom, jasno je da opada interes za kino. No, unatoč tome, aktualna je direktorica, i za to joj skidam kapu, uspjela održati poslovanje, redovito rješavati obveze i vraćati dugove. Što će biti kada dođu ultiplexi, vidjet ćemo. Iskreno se nadam da ima kakvog asa u rukavu, jer ova su dva kina u samom centru grada, za razliku od onih koji će biti u malo uljepšanim halama izvan grada...
Na kraju sorry zbog podužeg posta.
|