Koliko ja znam mi nikada, gospođo Svalina, nismo komunicirali o brendiranju grada do sada. I općenito izbjegavam pričati o glupostima. Član sam ovoga portala nepuna dva mjeseca.
1. U mom tekstu nije niti navedena tvrdnja da se ovdje radi o pranju novca, tako da ne znam čemu idete meni naglašavati kako toga nije bilo. Novac je potrošen uludo, bez sumnje. Zato što je projekt promašaj, tako da nikakvog tu nepoštenja ne treba nit biti za uludo trošenje novaca.
Od 2. do 5. Jedan link -
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=18649 - u kojem poboldano stoji:
Nagradni fond:
1. nagrada: 100.000 kn
2. nagrada: 20.000 kn
3. nagrada: 10.000 kn
Kad je British American Tobacco kupovao Zadarsku tvornicu cigareta, raspisao je natječaj za naziv novih cigareta koje su namjeravali pokrenuti. Iako mu nikada nije dopušteno preuzimanje tvornice zbog jakog rovinjskog lobija - gospoda iz BAT-a su pošteno isplatili autore imena. Jer su tako i oglasili. Vi možete sada objašnjavati da je ocjenjivački sud tako ocijenio. Ali onda je na odgovornima u gradu, koji drže do imidža grada, pa brendirate ga pobogu, da kažu - recite nam, molimo vas gospodo iz komisije, koja su dva najmanje loša rada da im dodijelimo 2. i 3. nagradu. Jer to nalažu bolji običaji. A izvlačit se na splitsko-dalmatinsku županiju (u kojoj je župan zanimljivog prezimena - Sanader) je samo kontraproduktivno. I sad ćete vi guglati i tražiti još primjera kad nisu dodijeljene 2. i 3. nagrade. Ne pokušavajte. Na svaki primjer nedodijeljenih, dolazi stotine primjera dodijeljenih.
6. I ono što je doista bitno. Sve gore navedene zamjerke su tek minorne naspram ove. Naime - u ovom gradu politika odlučuje o svemu. Koji će se kip postaviti (mimo odluče ocjenjivačkog suda, jel'te), tko će biti direktori, kojim putem će ići pruga, tko će upravljati javnim dobrom, tko će dobiti posao, a tko neće itd. Ali - to vam nije dosta. Ne - sad biste odlučili i što je simbol grada. Znam da ćete sad opet podastrijeti popis gradova koji su se brendirali. Nemojte. Prvo bi trebali vidjeti je li u tim gradovima uprava koja je odobrila brendiranje istovremeno svojim vladanjem srozala taj isti grad na najniže moguće razine. Vi ne želite shvatiti da je, doslovce, neukusno da HSP ide brendirati grad - stranka koja je silovala grad s postavljanjem spomenika mimo odluke struke, sklonila prethodni spomenik mimo volje građana - ta i takva stranka nema prava išta brendirati. Vi ćete sad reći da ovo nije HSP-ov projekt, i ja vam zato unaprijed poručujem da s vama nemam namjeru nastaviti komunikaciju.
Da zaključim - tek kad Osijek bude godinama imao normalnu vlast, e tek će onda ta vlast imati moralno pravo da odluči da je vrijeme da se grad brendira. No do tad će, nadam se, brendiranje postati toliko omrznut pojam da im isto neće ni pasti napamet.
ZA MODERATORE: Ozbiljno vam preporučujem da razmislite o zabrani registriranja pod imenom i prezimenom. Osijek.031 je odličan portal s vrlo dobrim forumom. No registriranje pod imenom i prezimenom upropaštava svaku diskusiju. Ovo je anonimni forum. Pojavljivanje osobe koja se potpisuje s imenom i prezimenom ima nekoliko negativnih učinaka - izmjena načina komunikacije, povlačenje iz komunikacije, a u krajnjoj liniji - nemogućnost komunikacije. Proučite naš daleko najbolji forum - forum.hr - tamo se ovakve stvari ne događaju - jedino se Boris Dežulović registrirao pod prezimenom i, iako verbalno izrazito nadmoćniji od gospođe Svaline, pretrpio torturu. Jedan od razloga što mi nije padalo na pamet registrirati se na ovaj forum je upravo taj ambivalentan odnos prema anonimnosti koji se ovdje gaji. Shvatite da je anonimnost ono što čini forum nevjerojatno privlačnim i kreativnim. Primijetio sam također u par navrata da moderatori ne reagiraju promptno, a ponekad ni nikako, na narušavanje privatnosti forumaša. Ovo je druga strana iste ove priče.
Dakle - ukoliko gospođa Svalina, ili bilo tko drugi, ima potrebu kao predstavnik grada nešto reći - neka pošalje dopis i onda ga vi ovdje prenesite. Ukoliko netko želi raspravljati pod punim imenom i prezimenom - ima facebook. Ovo je anonimni forum, pobogu!