#178:
Autor:
marijuan
Postano:
01.03.2011. 6:38
ne znam je li kasno za ovakav komentar, ali citirao bih novopečenog predsjednika HAZU-a koji je u jednom intervjuu izjavio: u hrvatskoj treba više rada, reda i odgovornosti. i čovjek je pogodio bit problema. nerad, nered i neodgovornost su bitno pridonijele dašoj današnjoj situaciji uz uobičajen nedostatak vizije neke bolje hrvatske.
pritom možemo postaviti pitanje: može li izlazak prosvjednika na ulice mijenjati vlast? na primjeru hrvatske mora. možda bi bilo bitno drugačije da je hrvatska demokratska zemlja, što nije, već je plutokracija (vladavina bogate interesne manjine) kombinirana sa politokracijom (vladavinom političkih struktura). izlazak na izbore je toj politokratskoj strukturi festival demokracije nakon koje slijedi osveta izabranih onima koji su ih birali jer izabrani doslovno vladaju poput nekadašnjih feudalaca. to nije smisao demokratskih izbora, već je to jedna služba narodu. samo što vlastodršci koriste sva moguća sredstva promovirati plutokratski i politokratski način vladanja kao smisao demokracije. kao takvi nam često govore: mi smo sagradili ovo, ono, u planu je gradnja ovoga itd. kada čujem takve izjave koje glupani izgovaraju meni kao da netko odvali mae geri. čekaj lik, što ti govoriš, jesi li se najeo bunike, govoriš kao da se radi o tvome novcu, a ne o novcu svih poreskih obveznika koji ga plaćaju. i nijednom se ti priprosti likovi nisu zacrvenili. radi se o novcu koji odlazi u lokalnu i državnu blagajnu iz nečijih plaća, dok i ostali koji ne rade isto plaćajući račune pune lokalni i državni proračun. na kraju krajeva kada je itko sa ovog foruma dobio poziv za nekakvu javnu raspravu? je li vas itko ikada upitao kako i na koje će se projekte trošiti vaš novac? je li problem poslati e-mail sa linkom na projekt i onda odlučiti raspravom i glasanjem u svojoj gradskoj četvrti o projektu? ne bi trebao biti, ovisi koliko su djelatnici gradske uprave skloni takvim modernim načinima komunikacije. u biti sve se svodi na ismijavanje građana koji svoje zahtjeve podnose na stranicama grada. ili se treba prisjetiti kako se nagrađuju direktori gradskih poduzeća. jesu li ti gradski službenici toliko vrijedni ili samo bahati? uglavnom, političari su se vješto izborili za svoja prava, pritom odbacujući bilo kakvu obvezu i odgovornost prema biračima. za njih ove dvije stavke ne postoje i zbog toga nam je ovakvo lijepo relaksirajuće stanje u državi. meni je smiješno i neobično da gradonačelnik, kao i saborski zastupnici, imaju plaću veću od doktora znanosti ili liječnika, a pritom ne snose nikakvu odgovornost niti bilo kakve sankcije za loše upravljanje tuđim novcem, mito, korupciju ili nepotizam. prestrašno, zar ne, jer nekako svaki je čovjek koji se ne bavi radom za opće dobro plaćen prema svojoj stručnoj spremi i odgovornosti koja ide uz taj posao.
uostalom, veliki dio posla javne i lokalne samouprave je toliko birokratiziran od čega običnog čovjeka uhvati glavobolja. pa tako nastavnici za svaki nastavni sat moraju ispunjavati formulare bez kojih ne mogu raditi, dok se u isto vrijeme poticaji za bilo što isplaćuju bez ikakve evidencije, poglavito u poljoprivredi, kako je to utvrdila revizija. i unatoč poticajima jedemo skuplju hranu, 300000 hektara se manje obrađuje nego 1990. godine te je prvi puta u 30 godina zabilježen manji broj nazimica u slavoniji koja može hraniti hrvatsku i svoje proizvode izvoziti. ako netko mora poticajima kupovati naklonost seljaka, neka meni kao i svakom forumašu garantira 100000 eura da glasa za njega.
vidim, u raspravi se spominju i branitelji, mada izraz branitelj ne podnosim jer je od njega skupina ljudi napravila zanimanje. ja sam ratni veteran, svojom sam voljom otišao u rat ne očekujući nikakvu zahvalu za bilo što napravljeno. boli me kurac hoće li prema meni netko osjećati divljenje ili zahvalnost, borio sam se kako bi ova država bila lijepo mjesto za život svih njenih građana. grad jeste ljepši nego je bio za vrijeme moje mladosti ali su to samo kulise. ne volim što je ratu, ma koliko on bio pravedan, dana ljudska osobina dostojanstva. treba se samo zapitati koje su tekovine rata kojih se trebamo držati? ukoliko vam odgovor približno znači: poštivanje ustava i zakona ove države za vas još ima nade. 15000 ljudi je dalo živote u ratu, svako nepoštivanje ustava i zakona ove države je metaforički pišanje po njihovim grobovima. ako znamo da anarhija dolazi od strane političkih elita koje su se proslavile nezakonitom pljačkom zvanom privatizacija, kao i kršenjem zakona kod potrošnje proračunskog novca, jasno vam je da dignitet rata štite najveći pljačkaši. braniteljska populacija im je samo štit koji te cupije štite od kaznene odgovornosti.
na kraju krajeva, prosvjedi idu sve bolje i bolje. prema izjavi moga kolege sa pollitike.com, jučer su se pošteno našetali, bilo je napeto i bez nereda. čak su se drotovi nasmijali jednom transparentu: Kara Marko Jadranku. ukoliko ne budem radio bit ću na prosvjedu u Osijeku, makar su moji motivi malo drugačiji. jebeno mi se ne sviđa što ni nakon 20 godina građani ove države ne mogu ostvariti svoja prava garantirana ustavom. i volio bih da ovi prosvjedi budu opomena ne samo HDZ-ovim političarima, nego i svim ostalima. ne smije pobjeđivati onaj tko daje lijepa obećanja već onaj koji će govoriti istinu bez obzira na njenu cijenu. i nešto lijepo nakon čitanja ovog podužeg, mučnog posta. 78 ili 79 obožavao sam ovu pjesmu. imao sam 8 ili 9 godina. danas je još uvijek aktualna.
|