Uvesti reda u promet (pa tako i biciklistički) - uvijek!
Međutim...
Jesu li u policiji ikad čuli za preventivne akcije ili, ne daj Bože, edukaciju? Informiranje javnosti (u ovom slučaju biciklista) raznim javnim priopćavanjem i pokušaj dijaloga sigurno je puno civiliziraniji način koji bi, uvjeren sam, urodio plodom i bio svrsishodniji od pukog ispisivanja kazni. Također bi svakako bio primjereniji Osijeku kao gradu koji se voli pohvaliti svojom biciklističkom kulturom koja se, navodno, iz dana u dan sve više razvija. Stoga, priče i pričice o tome kako ovom akcijom žele uvesti reda neka prodaju nekom drugom!
Da ne ispadne kako laprdam bez povoda i razloga, evo i primjera ove akcije koji sam jučer okusio na svojoj koži. Dakle, usred bijela dana (otprilike između 11h i 12h) biciklom sam išao gradom kao i uvijek kad obavljam privatne poslove po raznim ustanovama, a jedan od poteza je bio od Trgovačkog suda prema Tvrđi. Budući da sam kasnio na dogovor, a na semaforu kod Doma zdravlja (prijelaz kod stare tramvajske) me uhvatilo crveno skrenuo sam desno da ne gubim vrijeme bezveze. Taman prije slijedećeg pješačkog za Tvrđu me zaustavio prometni drot, legitimirao i pitao zašto vozim nogostupom kad s preke strane imam označenu biciklističku stazu (da, to je onih 1,5cm širine izvučene linije prije par dana!)...sasvim sam mu kulturno objasnio da žurim, da me uhvatilo crveno, da iskreno ni ne znam da je tamo "izgrađena" biciklistička staza prije par dana...uostalom, s te strane Europske avenije drot i ja smo bili sami k'o duhovi, apsolutno niti jednog pješaka nije bilo na tom nogostupu! Čovjeku sam probao pristupiti na ljudski način, još jednom ponovio da žurim, zamolio ga da mi ne piše kaznu jer realno nisam počinio nikakav prekršaj, niti ugorzio bilo koga, ali je svejedno uz vrlo drzak stav ispisao kaznu od 300kn!
To je vjerojatno ono "upozorenje" koje se spominje u tekstu!
Bubalu i društvu iz Kuhačeve 9 bi bilo pametnije da se bave stvarnim problemima ovog grada (propadanje kulture, masovni egzodus obrazovanih ljudi, nenormalno visoka nezaposlenost ponajviše mladih, korupcija koje su i sami dio...), umjesto što se hvale "gradilištima" za koje je potrebna samo boja i toleriraju ovakva providna punjenja državnog i gradskog proračuna.
Ukoliko Osijek stvarno misli preuzeti primat biciklističkog grada, onda neka to rade propisno i u suradnji s građanima! Samovoljom i represivnim metodama možete dobiti samo kontraefekt.
Koliko god smiješno možda zvuči, pozivam sve koji čitaju ovaj forum na određenu vrstu građanskog neposluha. Nemojte se zaustavljati policijskim službenicima koji će vas pokušati zaustaviti na biciklu. Ukoliko vas zaustave, odbijte potpisati prekršajni nalog, obratite se ekipi iz udruge Bike My Day sa svojim primjerom, obratite se medijima sa svojim nezadovoljstvom, učinite svaku sitnicu koju možete da se skrene pažnja na ovaj paradoks!
Nadam se također da će i ekipa iz Bike My Day-a (i sličnih udruga/inicijativa) zauzeti jasan stav o ovome i znati odgovoriti primjerenom akcijom!
|