#19:
Autor:
zen031
Postano:
13.08.2010. 9:18
Opet pogrešne predodžbe. Evo samo nekoliko, a onda se povlačim, umoran sam.
1. Religija i država su trenutno itekako odvojene u muslimanskim zemljama (uz iznimku Irana i Saudijske Arabije). Namjerno napisah muslimanskim državama, jer vjerujem da si na to mislila. A u ISLAMSKIM državama po definiciji ne može biti odvajanja religijskog i svjetovnog života, jer je to, prema islamu, jedna stvar. Ljudi moji, islam je potpuni način života, on sadrži odredbe izričito vjerske naravi (npr. kako se moli), pa do pravnih odredbi, ekonomskih, pa čak i higijenskih (npr. kojim redom se režu nokti). Ne može, npr. šerijatom biti dopušteno oženiti 4 žene, a svjetovnim zakonom to isto biti zabranjeno. To i jest bit islama; ta riječ ne znači, kako to mnogi danas misle da znaju "mir", nego "pokornost, poslušnost, ROBOVANJE"- ljudi su Allahovi robovi (Abd-ullah; abd znači rob). U islamu, ne može čovjek nešto zabraniti što je islamom dopušteno, niti dopustiti nešto što je zabranjeno; to je jedna vrlo bitna stvar u islamu, tzv. tewhid - potpuni monoteizam.
2. Trenutačno se nazire nekoliko struja koje traže promjene i napredak, napredak u onom smislu kako bi to zapadnjaci promatrali. Yusuf al-Qaradawi je dobar primjer, Tariq Ramadan, sufijski (derviški) šejhovi su uvijek bili na liniji tog "naprednijeg" islama. Tahir-ul-Qadri je sigurno izvrstan primjer. Ali sada dolazimo do točke 3.
3. "Naprednost" Europe i "nazadnost" "NJIH".
Koliko sam, čitajući i slušajući, shvatio, s njihove točke gledišta je Europa nazadna, a oni napredni- naravno, oni se drže, smatraju, Božje riječi i primjera Božjeg poslanika, njegovih sudruga (ashaba) i sljedeće dvije generacije muslimana (tabiin i tabi-tabiin) a mi ili knjige koja je iskvarena ljudskim utjecajem (Biblija) ili svjetovnih zakona. I zaista, tko danas sa sigurnošću može reći da smo mi napredni a oni ne? Zbog toga što smo bogatije društvo? Tko danas može reći da je zapad napredniji zato što i muškarci i žene rade? To će pokazati vrijeme, zapravo već pokazuje: ženama je teško izdržati raditi 2 posla: onaj za plaću i onaj kod kuće, a djeca su sve gora i gora, budući da ih odgajaju tv i ulica, a ne roditelji.
Kako ja na to gledam, neke stvari na koje gledamo kao na "nazadne" se u konačnici mogu pokazati bolje za društvo. Kako ja to volim reći, svi smo mi tu na svojevrsnom testu, i kao pojedinci i kao društvo, pa tko bude bolji, taj će pobijediti. RImsko carstvo je trajalo tisuću godina, imalo daleko najveća civilizacijska dostignuća dotad, državnu upravu, vojsku, ekonomiju, a srušili ga barbari.
P.S. kamenovanje preljubnika do smrti je kazna po šerijatu.
Zadnja promjena: zen031; 13.08.2010. 9:32; ukupno mijenjano 2 put/a.
|