#21:
Re: Vrhovni sud smanjio kaznu Branimiru Glavašu i potvrdio počinjenje ratnog zločina
Autor:
Vilenjak
Postano:
31.07.2010. 21:23
...
objašnjava Boris Buden:
"Drugim riječima, Glavaš je samo ta - kako se to kaže srpski - žvaka zaljepljena ispod stola i svaki put kad primiš stol imaš tu sažvakanu pljuvačku svoje nacionalne prošlosti i ne možeš je se rješiti, ne možeš je se oprati i tako dalje. Hrvatska će morat na neki način to razrješiti, ali ne zato što bi političari to htjeli, ne zato što bi narod to htio, nego zato što neko izvana postavlja parametre koji se moraju poštivati, e da bi se rješili neki problemi. Da bi se recimo rješio problem nezaposlenosti, koji će se rješiti tako da ljudi mogu slobodno ići po Europi tražiti posao, što je vjerojatno i srpski slučaj. Mislim, ako naciji nije stalo do pravde, čemu nacija. Tako da u tom slučaju Glavaš nema ničeg zanimljivog, ničeg novog, osim što taj tragikomični dramolet, koji se odvija po medijima, pokazuje koliko je ta vlast još uvijek slaba, koliko nema kritičke javnosti koja bi prevagnula. Svi znaju i svi vjeruju da je u stvari Glavaš krivac, da je on nalogodavac i nitko ne vjeruje da je nekakva 19 ili 20-ogodišnja cura okolo naređivala smaknuća. Dakle, manje-više je svima to jasno, riječ je samo o tome da neki ne misle da je to zločin, ubijati ljude pod određenim okolnostima. Tako da prevelika opsesija, fokusiranje na taj problem ne vodi nikamo. Ja ne mogu utjecati na hrvatsku javnost - pokušao sam početkom devedesetih - niti je ta javnost tako strukturirana da nekakav utjecaj igra bitnu ulogu. Danas javnost više ne funkcionira onako kako je to Habermas sebi zamislio - kao mjesto na kome se odlučuje demokracija. To isto vrijedi za Srbe. Činjenica da ljude ne smeta da je Mladić na slobodi znači da srpstvo više nema smisla." (22.12.2006.)
...
Mungosu, kao i uvijek dosad, kapa dolje. Pa kad vas, dragi moji "Osečani", put nanese u Divaltovu ulicu, i kad spazite onaj veliki grafit "Osijek - nepokoreni grad!", a vi trk do Mungosa upitat ga kako je on to uspio, sam samcat, obraniti Grad na Dravi. On s jedne, a na tisuće zločinaca s druge strane.
Kako li vas je samo, tako kleinbürgerski zadrigle i do zuba naoružane teškim ustaškim šovinizmom - uspio pobijediti?
...
|