#21:
Re: Kako je Bubalo minirao javno sučeljavanje
Autor:
Goran Flauder
Postano:
12.05.2009. 10:39
Moram priznati da me W.M.Felt, jedan od najcjenjenih i najomiljenijih mi forumaša, ovoga puta razočarao - ne toliko zaključcima, koliko isključivošću i iznošenjem netočnih činjenica, što mu inače nije svojstveno.
Prvo: "Ovdje su organizatori sve do jednog Hsp-ovci", kaže Felt. Ajmo redom - Domagoj Jukić nije član niti jedne političke stranke, pa niti HSP-a. Profesor Lauc, također, a isto vrijedi i za mene. Harangozo se u podjelama unutar HSP-a priklonio Matkoviću, a ostalih organizatora nema. Dakle, uvaženi Felt, ne svi do jednog, nego niti jedan.
Tvrditi da je projekt očajan i neukusan, stvar je osobne procjene, ali da "nadmetanje ovih kandidata rijetko tko uopće želi gledati, pogotovo u ovom aranžmanu", to je već teza i ne drži vodu. Omogućiti svojim sugrađanima sudjelovanje u sučeljavanju kandidata uz mogućnost da im postave pitanja, ne može biti loše i neprivlačno. To što je sve skupa zamišljeno kao boksački meč, stvar je zabavne dimenzije događaja, ali dvosatno odgovaranje na pomno odabrana pitanja onih koji kandidate dobro poznaju, godinama žive pored njih i prate njihov rad, nije isto kao površan i kratak razgovor u tv programu s nekima koji o njima znaju vrlo malo. Ta neposrednost, izravnost i izloženost trebala je biti izazov onima koji znaju što hoće i sigurni su u svoj projekt, a takav bi upravo trebao biti budući gradonačelnik. Tko god da je odustao poput Bubala, imao bih što reći o njemu.
Feltova tvrdnja da "o neovisnosti nam zasigurno ne mogu trubiti novinari bilo kojeg osječkog medija, a pogotovo ne Ostv-a ili Stv-a", apriori diskreditira sve novinare ovoga grada. Po takvom rezonu svi, pa i nasilno mobilizirani u JNA, bili su četnici, a u Hitlerovu vojsku nacisti. Po Feltu, dakle, onaj tko želi biti neovisan, mora izdavati vlastiti medij, pa ajmo svi sebi napraviti televiziju, radio, novine ili web portal i živjeti od milodara onih koji će nam to galantno plaćati.
Da Bubalu nisam zamjerio što mi je prije 4 godine potpisao otkaz, vidi se ne samo po tomu što nisam tužio Županiju, nego i po intervjuima i izjavama što mi je potom davao i ocijenjivao ih korektno odrađenim i prenesenim, pa nema nikakve osobne netrpeljivosti, niti iz toga, niti iz drugih razloga.
Tko je koga pregazio ili samljeo u sučeljavanju na NovojTv, osobna je procjena zasnovana na poznavanju tih ljudi i događaja o kojima govore, kao i ocjena je li to bilo ružno gledati ili ne. Tvrditi da suprotnu procjenu od vlastite može reći samo vojnik stranke ili plaćenik, tipičan je primjer isključivosti i ogorčenosti što svijet ne izgleda onako kako priželjkujemo.
Organizatori javnog sučeljavanja bili su spremni i financijski izgubiti, o čemu svjedoči činjenica da smo dan uoči predstave imali pokrivene 2/5 troškova, bez ikakvih jamstava novih sponzora, pa niti Grada. Bio je to avanturizam s dobrim namjerama oko kojega smo se prilično naradili, pa otud moja ljutnja što je tako završilo. Zato se i ispričavam čitateljima što sam u tekst unio i dimenziju osobne povrijeđenosti.
|