#21:
Autor:
mvarga
Postano:
16.08.2008. 10:36
Zašto ne mogu postojati besplatno zdravstvo i školstvo? Zar drugdje ne postoje?
Ja ne bih da ne postoje, već mi je sada zlo od promjene posla zbog malo veće plaće svake 2 godine...
|
Pa ni tamo gdje je besplatno, ono to nije. Recimo plaća se kroz porezni sustav. U državama gdje je populacija mlađa, plaća se generacijska solidarnost i osiguranje.
Činjenica da školstvo i zdravstvo koštaju. Činjenica je i da modeli plaćanja mogu biti razni. Ali nikada to nije besplatno. Ne bi farmaceutske tvrtke bile najbogatije da rade badava.
Neki sustavi su pokazali dobru prilagodbu kroz dijelomično porezno, a djelomično privatno plaćanje.
Recimo, ako si dobar ne plaćaš školarinu (npr 20% najboljih ne plaća). Tako te stimulira da se zalažeš i istovremeno prepuštaš odluku roditeljima žele li plaćati instrukcije, školovanje, jedno i drugo ili ništa.
Osim toga znaš i sam. Čim je nešto besplatno, onda se zloupotrebljava. Nisam protiv toga da se u uvedu određene naknade.
Ja bih to recimo napravio tako: na početku godine deponiraš 15.000,00kn na račun škole ili faksa. Onda ti škola ili faks to vrate na kraju godine ako si prošao, umanjeno za 3000,00knx tvoj uspjeh. Tako, ako si prošao s 5,00 vraćaju ti svih 15.000,00kn. Ako nisi dao godinu ili prošao, a nemaš potvrdu liječnika ili neko drugo objektivno opravdanje (zatvor, ludnica, bolnica) ne vraća ti se novac.
Time bi roditelji i učenici imali i te kakav interes da se posvete obrazovanju. Ali to podrazumjeva nepodmitljive i predane nastavnike. I neovisne testove i ocjenjivanja.
|