Leteci mungos je napisao/la (
Pogledaj post): ›
Gledajuci marzu koju ugostitelji beru na svakoj prodanoj cugi - cijene su previsoke.
Doduse, ugositetljstvo nije isto sto i maloprodaja kucnih potrepstina, stoga je i usporedjivanje samo po cijenama nategnuto, al' ajd...
Pivo:
Kad cugam u birtiji, onda volim okrugle iznose. Pivo moze biti ili 5 ili 10kn. Ako je 5kn, onda ugositetelj ima marzu od hmmm 1-2kn (ne znam koliko je tocno nabavna cijena domaceg piva, ali pretpostavljam da nije vise od 4kn, a ni manje od 3). Ako je pivo 10kn, onda ugositelj ima marzu od 6kn.
20% marze je fer. 120% marze nije fer. Dakle, pivo bi trebalo biti 5kn. Posto ga ne pijem i u ovom slucaju me ne jebu okrugli iznosi - fer cijena je i 6kn. ;-)
Domaca zesta 0.3: kao prvo, 0.3 nije mjera za pice, nego za kolicinu izlucenog znoja u covjeka bez zlijezda znojnica. Nekad davno, u onim zivopisnim narancastim
bistroima, postojala je samo jedna The Mjera - 0.5. Dakle, prvo bih vratio drevni normativ i to prodavao za 5Kn. Dakle, litru cuge ugostitelj proda za 100kn i ostvari jako dobru zaradu.
Za sokove vrijedi slicna anlogija kao i za pivo. Dakle, umjetni sokovi s dodatkom CO2 - 5Kn (0.25L sokove bih zabranio kao neekoloske, buduci da je ambalaza vrijednija od sadrzaja), "prirodni" sokovi - 7kn.
Naravno, ovo su samo moje fantazije. Kad bi cijene bile fer, ne bi se intelektualna krema drustva bavila ugostiteljstvom, vec bi taj posao morali obavljati vrijedni trudbenici.I tko bi onda kupovao automobile za seljake?!