Osijek031.com :: Osijek031.com - Osijek 031 online - novosti - vijesti - najave - forum - portal - osjecki

Osijek031.com » Gospodarstvo, Financije, Turizam » Napojnice [koliko ostavljati i ostavljati li uopće?] Idite na Prethodna  1, 2, [3], 4  Sljedeća  :| |:

#31:   Autor: sokrat Post Postano: 11.02.2012. 16:03

...nekih 10-12 godina sam svirao sve i svašta....i jbga živio od napojnica iliti "bakše".... tako da mi je u prirodi ostalo da i ja drugima dajem poneku kunu.....od konobara i frizera.....pa do majstora..veterinara koji mi liječi pse..... mislim da 2-3 kn nikoga neće ubiti , a ljude koji ih dobiju može malo usrećiti

#32:   Autor: cane Post Postano: 11.02.2012. 17:35

Jednostavno ne mogu ni ja vjerovat kakve vi tu gluposti valjate. Nitko vas ne tjera da ostavljate bakšu. Molim vas manite se kritiziranja i pljuvanja ljudi koji rade u usluznim djelatnostima.

#33:   Autor: Stella1989 Post Postano: 11.02.2012. 17:41

cane je napisao/la: ›
Jednostavno ne mogu ni ja vjerovat kakve vi tu gluposti valjate. Nitko vas ne tjera da ostavljate bakšu. Molim vas manite se kritiziranja i pljuvanja ljudi koji rade u usluznim djelatnostima.

Nitko ne pljuje po njima. Samo raspravljamo je li u redu da oni dobivaju napojnice i zbog čega (samo oni)? Jesu ostali manje vrijedni? Ne zaslužuju li i oni koju kunu više?

#34:   Autor: cane Post Postano: 11.02.2012. 18:31

Jos jednom. Ne zelis, ne moras dati. Nitko to od tebe ne trazi.

#35:   Autor: Frost Post Postano: 11.02.2012. 18:49

Evo pa proučite malo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tip_%28gratuity%29

#36:   Autor: cane Post Postano: 11.02.2012. 21:11

Frost je napisao/la: ›
Evo pa proučite malo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tip_%28gratuity%29

Svaka čast! Very Happy

#37:   Autor: padobranac Post Postano: 11.02.2012. 21:15

U birtijama zaokruzim na prvi pun iznos..
U restoranima je ok ostaviti 5-10 % iznosa racuna ako si zadovoljan uslugom..
I sama sam radila u restoranu i znam da je placa mizerna a da ok mozes zaraditi jedino uz baksis..
E sad, kad ti moras titrati gostima, nekoliko puta in nositi led, djeci im ispadne viljuska, nosis drugu, odneses vodu njihovom psu, djeca odloze sladoled na stolnjak, pa sve mjenjas..netko zeli promjeniti prilog uz jelo, ovaj zeli bez onog zacina, drugi da mu se riba ocjedi na filter papiru i sl..sto tebi oduzima vrijeme, komplicira ti funkcioniranje s kuhinjom, itd. onda je u redu i da tvoje zalaganje nagrade s par kuna vise..ako im uz to ispricas legendu o tom trgu na kojem se nalaze, objasnih vrstu stogodisnjeg drveta pored i ponesto o povijesti crkve na koju gledaju..i sve to na njihovom maternjem jeziku (dakle snalazis se na tri-cetiri jezika) onda to zavrijedjuje i koju kunu..

#38:   Autor: francika Post Postano: 11.02.2012. 21:18

padobranac je napisao/la (Pogledaj post): › U birtijama zaokruzim na prvi pun iznos..
U restoranima je ok ostaviti 5-10 % iznosa racuna ako si zadovoljan uslugom..
I sama sam radila u restoranu i znam da je placa mizerna a da ok mozes zaraditi jedino uz baksis..
E sad, kad ti moras titrati gostima, nekoliko puta in nositi led, djeci im ispadne viljuska, nosis drugu, odneses vodu njihovom psu, djeca odloze sladoled na stolnjak, pa sve mjenjas..netko zeli promjeniti prilog uz jelo, ovaj zeli bez onog zacina, drugi da mu se riba ocjedi na filter papiru i sl..sto tebi oduzima vrijeme, komplicira ti funkcioniranje s kuhinjom, itd. onda je u redu i da tvoje zalaganje nagrade s par kuna vise..ako im uz to ispricas legendu o tom trgu na kojem se nalaze, objasnih vrstu stogodisnjeg drveta pored i ponesto o povijesti crkve na koju gledaju..i sve to na njihovom maternjem jeziku (dakle snalazis se na tri-cetiri jezika) onda to zavrijedjuje i koju kunu..

Bravo! Very Happy

#39:   Autor: Monstrum Post Postano: 11.02.2012. 21:59

dostavi i u kafićima uvijek zaokružim na okrugao iznos ... ako ločem pa se useremo od alkohola napojnica uvijek konobarima/konobaricama ako je račun poveći cca 10-20% ... u restoranu ovisno o usluzi ... ako je dobra oko 10% iznosa računa (npr. na iznos jednom prilikom u karaki sam ostavio 50kn bakše al je usluga bila stvarno vrhunska, dopunjavanje jelovnika, izvoljevanja, hladno tople pizdarije, prihvaćanje kritike itd) ... ako sam baš jako zadovoljan uslugom i više ... šta znači ako sam jako zadovoljan ... znači nije me gnjavio, uvijek me imao na oku kad sam zatrebao nešto, sve je bilo čisto i uredno, ako sam imao prigovor bilo je sve riješeno, ako je bila preporuka i bila je dobra preporuka nemam šta više pričati ... ovisno stvarno o usluzi ... a ako su đubrad znam i tražit knjigu žalbe, žalit se, svađat se itd. ... al zato znam kada i gdje naručujem da će mi hrana doći u 30min max ... gdje klopam da će obrok biti vrhunski ... gdje ločem da me neće okrast na cugi itd.

#40:   Autor: bazooka_joe Post Postano: 12.02.2012. 0:14

Monstrum je napisao/la: ›
dostavi i u kafićima uvijek zaokružim na okrugao iznos ... ako ločem pa se useremo od alkohola napojnica uvijek konobarima/konobaricama ako je račun poveći cca 10-20% ... u restoranu ovisno o usluzi ... ako je dobra oko 10% iznosa računa (npr. na iznos jednom prilikom u karaki sam ostavio 50kn bakše al je usluga bila stvarno vrhunska, dopunjavanje jelovnika, izvoljevanja, hladno tople pizdarije, prihvaćanje kritike itd) ... ako sam baš jako zadovoljan uslugom i više ... šta znači ako sam jako zadovoljan ... znači nije me gnjavio, uvijek me imao na oku kad sam zatrebao nešto, sve je bilo čisto i uredno, ako sam imao prigovor bilo je sve riješeno, ako je bila preporuka i bila je dobra preporuka nemam šta više pričati ... ovisno stvarno o usluzi ... a ako su đubrad znam i tražit knjigu žalbe, žalit se, svađat se itd. ... al zato znam kada i gdje naručujem da će mi hrana doći u 30min max ... gdje klopam da će obrok biti vrhunski ... gdje ločem da me neće okrast na cugi itd.


ja sam lijen i čekao sam da @Monstrum ovo napiše. Very Happy
I ja tako! Samo tako dalje! Razz

#41:   Autor: morgan Post Postano: 12.02.2012. 1:37

Stella1989 je napisao/la: ›
Samo raspravljamo je li u redu da oni dobivaju napojnice i zbog čega (samo oni)? Jesu ostali manje vrijedni? Ne zaslužuju li i oni koju kunu više?

razmišljaj ovako:to su ljudi sa kojim imaš direktan doticaj i čiji rad na licu mjesta možeš vrednovati.
kako da ja dam napojnicu nekoj službenici u gruntovnici ili poreznoj upravi čijim sam radom bio zadovoljan a to mi je došlo poštom ili dostavom?
ostalima - med. sestrama doktorima i sl. ljudi se odužuju na druge načine što se također može smatrati napojnicom.
gdje ti srećo radiš da ti donesemo napojnicu Smile ?

#42:   Autor: nicoll Post Postano: 12.02.2012. 9:44

Uvijek ostavljam napojnicu..uopće ne razmišljam o tome, to mi je normalna stvar..jedino ali jedino, ne podnosim kad mi konobar pred nosom vrti po onom novčaniku i kao traži sitne za vratiti, i traži, i traži..na to poludim, kad čeka da ja kažem: "u redu je!" FO..ionako ti planiram ostavit te pare, asli to je moja dobra volja, nemoj iznuđivati pare od mene...

#43:   Autor: Stella1989 Post Postano: 12.02.2012. 10:08

morgan je napisao/la: ›
Stella1989 je napisao/la: ›
Samo raspravljamo je li u redu da oni dobivaju napojnice i zbog čega (samo oni)? Jesu ostali manje vrijedni? Ne zaslužuju li i oni koju kunu više?

razmišljaj ovako:to su ljudi sa kojim imaš direktan doticaj i čiji rad na licu mjesta možeš vrednovati.

I vozači buseva su u direktnom doticaju s novcem i njihov rad također možeš vrednovati na licu mjesta. Zatim tete koje rade u pošti, službenici u banci, Unikomu, na autobusnom kolodvoru...a sumnjam da ljudi njima zaokružuju, ako je račun 17 kn pa im ostave 3 kn ili ako je račun za telefon iznosio 200 kn pa ono, ostave im 10% od iznosa računa (20 kn). Wink Većinom su navikli ostavljati konobarima.

#44:   Autor: morgan Post Postano: 12.02.2012. 11:31

Stella1989 je napisao/la: ›
morgan je napisao/la: ›
Stella1989 je napisao/la: ›
Samo raspravljamo je li u redu da oni dobivaju napojnice i zbog čega (samo oni)? Jesu ostali manje vrijedni? Ne zaslužuju li i oni koju kunu više?

razmišljaj ovako:to su ljudi sa kojim imaš direktan doticaj i čiji rad na licu mjesta možeš vrednovati.

I vozači buseva su u direktnom doticaju s novcem i njihov rad također možeš vrednovati na licu mjesta. Zatim tete koje rade u pošti, službenici u banci, Unikomu, na autobusnom kolodvoru.

hmmm....sad bi tu trebalo malo više psihologije da se skonta zašto jedni a ne drugi.vjerojatno ljudi podsvjesno misle da su usluge autobusa, banaka i dr. preskupe ,da im uzimaju pare pa zato ne ostavljaju.očito razlikujemo ono što se mora platiti pa to plaćama u lipu i ono što plaćamo iz zabave pa smo tad široke ruke.a možda se želimo pokazati pred prijateljima....a možda nam se i žuri pa nam se ne da čekati kusur...ima li tko još koju ispriku?

#45:   Autor: cane Post Postano: 12.02.2012. 11:47

morgan je napisao/la: ›
Stella1989 je napisao/la: ›
morgan je napisao/la: ›
Stella1989 je napisao/la: ›
Samo raspravljamo je li u redu da oni dobivaju napojnice i zbog čega (samo oni)? Jesu ostali manje vrijedni? Ne zaslužuju li i oni koju kunu više?

razmišljaj ovako:to su ljudi sa kojim imaš direktan doticaj i čiji rad na licu mjesta možeš vrednovati.

I vozači buseva su u direktnom doticaju s novcem i njihov rad također možeš vrednovati na licu mjesta. Zatim tete koje rade u pošti, službenici u banci, Unikomu, na autobusnom kolodvoru.

hmmm....sad bi tu trebalo malo više psihologije da se skonta zašto jedni a ne drugi.vjerojatno ljudi podsvjesno misle da su usluge autobusa, banaka i dr. preskupe ,da im uzimaju pare pa zato ne ostavljaju.očito razlikujemo ono što se mora platiti pa to plaćama u lipu i ono što plaćamo iz zabave pa smo tad široke ruke.a možda se želimo pokazati pred prijateljima....a možda nam se i žuri pa nam se ne da čekati kusur...ima li tko još koju ispriku?


Jednostavno su plaće konobara niže nego ostalih. A napojnica ima je nagrada za njihovu uslugu. Naravno ako je zasluže.
Osijek031.com » Gospodarstvo, Financije, Turizam » Napojnice [koliko ostavljati i ostavljati li uopće?] Idite na Prethodna  1, 2, [3], 4  Sljedeća  :| |:


Generated using printer-friendly.
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 3 / 4.

:: Powered by Osijek031.com © 2004-2012. ::