#32: Autor: Alana Bates,
Postano: 21.07.2006. 7:37
wendy je napisao/la: ›
Što mislite, do kakve bi zlouporabe došlo legalizacijom eutanazije. Ne, ispravljam se! Do kakve bi zlouporabe moglo doći? Veliki sam skeptik po tom pitanju.
|
Mogućnosti za zloupotrebu se uvijek nađe: u ovakvim slučajevima gdje je čin bespovratan još je i gore. Prava volja osobe može biti izmanipulirana: osoba može biti u zabludi da je uistinu tako teško bolesna zbog greške doktora ili neetičnog ili nemarnog doktora (ne sumnjičim nikog ponaosob, ali zna se dogoditi da postoje nemarni doktori!), pa se odlučiti na eutanaziju. Dalje, nikad ne znaš što će se dogoditi s napretkom medicine, i hoće li se to moći riješiti možda čak i u idućim mjesecima. Eutanazija je konačna i nema natrag. Dalje, prava volja ni ne mora biti izmanipulirana, ako se radi o osobi koja je dugo bolesna i koja trpi teške bolove, ona može izgubiti volju za životom i za borbom s bolešću, što najčešće opravdavaju time da "žele otići dostojanstveno", "ne žele biti obitelji na teret" i sl.
Ja znam da ne bih mogla biti ta koja će voljenoj osobi "izvući utikač" i ne znam kako to ljudi smognu snage napraviti...
Čuj, ja kao osoba od struke ti mogu reći da niti jedan sustav koji poznaje eutanaziju ne dopušta da medicinski djelatnik vlastoručno to obavi, jer bi time kršili Hipokratovu zakletvu, pa je to prepušteno obitelji i voljenim osobama da učine vlastoručno. Zato razmisli što ti misliš o eutanaziji kao osoba, a što kao medicinski djelatnik. Meni se često događa da kao pravnik imam drugačije mišljenje nego privatno...
|