#1: Gospođa ili gospodična, gospodin ili gospodičić? Autor: Sharon,
Postano: 28.10.2011. 5:47
Ovih dana je iz službene i javne komunikacije na većem dijelu Starog kontinenta protjerano oslovljavanje žena s „gospodična“ i „gospođica“. Od sad se žene oslovljava jednostavno s „gospođa“.
Nekako mi je laknulo, budući da su žene stoljećima bile izložene idiotskom seksističkom društvenom etiketiranju (koje se, btw, smatralo uljudnim!) koje je služilo vjerojatno udovoljavanju podsvjesne radoznalosti mužjaka u pokušajima zapišavanja vlastitog teritorija. Jer, ako je žena „gospođa“ – onda je ona, po prirodi, nečija. Muževa. A to znači: stop, ne diraj! Ako je, pak, „gospođica“ – tad nije još ničija, prema tome – svaki mužjak može slobodno navaliti.
Ovaj sistem jedino nije odgovorio na pitanje: gdje bi spadale, na primjer, rastavljene žene ili udovice. Svakako nisu bile „gospođice“, no ako u tom debilnom etiketiranju uzmemo da je brak kriterij – tad nisu mogle biti niti gospođe, jer formalno nisu u braku. Budući da se smatralo uljudnim oslovljavati ih s „gospođa“ iako nisu u braku - dolazimo, znači, do još nižeg i još gore ponižavajućeg kriterija: je li ta ženska osoba konzumirala spolnost (namjerno ne želim upotrijebiti grublji izraz). Doista uvredljivo i bezobrazno.
Uvredljivo, no shvatljivo bi bilo jedino da se i muškarce moglo oslovljavati s „gospodin“ i „gospodičić“, no svi znamo da u komunikaciji ne postoje gospodičići, nego samo - uvažena gospoda. U svim europskim jezicima postoje ukorijenjeni izrazi za neudane i udane žene, no oslovljavanje muškaraca ne govori ništa o njihovom bračnom statusu niti o konzumiranju/nekonzumiranju seksa. Ova povijesna nepravda postojala je samo za žene, kao, uostalom i masa drugih diskriminirajućih pravila koje su ih gurale na rub društvene važnosti. Od svega onog što može biti jedna žena – jedino važno je bilo oslovljavanjem je „pravilno“ smjestiti u skupinu dostupnih ili nedostupnih ženki. Ovo mi je uvijek zvučalo doista ponižavajuće…
Zanima me mišljenje forumašica (pa i forumaša) o ovome.
|