Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko-baranjska županija ima spremne projekte i za nove europske programe

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.02.2023. 12:38 
Naslov:  Osječko-baranjska županija ima spremne projekte i za nove europske programe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Osijeku se održava dvodnevni forum za dijeljenje znanja. Forum - namijenjen predstavnicima državnih, županijskih i lokalnih vlasti koji su uključeni u praćenje i vrednovanje politika teritorijalnog razvoja - provodi se u sklopu projekta “Poboljšanje strateškog planiranja na regionalnoj i lokalnoj razini” te se odnosi na aktivnostima važnim za sve općine, gradove i županije, pa tako i Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek koji prednjače u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz fondova EU.

- Plan razvoja Osječko-baranjske županije može poslužiti kao primjer u smislu strateškog planiranja kao kvalitetno izrađen dokument s metodologijom koja poštuje sva pravila te je dobro i kvalitetno napravljen. Osječko-baranjska županija i Grad Osijek se i inače mogu istaknuti kao primjeri u korištenju sredstava EU, kao grad i županija koji su imali viziju i znanja iskoristiti sve prilike koje su nudili fondovi EU, a to ne dolazi samo od sebe nego je potrebno imati i viziju i znanja i planove koje se onda može realizirati - kazao je danas (3. veljače 2023. godine) ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Forum za dijeljenje znanja otvoren je jučer uvodnim predavanjima i raspravom o mjerenju učinkovitosti za poboljšanju provedbu javnih politika te panelom na temu „ Mjerenje uspješnosti politike regionalnog razvoja u Hrvatskoj“, a danas su u Hotelu Osijek održana tri panela; o uspostavljanju kulture dijaloga za učinkovitu politiku i donošenje odluka, poboljšanju dostupnosti podataka na lokalnoj razini i platformama za mjerenje učinka u njihovi ciljevi te radionica o poboljšanje dostupnosti podataka na lokalnoj razini. Na početku današnjeg skupa nazočnima su se obratili ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, zamjenik župana Josip Miletić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

- Posljednjih godina u Hrvatskoj smo napravili značajan iskorak po pitanju unaprjeđenja strateškog planiranja koje je baza za realizaciju svih projekata i mjera na području gradova, općina i županija. Osječko-baranjska županija ima jako dobar Plan razvoja, koji vrijedi do 2027. godine, a predviđa ulaganja više od 2,2 milijarde eura, što je novi razvojni zamah za županiju. Osječko-baranjska županija se i do sada pokazala kao izuzetno kapacitirana i dobra u povlačenju sredstava EU, a Grad Osijek je prvi po povlačenju tih sredstava u 2021. godini. Ovdje su formirani stručni timovi koji znaju raditi na projektima sa sustavom EU fondova i vjerujem da će i u budućnosti s novim županijskim Planom razvoja i uz pomoć sustava strateškog planiranja ti rezultati biti još kvalitetniji i bolji - rekao je ministar Šime Erlić.

- Konferencija govori o strateškom planiranju i dokumentima koji nam slijede, a Osječko-baranjske županije i jedinica lokalne samouprave s ovog područja imaju značajna iskustva u povlačenju europskih sredstava. Naime, naši proračuni nisu dovoljni za realizaciju svih bitnih projekata koje želimo realizirati i stoga treba koristiti sve raspoložive mehanizme. Na primjer, mudro smo koristili mehanizam Kraljevine Norveške u komu smo prijavili Regionalni znanstveni centar čija je vrijednost tri milijuna eura i sada je u realizaciji, kao i brojne druge projekte koje koristimo iz svih strateških dokumenata i mehanizama koji su na raspolaganju. Za razdoblje do 2027. godine Osječko-baranjska županija u suradnji s našom Županijskom razvojnom agencijom donijela je Plan razvoja i uvjeren sam da će realizirati projekte koji su navedeni u tom strateškom dokumentu. Želim puno uspjeha svima koji sudjeluju u realizaciji projekta, a uvjeren sam da će OBŽ biti i dalje lider u tomu - rekao je zamjenik župana Josip Miletić

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin naglasio je kako je tema skupa iznimno aktualna. - Za sve što radimo potrebne su strategije, no često se događalo da su one samo „mrtvo slovo na papiru“. Stoga je bilo potrebno strategije razvoja ujednačiti i izraditi da bi ih se moglo pridržavati u postizanju željenih ciljeva. Konkretno, za Grad Osijek je najvažniji razvoj gospodarstva i zato smo na početku mandata donijeli odluku o ukidanju plaćanja komunalnog doprinosa za sve gospodarsko-poslovne objekte od 1. siječnja prošle godine. I evo vrlo skoro ćemo znati konkretnije o najavi velikih ulaganja na naše područje, a koja su dobrim dijelom posljedica upravo takvog strateškog planiranja o komunalnom doprinosu i postizanju konkurentnosti - kazao je Vulin.

Nakon konferencije, u prostorijama Osječko-baranjske županije radni sastanak su održali župan Ivan Anušić, zamjenik župan Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić sa suradnicima.

Župan Anušić upoznao je ministra Erlića s nizom projekata koji su dovršeni ili su u provedbi na području Osječko-baranjske županije.

- Nastojimo pripremati i realizirati projekte koji će dati i dodanu vrijednost prvenstveno Osječko-baranjskoj županiji, ali i istoku Hrvatske. S obzirom na to da je polovica površina u Osječko-baranjskoj županiji pod poljoprivrednim zemljištem, naglasak stavljamo na razvoj poljoprivredne proizvodnje u skladu s klimatskim, kao i tržišnim izazovima. Završen je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, izgrađena su četiri, a pripremamo i gradimo još 12 sustava za navodnjavanje. Iskorak u gospodarskom razvoju napravit će Gospodarski centar Osječko-baranjske županije koji je u završnoj fazi izgradnje, a sadržajem će poticajno djelovati na razvoj sajmovanja kao i poduzetništva i obrtništva. Osobiti naglasak stavljamo na obrazovanje i znanost čemu u prilog govore dva Centra kompetencije, Elektrotehničke i prometne te Ugostiteljsko-turističke škole, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske - rekao je Anušić.

Ministar Šime Erlić najavio je skoro otvaranje poziva i programa iz više područja, a župan Ivan Anušić je istaknuo kako su projekti za aplikaciju već spremni. Osječko-baranjska županija posljednjih godina prednjači u povlačenju sredstva iz Europskih fondova prije svega zbog strateškog planiranja i kvalitetne pripreme projekata koji su odmah po otvaranju javnog poziva spremni za aplikaciju.


Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: