Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatska ima najnižu naknadu za povratnu ambalažu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.02.2023. 13:04 
Naslov:  Hrvatska ima najnižu naknadu za povratnu ambalažu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako je već bilo i najavljeno krajem prošle godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvest će povratnu naknadu i za ambalažu volumena manjeg od 0,20 litre, za tetrapak i ambalažu koja nije od PET-a. Trenutačno se izrađuje novi pravilnik o ambalažnom otpadu.

Za povratnu ambalažu u Hrvatskoj građani mogu dobiti 7 centi, što je najmanja naknada. Sustav prikupljanja boca postoji u 13 europskih zemalja. U Baltičkim zemljama za povratnu ambalažu građani mogu dobiti 10 centi, u Slovačkoj 15. Njemačka vraća 25 centi za svaku bocu, a Finska čak 40.

Svake godine u Hrvatskoj je na tržištu oko 826 milijuna plastičnih, staklenih boca i limenki. Prosječno se prikupi oko 80 posto ambalaže koja se stavi na tržište, a u sustavu je povratne naknade. Što napraviti s gomilom plastike,za većinu europskih zemalja je uglavnom ili isključivo ekološko pitanja, dok je kod nas to i socijalno. U trgovini se često stvaraju redovi za automat. - piše Danas.hr.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: