Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječe, sretan ti 236. rođendan!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.12.2022. 8:13 
Naslov:  Osječe, sretan ti 236. rođendan!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Možda nije osoba, ali grad Osijek ima osobnost. Nekima sve bolju, drugima sve lošiju. Kako bilo, ostaje tužna činjenica da svojih najboljih prijatelja - svojih građana, ima sve manje.

Za Osijek su važna da događaja - ujedinjenje gradskih četvrti i proglašenje slobodnim gradom. 2. prosinac 1786. je dan kad su se, dekretom cara Josipa II, u jedinstvenu cjelinu ujedinile tri gradske četvrti: Gornji grad, Donji grad i Tvrđa. Upravo se taj događaj uzima kao dan kad se rodio grad kojeg toliko volimo - Osijek.

Ujedinjenje je prethodilo dodjeli Diplome slobodnog kraljevskog grada Osijeka, kojom austrijski car Franjo I 24. ožujka 1809. daje na znanje da je Osijek proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Ako se spajanje četvrti može smatrati rođenjem, onda je dodjela Diplome svojevrsno priznanje punoljetnosti.

[KLIK] Program za Dan grada Osijeka

Za prvog gradonačelnika izabran je Franjo Blažić, trgovac i stanovnik starogradske jezgre unutar Tvrđave. Nova gradska uprava ujedinjenoga grada bila je smještena u zgradi Magistrata grada i Tvrđave Osijek, a danas se u toj zgradi nalazi Muzej Slavonije.

FOTO: Najljepše fotografije Osijeka
Objektiv 031: Najljepše fotografije Osijeka
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

Budući da su naši vjerni građani i stanovnici sadašnjih triju komorskih općina Osijeka, koji se nalazi u Virovitičkoj županiji, jednoglasno zamolili Naše veličanstvo poniznim molbama, da se udostojimo ranije gradske općine naše Komore podići na slobodni i kraljevski grad kraljevine te ga primiti iubrojiti među ostale slobodne i kraljevske gradove naše Ugarske kraljevine, milostivo uvažismo premnoge i vrlo korisne Nama mile i drage usluge i zasluge koje su nam iskazali građani i stanovnici spomenutih naših komorskih općina Osijeka

Osječe, sretan rođoš!















Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: