Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.09.2022. 18:02 
Naslov:  Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, Javna ustanova Agencija za zaštitu prirode OBŽ pozvala je partnere i suradnike da predstave svoje projekte vezane uz zaštitu i očuvanje područja uz rijeku Dravu u proteklih godinu dana.

Tom prigodom u Velikoj vijećnici županije održana je panel rasprava „Projekti i izazovi zaštite i održivog razvoja uz rijeku Dravu“ kao uvod u projekt „Tri grada jedna rijeka” u kome sudjeluju gradovi Osijek, Belišće i Donji Miholjac.

Na panelu je predstavljeno devet projekta čiji su nositelji Javna ustanova Agencija za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije, Javna ustanova Kopački rit, županijski Upravni odjel za turizam, kulturu i sport, Zeleni Osijek, Grad Belišće, Hrvatske vode i Hrvatske šume a koji su provedeni na području Osječko-baranjske županije i šire. Ujedno su predstavljeni i projekti koji se nastavljaju provoditi iz područja zaštite prirode, revitalizacije zaštićenih područja, turizma i gospodarstva.

Podršku Osječko-baranjske županije sudionicima panela dao je zamjenik župana Josip Miletić istaknuvši kako Osječko-baranjska županija brine o svim vodama na svom području, posebice o rijeci Dravi. Voda je ključan resurs i stoga je važno očuvati je.

Sudionici panela naglasili su koliko je Drava bitna svima nama na ovom području te da svatko od nas mora biti svjestan kako svojim postupcima može pridonijeti njezinu očuvanju.

Predsjednik Udruge Zeleni Osijek Jasmin Sadiković podsjetio je kako je Drava trenutačno zaštićena na nekoliko razina – nacionalnoj, kao Regionalni park Mura-Drava, na europskoj kao dio Ekološke mreže Natura 2000 i na međunarodnoj kao Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Ipak, istaknuo je kako su problemi i dalje prisutni. „Ove smo godine mogli vidjeti da je u Dravi sve manje vode, što je posljedica klimatskih promjena, ali i ljudskog djelovanja kroz regulaciju rijeka, iskopavanje sedimenta i gradnju hidroelektrana”, rekao je Sadiković dodavši kako stanje Drave u velikoj mjeri ovisi o zemljama kroz koje prolazi te da se putem raznih projekata puno ulaže u njezinu revitalizaciju.


Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: