s Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku: Dan održivosti
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 03. 10. 2023.
PK Bolero: "...
Galerija Knifer:...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [28....
Upis građanske p...
sri 04. 10. 2023.
PK Bolero: "...
Galerija Knifer:...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [28....
Upis građanske p...
čet 05. 10. 2023.
PK Bolero: "...
Galerija Knifer:...
Akademija za umj...
6. FEBIRE - 18. ...
Upis građanske p...
pet 06. 10. 2023.
PK Bolero: "...
OŠ Jagode Truhel...
Edukativni progr...
6. FEBIRE - 18. ...
Upis građanske p...
sub 07. 10. 2023.
PK Bolero: "...
GISKO: Dječji tj...
Edukativni progr...
6. FEBIRE - 18. ...
Upis građanske p...
ned 08. 10. 2023.
PK Bolero: "...
Orahovica: 28. P...
Edukativni progr...
6. FEBIRE - 18. ...
Upis građanske p...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaAkademija za umjetnost i kulturu u Osijeku prva je akademija u Hrvatskoj koja razvoj održivosti u području umjetnosti i kulture prepoznaje kao jedan od smjerova svoga razvitka, ali i podizanja svijesti o važnosti kritičkog mišljenja i konkretnih umjetničkih akcija usmjerenih prema održivosti.

Studenti, zaposlenici i svi zainteresirani građani, 6. lipnja 2023. u 6,06 sati kreću u održivu budućnost od Trga Sv. Trojstva biciklima do sveučilišnog kampusa, ukazujući na važnost osvještavanja klimatskih i drugih društvenih promjena koje se oko nas događaju te pozivajući na brzo djelovanje u smjeru održivosti života na planeti.

Središnji program prvog Akademijinog Dana održivosti trajat će od 18 do 21 sati u prostoru kampusa osječkog Sveučilišta, a izabrano je javnosti prikazati ono najbolje od trenutnih preokupacija studenata i nastavnika na Akademiji, a s temom održivosti – od popularno znanstvenih predavanja, panel rasprave na temu može li i kako umjetnost i kultura ostvariti ciljeve održivog razvoja, promocije studentskih radova iz kreativnog pisanja, likovnih izložbi i radionica, VR galerije, glazbenih izvedbi, kazališnih etida, urbanih art intervencija pa do razmjene knjižnih izdanja i gostujuće predstave za štićenike centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u Osijeku. Aktivnosti su to u kojima se promiču zaštita ljudskih prava, ravnopravnost spolova, zdraviji životni stil svih generacija, uključivo i kvalitetno obrazovanje, inkluzivno društvo, zelena i digitalna tranzicija te se umjetničkim i kulturnim praksama gradove i naselja čini inkluzivnima, sigurnima i održivima.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom dekanice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić prvim Danom održivosti ukazuje na društveno alarmantan trenutak kojeg se ne smije propustiti. „Treba djelovati odmah i postaviti stabilnu konstrukciju na sva četiri stupa održivog razvoja, a na koju će se raširiti mreža budućeg razvoja ljudske civilizacije. Smjer je to u kojem se Akademija želi razvijati u budućnosti i time stavlja naglasak na poticanje održivosti kulture i umjetnosti kao i održivosti u kulturi i umjetnosti kroz podučavanje i učenje, istraživanje, poslovnu strategiju, umjetničke i kulturne prakse, implementirajući u rečeno i dosege iz područja novih tehnologija. To će biti moguće postići samo aktivnom suradnjom sa širom društvenom zajednicom, i lokalnom i regionalnom, posebice školama, umjetničkim i kulturnim institucijama, udrugama, gospodarstvenicima, IT stručnjacima, inovatorima.“ istaknula je prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Ciljeve koje si je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku postavila, a ovim Danom održivosti ih komunicira prema široj zajednici, ostvarit će se prije svega sinergijom studenata i nastavnika Akademije, Sveučilišta u cjelini, kao i dvosmjernom suradnjom sa širom lokalnom i regionalnom zajednicom, institucijama iz područja kulture i umjetnosti te gospodarskim sektorom.

Naglašavajući važnost trenutka u kojem živimo, prepoznaju se i aktivno predlažu rješenja za boljitak društva u cjelini, a estetskim dosezima i kreativnim izričajima obogaćuje se zajednica u kojoj djeluju, prateći globalne smjernice zadane AGENDOM 2030 Ujedinjenih naroda i 17 globalno postavljenih ciljeva održivog razvoja.

 Stranica prilagođena ispisu