#9: Autor: Vilenjak,
Postano: 25.08.2011. 14:46
mali_ivica je napisao/la ( Pogledaj post): ›
A zašto nas još nezanima?
|
reci mi Ivice, dok si tipkao ovu osobnu zamjenicu nas, sto si tocno osjecao? mozes li rijecima opisati? trnci na kozi, nadimanje grudiju, toplina u medjunozju, vrtoglavica u glavi, sjaj u ocima, nesto drugo / specificno samo za tvoj organizam?
(ne zezam te, iskreno me zanima, a i trebaju nam takvi podaci za ovu diskusiju)
...
DonQuijote je napisao/la ( Pogledaj post): ›
ovo je jako dobro pitanje koje se uglavnom uzima zdravo za gotovo.
|
premda je jasno na sto mislis, treba biti kristalno precizan. naime, ne uzima se pitanje zdravo za gotovo, vec domoljublje. a domoljublje niti je zdravo, niti je, kako stvari stoje u ovoj pretpolitickoj regiji, gotovo. sa pitanjima je nesto drugacija slika, kako vidimo iz prilozenog. ono sto je izgradilo Zapadnu civilizaciju (questions, questions, questions), ovdje se drzi drskom petokolonaskom provokacijom / izaziva prilicnu neurozu.
mogli bi zakljuciti - tamo gdje se domoljublje uzima zdravo za gotovo, pitanja nisu dobrodosla.
...
DonQuijote je napisao/la ( Pogledaj post): ›
također, donekle vezano uz domoljublje, što je zapravo domovina? rođen sam u jugoslaviji, trenutno živim u hrvatskoj, a ubuduće ću možda u nekoj (kon)federaciji europskih (bivših?) država. koje od toga smatrati domovinom? ili, ako bi se hrvatskoj u nekoj budućnosti pripojila recimo andaluzija ili sao krajina, bi li mi onda i to bila domovina?
|
isto pitanje postavio sam forumasici Padobranac. cekam odgovor. pa dok cekam, da prokomentiram onu (za nju) lijepu domoljubnu pjesmu koju je ovdje (kao argument tzv. pozitivnog domoljublja) okacila. da li je neka pjesma lijepa ili nije, stvar je ukusa (u to ne ulazim). ima li neka pjesma umjetnicku vrijednost, to je druga stvar, no takodjer nije tema (recimo, Dedicev / Ujevicev Odlazak nesumnjivo ima umjetnicku vrijednost). nesto drugo mene zanima.
nek te rani kora kruva, kaplja vina, zrno soli. nek ti kušin bude stina... kaze (meni) njena, pozitivno domoljubna, pjesma. hvala, ne hvala. ja ne zelim zivjeti od kore kruha, kaplje vina i zrna soli. fakat, takvu ishranu nikome ne bih preporucio (pogotovo ne vlastitom djetetu). takodjer, nisam vjernik (svake noci za te Boga molim), i premda volim planinariti dinarskim krsem, kamen i draca ne djeluju mi kao mjesto pogodno za zivot.
sto je, dakle, pozitivno u tom i takvom domoljublju? siromastvo? glad? suhi ten? neki osajdareni / vlajinski minimalizam? moljenje Bogu da ti neuhranjeno i bolesno dite dozivi jutro?
...
prica o hrvatskom domoljublju krcata je faktografskim (i historijskim, kako si lijepo primjetio) neistinama, ciljanim lazima, ljigavim hipokrizijama i kretenskim paradoksima. uzmimo za primjer samo ovu, jednu jedinu, tako popularnu, u krajiskim pjesmama opjevanu, medijski sveprisutnu, domoljubnu rijec / glagol ginuti. svi ginu, i s jedne i s druge strane zaracenih domovina, a nitko ne ubija -> kako to? poloziti zivot na oltar Domovine, uci se u skolama / ponavlja s politickih govornica / crkvenih oltara, najvisa je moralna vrijednost drustva. sto bi znacilo da su svi oni gradjani koji su pruzili pasivni otpor velikosrpskoj agresiji, ne uzimajuci oruzje u ruke, ali i ne bjezeci iz svojih domova, vec trceci svako jutro pod granatama na posao (i s posla nazad) -> heroji Domovinskog rata? naravno da nisu. pogledati status civilnih zrtava rata u odnosu na status branitelja. moze u Ustavu RH, moze u zakonima / podzakonskim aktima, moze i u praksi (uvijek je najbolje provjeriti u praksi).
najvisa moralna vrijednost hrvatskog drustva je, dakle, ubiti, a ne poginuti za domov(nov)inu. stos je samo u tome sto to nije lijepo (odnosno nije moralno) naglas reci. stos je dakle u laznom (na lazima sazdanom) moralu.
...
zamolio bih tzv. moderatore (kazem takozvane zato sto ih ne zanima moderiranje / usmjeravanje/ profilacija ove turbo-folk oglasne ploce u urbani forum) da prestanu neuko frljat / brljat po ovom threadu. prvo promijenite naslov (click), a zatim izbrisete post (click) u kojem se navode primjeri domoljublja, iako je eksplicitno, u uvodnom postu, navedeno cime se ovaj thread treba baviti. dakle, da ponovim -> ovaj thread je postavljen za citiranje forumskih primjera domoljublja i njihovu analizu. on nije zamisljen kao teoretska / akademska raspra (one su napisane / zavrsene jos u 19. stoljecu).
domoljublje koje u gradu Osijeku osvaja demokratske izbore dvadeset godina nakon domoljubnog rata (dakle rata koji jos uvijek traje), domoljublje kao izvor legitimiteta ratnih profitera / domoljubnih politicara koji i dalje unistavaju zivote gradjana Osijeka, domoljublje danas, na ovom forumu, ovdje i sad -> to je tema ovog topica! sad, ako se netko nasao uvrijedjenim radi onoga sto on sam pise na forumu, ja se ispricavam, ali to nije moj (niti bi trebao biti vas) problem.
|