Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Volonterski centar Osijek dodijelio godišnje volonterske nagrade

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65686
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.12.2022. 10:01 
Naslov:  Volonterski centar Osijek dodijelio godišnje volonterske nagrade
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U povodu Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca 2022. godine s početkom u 12 sati, u osječkom kinu Urania organizirana je panel rasprava „Mala“ zajednica - velika snaga: (NE)iskorišteni potencijal volontiranja“ i dodjela godišnjih volonterskih nagrada koju već sedamnaestu godinu zaredom dodjeljuje DKolektiv - organizacija za društveni razvoj.

Na panel raspravi o iskorištenim i neiskorištenim potencijalima volontiranja sudjelovali su Ivančica Bulut (Lokalni volonterski centar Zvono iz Belišća), dr.sc. Dinka Caha (Pravni fakultet Osijek / studij Socijalnog rada), Daniela Maršalek (Osnovna škola Dalj), Marino Barišić (dobitnik volonterske nagrade 2020. godine) i Anastasiia Predoloba (Ukrainian Social Club), a kroz konstruktivan i zanimljiv dijalog dobili smo vrijedne poglede i razmišljanja o tome prepoznaju li građani potencijal volontiranja, ulažemo li dovoljno u odgoj mladih za kasniji aktivan angažman u zajednici, koliko je naša zajednica otvorena za volonterski angažman pojedinaca i o drugim temama.

Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljene su dvije nagrade u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, jedna nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera i tri nagrade za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju.

Nagrade dobitnicima uručili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, g. Vladimir Ham, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, gđa Ivana Stanić te predstavnici DKolektiva - organizacije za društveni razvoj.

Volonterski centar Osijek
od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

U proteklih 16 godina dodijeljeno je 142 nagrade aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.


DOBITNICI VOLONTERSKIH NAGRADA U 2022.
Volonterski angažman pojedinca:
Šimo Beneš
Ovaj liječnik u mirovini posljednjih 30-ak godina dao je zapaženi doprinos u zaštiti prirode i kulturne baštine. Pokretač je nekoliko organizacija civilnoga društva u Brodsko-posavskoj županiji među kojima i Brodskog ekološkog društva – BED u kojem od 1999. godine volonterski obnaša dužnost predsjednika. Vizionarskim angažmanom i upornošću inicirao je zaštitu i očuvanje Gajne – poplavnog pašnjaka uz rijeku Savu. Pored intelektualnog i zagovaračkog rada, Šimo organizira volontere na terenu, košnju i obradu zemlje, brigu o stadu, vodi prihvat stručnih grupa.

Silvia Fabijanić
Silvia je dugogodišnja volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koja se ističe svojom proaktivnošću, marljivošću i odanošću. Sudjeluje u brojnim aktivnostima udruge, osmišljava kampanje usmjerene prema prevenciji nasilja među mladima, održava predavanja, piše tekstove za blog udruge, sudjeluje u javnim akcijama, a zapažen je i njezin angažman u području promocije i zaštite prava žrtava s posebnim naglaskom na zaštitu prava žena. Angažirana je i u Udruzi „Hera“ Križevci te Ženskoj sobi u Zagrebu.

Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:
Matica umirovljenika općine Čaglin
Usmjerena na poboljšanje životnih uvjeta, njegovanje i održavanje zajedničkih susreta i druženja umirovljenika, Matica umirovljenika općine Čaglin potiče volonterski angažman svojih članova u zajednici. U želji da obogate život u svom ruralnom kraju, članovi rado sudjeluju u sportskim, kulturnim i zabavnim manifestacijama. Aktivni su u različitim lokalnim udrugama, a s Osnovnom školom Stjepana Radića surađuju u raznim volonterskim aktivnostima potičući međugeneracijsko druženje i solidarnost. Jedna od njihovih zajedničkih inicijativa je nabava didaktičke opreme za dječji vrtić.

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:
Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, Čačinci
Volonterskim aktivnostima učenika okupljenih u školski volonterski klub „Matoševe pčelice“ potiče se suradničko ozračje i podiže svijest o važnosti pojedinca u zajednici te utjecaju zajednice na pojedinca. Humanitarne i ekološke akcije, preventivni programi i obilježavanje značajnih datuma dio su aktivnosti kojima škola promovira volonterstvo među učenicima i mještanima. Humanitarnim sajmom „Za sretnije Čačince“, u kojem su učenici volonteri sudjelovali od ideje do realizacije, postigla se solidarnost i timski duh u zajednici kako bi se prikupila novčana pomoć za jednu obitelj.

Ekonomska škola, Požega
Sa svrhom povezivanja škole s lokalnom zajednicom, udrugama i organizacijama civilnoga društva radi poticanja pozitivnih društvenih promjena, u ovoj školi djeluje volonterski klub Ruke solidarnosti. Pored volonterskih aktivnosti u školi, učenici svoj volonterski doprinos daju brojnim humanitarnim akcijama u zajednici usmjerenima prema starijim osobama, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, zlostavljanim ženama, izbjeglicama, napuštenim životinjama. U humanitarne akcije škola prema potrebi uključuje i roditelje, a u edukativne aktivnosti namijenjene učenicima i volontere iz zajednice.

Osnovna škola Ladimirevci, Područna škola Ivanovci
Škola godinama provodi različite volonterske akcije s učenicima, a od školske godine 2021./22. volonterski angažman učenika poprimio je puno šire razmjere provedbom međunarodnog eTwinning projekta „Volontiraj-doniraj-educiraj“. Podrškom starijim i nemoćnim osobama, djeci s teškoćama, sudjelovanjem u humanitarnim i ekološkim akcijama i brojnim drugim aktivnostima škola kod učenika razvija socijalne i organizacijske vještine, empatiju, toleranciju, solidarnost i odgovornost. U volonterskim aktivnostima sudjeluju i roditelji prema vlastitim mogućnostima.



Tekst i foto: DKolektiv - organizacija za društveni razvoj

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: