Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek dobio sedam novih niskopodnih autobusa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.09.2022. 13:48 
Naslov:  Osijek dobio sedam novih niskopodnih autobusa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić predstavio je danas na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića sedam novih niskopodnih autobusa GPP-a čiju je nabavu sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Gradonačelnik je u obraćanju istaknuo kako su predmetnih sedam novih niskopodnih autobusa, vrijednosti 16,9 milijuna kuna, samo prvi korak u procesu obnove prometne infrastrukture u gradu. Radić je najavio kako u Osijek uskoro stiže još šest poluniskopodnih autobusa koji su dio velikog projekta modernizacije prometne infrastrukture Grada.

Ukupna vrijednost investicije u flotu od 13 novih autobusa u Gradu Osijeku iznosi 32 milijuna kuna, od kojih je 82 posto sufinancirano iz Europske unije, a ostatak od 18 posto osigurao je osječki GPP.

GPP trenutačno ima 32 autobusa koji su konstantno u punom pogonu, prosječna im je starost 10 godina, motori su na Euro 2,3 i 4, što je veliki štetan utjecaj na okoliš. Kako se trenutačno u Osijeku modernizira i tramvajska infrastruktura, GPP-ovi su autobusi dodatno u pogonu jer zamjenjuju tramvaje. Ovih 13 novih niskopodnih i poluniskopodnih autobusa voze na Euro 6, što je znatno smanjenje štetnog utjecaja na okoliš. Također, novi će autobusi poboljšati udobnost i sigurnost putnika te vjerujem da će se povećati broj korisnika osječkog GPP-a kako u gradu, tako i u prigradskim naseljima i općinama“ rekao je Radić, dodavši kako je sve ovo dio velike modernizacije tramvajske infrastrukture, vrijedne 127 milijuna kuna te ukupnog projekta od 267 milijuna kuna od čega je 200 milijuna osigurano uz europskih fondova, a ostatak financiraju Grad i Vlada RH.

Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, čestitao je Gradu i gradonačelniku riječima kako ovakvim projektima Osijek postaje metropola istoka Hrvatske te gospodarski, prometni, kulturni i sportski centar regije.

Primopredaji je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo kako je riječ o velikom projektu koji se financira iz EU fondova preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je za nabavku novih autobusa i poboljšanje javnog gradskog prijevoza u devet hrvatskih gradova do sada dodijelilo oko 70 milijuna eura. „Ovo što se događa i što će se događati u Osijeku, nešto je na što svi možemo biti ponosni. S financiranjem ovakvih projekata doista smo otvorili mogućnost da Osijek zaista postane metropola, jer grad koji nema dobro razvijenu i obnovljenu infrastrukturu ne omogućuje kvalitetan život svojim sugrađanima“, izjavio je Butković.

Ministar Butković nabrojao je aktualne projekte u Osijeku, od nabavke predmetnih sedam autobusa od ukupno 25 koliko će ih biti, preko obnove tramvajske infrastrukture i Željezničkog kolodvora te izgradnje podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Mandića. Najavio je kako će Osijek dobiti još 10 novih tramvaja, a za taj projekt sredstva su osigurana u Nacionalnom programu za otpornost i oporavak.

Po završetku tiskovne konferencije uzvanici su se provozali novim autobusima trasom na kojoj se odvija modernizacija tramvajske infrastrukture dugoj 9,5 km, s 23 nova stajališta koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom, a potom su otišli do Željezničkog kolodvora čija obnova iznosi 25 milijuna kuna.


Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: