Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma – 160. obljetnica rođenja [2022.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.09.2022. 13:18 
Naslov:  Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma – 160. obljetnica rođenja [2022.]
22.09.2022. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ove godine se obilježava 160 godina od rođenja osječkog violiniste i skladatelja Franje Krežme. Tom prigodom, udruga Kreativna kulturna mreža i Osnovna škola Franje Krežme osmislili su opsežan projekt koji će uključivati niz aktivnosti i koncerata kojima želimo učiniti vidljivijim ovoga ingenuoznoga mladog violinskoga virtuoza i skladatelja. Projekt je predviđen za realizaciju od rujna 2022. do rujna 2023. godine.

Udruga Kreativna kulturna mreža i Osnovna škola Franje Krežme pokreću projekt pod nazivom „Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma – 160. obljetnica rođenja“. Ovim projektom želimo osvijestiti vrijednost ovoga prerano preminuloga violiniste i skladatelja te dodatno podcrtati bogatstvo kulture, umjetnosti i baštine našega grada te njegovih velikana.

Franjo Krežma bio je ingenuozni dječak, koji počinje koncentrirati već s osam godina, a s devet počinje i skladati. Malo je poznato kako je već s devet godina (1871.) upisao te 1975. i završio Konzervatorij u Beču, a od 1879. bio je koncertni majstor u orkestru Benjamina Bilsea (koji će se razviti u Berlinsku filharmoniju).

Ovaj osječki dragulj zasigurno zavrjeđuje biti snažnije utisnut u osječku urbanu baštinu i memoriju čemu će ovaj projekt i doprinijeti.

Službena najava projekta upriličena je konferencijom za medije 21. rujna 2022. g. (srijeda) u Osnovnoj školi Franjo Krežma (Školska ul.3, Osijek), s početkom u 10:45 sati.
Na samoj konferenciji za medije prikazan je dokumentarni kratki film o Franji Krežmi koji su snimili i producirali učenici OŠ Franjo Krežma pod mentorstvom profesorice Margarete Zdelar - Iva Harc, Franka Džumhur, Meri Moržan i Maksim Cvijetić, 8.b razred., scenski igrokaz – monolog Franjo Krežma - glumi učenik 8.a, Marko Jukić te izložba fotomontaža mlade studentice Anamarije Maršić.

Svečanim koncertom Zvonimira Krpana (violina) i Domagoja Gušćića (klavir) u četvrtak, 22. rujna 2022. godine u 19 sati, u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Osijek, započet će i službeno ovaj jednogodišnji interdisciplinarni projekt.

Program koncerta:
Franjo Krežma:
Souvenir a’ Steinbrück
Noć na Savi
Scherzino, za violinu i klavir
Cesar Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru
III. Recitativo - Fantasia
IV. Allegretto poco mosso
Camille Saint-Saëns: Introdukcija i rondo capriccioso
Violina: Zvonimir Krpan
Klavir: Domagoj Gušćić

Partneri projekta su: Osnovna škola Franje Krežme, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek, Umjetnička organizacija Zara, Državni arhiv u Osijeku i Turistička zajednica Grada Osijeka.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: