Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Započela realizacija projekta obnove toplinske mreže u Osijeku vrijednog 78 milijuna kuna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.11.2021. 13:15 
Naslov:  Započela realizacija projekta obnove toplinske mreže u Osijeku vrijednog 78 milijuna kuna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osijeku je započela realizacija projekta zamjene spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do toplane Pogona Osijek kojim će se smanjiti gubitci toplinske i potrošnja električne energije te omogućiti daljnje širenje mreže u Osijeku.

To je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić te predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.

Vrijednost projekta je 78 milijuna kuna, od čega 46 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostatak osigurati Hrvatska elektroprivreda. Radovi obuhvaćaju zamjenu 4,4 kilometra postojećeg spojnog vrelovoda promjera 550 milimetara novim vrelovodom promjera 800 milimetara, a očekuje se da će trajati do kolovoza 2023.

Frane Barbarić je istaknuo kako je ova investicija dio velikog investicionog zamaha HEP-a u gradu Osijeku od oko 180 milijuna kuna gdje se radi o ugradnji akumulatora topline i parnih kotlova koji se mijenjaju kako bi se zadovoljile sve potrebe stanovnika Osijeka vezano za grijanje i toplinsku energiju.

Gradonačelnik Radić je istaknuo kako je zamjena spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek jedan od šest strateških projekata unutar Urbane aglomeracije Osijek koji zajedno vrijede oko 290 milijuna kuna te značajno podižu komunalni standard i kvalitetu života građana. Realizacijom ove investicije građani i gospodarski subjekti Osijeka dobit će pouzdan i energetski učinkovit toplinski sustav u Osijeku, kao i mogućnost njegovog daljnjeg razvoja, uz još čišći i zdraviji okoliš.

Radić je dodao i kako je ovaj projekt tek jedan u nizu velikih strateških projekata koji se trenutačno provode na području grada Osijeka, ukupne vrijednosti preko milijardu kuna, a u pripremi su i novi koji premašuju dvije milijarde, čime Osijek jasno potvrđuje svoju ulogu kao pokretača urbanog i gospodarskog razvoja ove regije.

Inače, postojeći spojni vrelovod od TE-TO Osijek do Toplane Pogona Osijek položen je 1987., a zbog njegove dotrajalosti smanjene su sigurnost i pouzdanost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te mogućnost daljnjeg razvoja vrelovodne mreže.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: